Αθήνα, 5°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
6.3° 4.0°
2 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
4°C
4.9° 2.3°
1 BF
69%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
5°C
5.5° 3.7°
4 BF
69%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
-2°C
-2.1° -2.1°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
-1°C
0.7° -1.1°
0 BF
80%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
4°C
4.4° 4.0°
1 BF
78%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
-3°C
-2.4° -2.6°
1 BF
74%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
0°C
0.2° 0.2°
1 BF
72%
Ηράκλειο
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.0° 7.2°
4 BF
79%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
5°C
5.4° 4.0°
1 BF
65%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
8°C
8.4° 7.7°
4 BF
57%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
4.6° 4.6°
4 BF
54%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.3° 8.3°
2 BF
70%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
1°C
1.2° 0.7°
1 BF
78%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
3°C
3.4° 0.5°
0 BF
86%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.3° 8.8°
1 BF
50%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
6.0° 4.4°
2 BF
67%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
3°C
3.3° 3.3°
1 BF
56%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
5°C
5.0° 4.7°
2 BF
81%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
-2°C
-2.0° -2.0°
1 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025
Ισπανια-ποδοσφαιρο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo

Ομοσπονδία υπό κηδεμονία

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα τεθεί υπό κηδεμονία η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας (RFEF). Η εν λόγω ομοσπονδία βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για διαφθορά, απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ ακόμα δεν έχει συνέλθει από το σκάνδαλο του φιλιού που έδωσε ο πρώην πρόεδρός της, Λουίς Ρουμπιάλες, στη διεθνή Τζένι Ερμόσο χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού (CSD) τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι «η ισπανική κυβέρνηση έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση για να αντιμετωπιστεί η σοβαρή κρίση της RFEF και η ομοσπονδία να ανανεωθεί μέσα σε ένα κλίμα σταθερότητας. Μια επιτροπή επιτήρησης, ομαλοποίησης και εκπροσώπησης, που θα δημιουργήσει το CSD και η οποία θα διευθύνεται από ανεξάρτητες προσωπικότητες, θα διοικεί την RFEF κατά τους προσεχείς μήνες με γνώμονα το συμφέρον της Ισπανίας.

Οπου Ισπανία βέβαια, μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις στον κόσμο, πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια και υποψήφια για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 από κοινού με την Πορτογαλία και το Μαρόκο. Επιπλέον, αυτή η επιτροπή κηδεμονίας θα επιληφθεί των άμεσων θεμάτων, όπως η προετοιμασία των εθνικών ομάδων για το Euro 2024 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αλλά και η διενέργεια εκλογών μετά το πέρας των Ολυμπιακών.

Η απόφαση για την κηδεμονία ελήφθη επειδή και ο νυν υπηρεσιακός πρόεδρος της ομοσπονδίας, που ετοιμαζόταν να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου στις προσεχείς εκλογές, ο Πέδρο Ρότσα, ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για «πολύ σοβαρά λάθη και για αποφάσεις που ξεπερνούν τις αρμοδιότητές του». Στόχος της επιτροπής θα είναι να ξεριζώσει το «πελατειακό σύστημα» που έχουν δημιουργήσει οι πρόεδροι των τοπικών ποδοσφαιρικών ενώσεων και κάθε φορά ψηφίζουν τους «δικούς τους» ανθρώπους στον προεδρικό θώκο της ομοσπονδίας.

Μπλεγμένα είναι τα πράγματα ως προς την αντίδραση των FIFA και UEFA μπροστά στις εξελίξεις αυτές. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία, σύμφωνα με πληροφορίες, βλέπει με καλό μάτι την παρέμβαση αυτή. Μάλιστα την είχε ενθαρρύνει, σε επαφές που είχε με τον πρόεδρο του CSD, Χοσέ Μανουέλ Ουρίμπες, ο Σουηδός γενικός γραμματέας της FIFA, Ματίας Γκράφστρεμ. Ο τελευταίος μάλιστα είχε φέρει ως παράδειγμα την Ιταλία το 2006, όταν η κυβέρνηση επενέβη στο ποδόσφαιρο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σκανδάλου Calciopoli και εκείνου των παράνομων στοιχημάτων.

Η UEFA όμως, που εμμένει πάντα στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, έχει ήδη προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα έχει μια ανοιχτή και ξεκάθαρη παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης στην RFEF. Το θέμα είναι σοβαρό, καθώς απειλείται η συμμετοχή των Ισπανών στο Euro 2024 και των συλλόγων τους στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ομοσπονδία υπό κηδεμονία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας