Η μαγική λέξη είναι «χημεία». Τα πάντα εξαρτώνται απ’ αυτήν. Ολα αρχίζουν και τελειώνουν εκεί. Και ο Ντιέγκο Αλόνσο αυτή αναζητά εναγωνίως στον Παναθηναϊκό προκειμένου να βρει τα κατάλληλα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τον σχηματισμό που χρησιμοποιεί. Είναι πασιφανές ότι ο Ουρουγουανός προπονητής ακόμα ψάχνεται, αναζητώντας το κατάλληλο σχέδιο για την ομάδα του όσον αφορά την αρμονική μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση. Το περίφημο «build up». Μόλις χθες έκανε την πρώτη του προπόνηση με όλους τους παίκτες διαθέσιμους, ενώ στην προετοιμασία είχε Νίκα, Τσόκαϊ, Κρυπαράκο και Μπρέγκου, είχε και τα ευρωπαϊκά «μπαστούνια» στα προκριματικά κι ένα κάρο ελαφρυντικά που απαιτούν χρόνο.
Ομως, στον Παναθηναϊκό πια, ζεις και πεθαίνεις με την πίεση και άπλετος χρόνος δεν δίνεται σε κανέναν. Ο Αλόνσο στο δεύτερο ημίχρονο της Τούμπας φάνηκε να βρίσκει μία συνταγή ανάπτυξης πιο αποτελεσματική σε σχέση με το…. σκορποχώρι των προηγούμενων εγχώριων αγώνων του «τριφυλλιού». Κατέβασε σε χαμηλά μέτρα το 6άρι, τον Αράο εν προκειμένω, ανάμεσα από τους δύο στόπερ (Ινγκασον δεξιά και Γέντβαϊ αριστερά), δημιουργώντας τριάδα.
Δεξιά, όλη την πλευρά πήρε ο Βαγιαννίδης και αριστερά ο (εξτρέμ) Πελίστρι, ενώ στον άξονα τοποθετήθηκε ο (αριστερός μπακ) Μλαντένοβιτς σε κοντινά μέτρα με τον Μαξίμοβιτς, με τους Μπακασέτα και Τετέ εσωτερικά μπροστά τους και τον Ιωαννίδη στην κορυφή.
Ενας σχηματισμός 3-4-2-1 σε φάση ανάπτυξης, που παραμένει σταθερός μέχρι στιγμής από τον Αλόνσο στα δέκα ματς που έχει δώσει στον «πράσινο» πάγκο σε Ευρώπη και Ελλάδα. Με την ειδοποιό διαφορά ότι σε αυτά τα δέκα ματς ο Ουρουγουανός προπονητής ψάχνει να βρει τα κατάλληλα κομμάτια που θα ενώσουν το παζλ, έχοντας διαρκώς προσθήκες με πιο πρόσφατη αυτή του Ουνάι, που τροποποιούν τα δεδομένα. Σημαντική παράμετρος είναι τα δίδυμα των πλάγιων μπακ με τους εξτρέμ της πλευράς. Ο Πελίστρι, για παράδειγμα, μπορεί να υποστηρίξει έναν ρόλο winger, πάνω στη γραμμή της πλευράς που τοποθετείται, το ίδιο και ο Μαντσίνι όταν έρχεται από τον πάγκο.
Ο Τετέ όμως όχι. Ο Βραζιλιάνος δεν προσφέρει τις απαιτούμενες ανασταλτικές καλύψεις του ρόλου, είναι πιο δημιουργικά τα χαρακτηριστικά του, γι’ αυτό και μπορεί να αγωνιστεί επίσης στο «10», όπως συμβαίνει και με τον Τζούρισιτς που είναι άλλωστε η «φυσική» του θέση. Η αρμονική συνύπαρξη του (κάθε) Τετέ, συνεπώς, με τον πλάγιο μπακ της πλευράς του, είναι καθοριστική. Ο Αλόνσο δείχνει την προτίμησή του στον Βαγιαννίδη, ακριβώς επειδή αυτός μπορεί να λειτουργήσει ως winger, όπως «κουμπώνει» και τον Πελίστρι με τον Μλαντένοβιτς, από τη στιγμή που ο Σέρβος μπορεί να κλείσει προς τα μέσα και να λειτουργήσει ως εσωτερικός μέσος, δίνοντας τη γραμμή/πλευρά στον Ουρουγουανό εξτρέμ. Αυτές οι τακτικές λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντικές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ικανές να κάνουν τη διαφορά και ο Αλόνσο στο δεύτερο ημίχρονο της Τούμπας δοκίμασε πρώτη φορά το τρικ με τον Μλαντένοβιτς αμυντικό μέσο στο «χτίσιμο» του παιχνιδιού. Μία τακτική παρέμβαση που φάνηκε ικανή να εμφανίσει φως στην άκρη του τούνελ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας