Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.9° 8.8°
2 BF
85%
Θεσσαλονίκη
Ομίχλη
7°C
10.1° 6.6°
0 BF
89%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
9°C
10.4° 9.0°
0 BF
77%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
4°C
3.9° 3.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.9° 7.4°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 7.0°
2 BF
79%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
3°C
5.1° 3.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
9°C
9.3° 9.3°
2 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.8° 11.9°
3 BF
88%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 11.8°
1 BF
85%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
82%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
13.3° 13.3°
3 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
14°C
14.2° 14.2°
2 BF
87%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
7°C
6.9° 6.8°
1 BF
89%
Λαμία
Αίθριος καιρός
10°C
10.6° 7.3°
0 BF
87%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 13.1°
1 BF
87%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
10°C
11.5° 9.0°
2 BF
89%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
78%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 6.7°
1 BF
73%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
5°C
4.6° 4.6°
2 BF
85%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025
Αταλάντα
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Θρίαμβος για την Αταλάντα στο Europa με χακ-τρικ του Λούκμαν

Τη λάμψη του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου στην Ιστορία της απολαμβάνει από το βράδυ της Τετάρτης (22/5) η Αταλάντα. Η φοβερή ομάδα του Τζανπιέρο Γκασπερίνι με «στρατηγό» το Νιγηριανό, Αντεμόλα Λούκμαν, νίκησε με 3-0 την Μπάγερ Λεβερκούζεν στην «Ντάμπλιν Αρένα» του Δουβλίνου και κατέκτησε με άκρως εμφατικό τρόπο το Europa League.

Με τον Αντεμόλα Λούκμαν να κάνει «όργια» στο πρώτο μέρος και να πετυχαίνει χατ τρικ (σκόραρε δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο και μία στο δεύτερο), κάτι που συμβαίνει σπάνια σε ευρωπαϊκούς τελικούς, η Αταλάντα όχι μόνο άφησε πίσω της την ήττα στον τελικό του Coppa Italia από την Γιουβέντους, αλλά έμελλε να γίνει η πρώτη ομάδα που θα σπάσει το αήττητο των πρωταθλητών Γερμανίας από την έναρξη της περιόδου. 

Συνολικά 51 ματς πέρασαν χωρίς να χάσει η ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο. Το βράδυ της Τετάρτης, στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά από 42 νίκες και 9 ισοπαλίες οι «ασπιρίνες» γνώρισαν βαριά ήττα και καλούνται να «μαζέψουν τα κομμάτια τους» και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στον επόμενο τελικό που θα έχουν σε τρία 24ωρα, αυτόν του γερμανικού Κυπέλλου απέναντι στην Καϊζερσλάουτερν (25/5).

 

Το πιο βαρύ τρόπαιο των διοργανώσεων της UEFA (ζυγίζει 15 κιλά) θα βρεθεί τα επόμενα 24ωρα στο Μπέργκαμο και θα φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Αντεμόλα Λούκμαν. Με τα τρία γκολ που πέτυχε ο 26χρονος επιθετικός ήταν αυτός που χάρισε το τρόπαιο στην Αταλάντα, ο απόλυτος πρωταγωνιστής του τελικού και σαφώς με την αποψινή του εμφάνιση θα γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών των «μπεργκαμάσκι».

Η Αταλάντα, που έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο UEFA/Europa League στον 21ο αιώνα (τελευταία ήταν η Πάρμα το 1999), παράλληλα, κατάφερε να «ξορκίσει την κατάρα» των τελικών που την κυνηγούσε σε εγχώριες διοργανώσεις όπου μετρούσε πέντε ήττες σε ισάριθμους καταληκτικούς αγώνες του Coppa Italia μετά το 1963 όταν και είχε κατακτήσει το μοναδικό της τίτλο στον θεσμό.

Επίσης, η ομάδα από το Μπέργκαμο έκανε το 3Χ3 απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Στην φάση των «16» του Europa League της περιόδου 2021/2022, οι «μπεργκαμάσκι» επικράτησαν επί ιταλικού εδάφους με 3-2, ενώ και στη ρεβάνς που διεξήχθη μία εβδομάδα μετά στη «Μπάι Αρένα» νίκησαν με 1-0.

Ο τελικός πήρε «φωτιά» στο 12'. Από το γύρισμα του Κολάσινατς, η μπάλα πέρασε παράλληλα από την εστία του Κόβαρ και ο Λούκμαν πετάχτηκε στην πλάτη του Στάνισιτς και με αριστερό σουτ έβαλε μπροστά στο σκορ την Αταλάντα (1-0).

Το γρήγορο γκολ «πάγωσε» τους Γερμανούς που βρέθηκαν από πολύ νωρίς να κυνηγούν στο σκορ, απέναντι σε μία ομάδα που όλες οι γραμμές της έπαιζαν κοντά και δεν επέτρεπε στον αντίπαλο να οργανωθεί και να κάνει το παιχνίδι του.
 
Πάνω που οι παίκτες του Τσάμπι Αλόνσο πήγαν να συνέλθουν μετά το 20΄, ο Λούκμαν τους «έκοψε τα πόδια» για δεύτερη φορά. Ο Αντεμόλα Λούκμαν εκμεταλλεύτηκε το λάθος των πρωταθλητών Γερμανίας στη μεσαία γραμμή, άδειασε τον Ταπσόμπα κι έξω από την περιοχή με υποδειγματικό σουτ στη γωνία του Κόβαρ έκανε το 2-0 δίνοντας ξεκάθαρο προβάδισμα στους «μπεργκαμάσκι».

Η Λεβερκούζεν προσπάθησε και πάλι ν' αντιδράσει και να μπει στα αποδυτήρια έχοντας μειώσει, ωστόσο, στο 34' ο Γκριμάλντο έχασε μεγάλη ευκαιρία να το κάνει απέναντι στον Μούσο.

Ούτε στο β΄ μέρος μπόρεσε η Λεβερκούζεν να βρει το γκολ που θα την ξαναέβαζε στο ματς. Αντ' αυτού, ο Λούκμαν με φοβερό σουτ στο 75' «έγραψε» το τελικό 3-0, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συμπαίκτες του και από τον κόσμο στις εξέδρες.

Διαιτητής: Ιστβαν Κόβατς (Ρουμανία)
Κίτρινες: Τζιμσίτι, Σκαμάκα, Τζαπακόστα, Κουπμάινερς - Βιρτς, Ταπσόμπα

Οι ενδεκάδες:

ΑΤΑΛΑΝΤΑ (Τζιανπιέρο Γκασπερίνι): Μούσο, Τζιμσίτι, Χίεν, Κολάσινατς (46' Σκαλβίνι), Τζαπακόστα (84΄ Χάντεμπουρ), Έντερσον, Κουπμάινερς, Ρουγκέρι (90'+1' Τολόι), Ντε Κετελάρε (57΄ Πάσαλιτς), Λούκμαν, Σκαμάκα (83΄ Τουρέ)
ΜΠΑΓΕΡ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ (Τσάμπι Αλόνσο): Κόβαρ, Στάνισιτς (46'  Μπονιφέις), Τα, Ταπσόμπα, Φρίμπονγκ (81' Τέλα), Τζάκα, Παλάσιος (69' Αντριχ), Ινκαπιέ, Βιρτς (81' Σικ), Γκριμάλντο (69' Χλόζεκ), Αντλ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θρίαμβος για την Αταλάντα στο Europa με χακ-τρικ του Λούκμαν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας