Τον Δεκέμβριο το δικό του τελευταίο πέναλτι έδωσε το Μουντιάλ στην Αργεντινή. Χθες, ο Μοντιέλ πέτυχε το καθοριστικό πέναλτι που χάρισε στη Σεβίλη το 7ο Γιουρόπα Λιγκ της ιστορίας της, σε ισάριθμους τελικούς! Οι Ανδαλουσιανοί έφεραν 1-1 με τη Ρόμα, σκορ που παρέμεινε και μετά την παράταση, για να πάρουν το τρόπαιο στα πέναλτι με 4-1. Υποχρέωσαν έτσι τον Ζοσέ Μουρίνιο να χάσει τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της καριέρας του.
Στην «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης, έγινε ένας νευρικός αγώνας, με αρκετές διακοπές και μέτριο ποδοσφαιρικό θέαμα. Αναμενόμενο, καθώς το διακύβευμα και για τις δύο ομάδες ήταν μεγάλο: πέραν του τροπαίου, παιζόταν και η πολυπόθητη έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Στο πρώτο ημίχρονο, η Σεβίλη προσπάθησε να κάνει το παιχνίδι της, όμως κατάφερε απλά να στέλνει προβλέψιμες «γιόμες» στην περιοχή της Ρόμα, τις οποίες καθάριζαν οι ψηλόσωμοι αμυντικοί. Το πλάνο του Ζοσέ Μουρίνιο να μπλοκάρει το passing game των Ανδαλουσιανών στον άξονα πέτυχε, ειδικά με τον Μάτιτς που βρισκόταν παντού.
Η Ρόμα ήταν αυτή που δημιούργησε την πρώτη φάση, στο 11’ με τον Σπινατσόλα, αλλά και αυτή που άνοιξε το σκορ με τον παίκτη που... πρωταγωνίστησε στα mind games του Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός διατεινόταν ότι ο προερχόμενος από τραυματισμό Πάουλο Ντιμπάλα δεν μπορεί να βγάλει πάνω από ένα 20λεπτο αγώνα. Τελικά όμως τον έβαλε στην αρχική ενδεκάδα και ο «La Hoya» τον δικαίωσε. Στο 35’, μια κάθετη πάσα του Μαντσίνι βρήκε τον Αργεντινό να ξεχύνεται στην επίθεση και με την πρώτη επαφή να ανοίγει το σκορ με διαγώνιο αριστερό σουτ.
Η Ρόμα δικαιούνταν να προηγηθεί, όμως η Σεβίλη δεν «μάσησε» - άλλωστε είχε κερδίσει τα τρία τελευταία Γιουρόπα Λιγκ της με ανατροπή, αφού δέχθηκε το πρώτο γκολ του τελικού. Ετσι οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ άρχισαν να παίρνουν χώρο και να γίνονται πιο ουσιαστικοί. Στο 43’ από κόρνερ του Ράκιτιτς, η κεφαλιά του Φερνάντο πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στις καθυστερήσεις του α’ μέρους, ο Κροάτης εξαπέλυσε ένα εκπληκτικό σουτ που χτύπησε στο δοκάρι του Ρουί Πατρίσιο.
Οι Ανδαλουσιανοί συνέχισαν μετά την ανάπαυλα με την ίδια φόρα. Ο Μεντιλίμπαρ έριξε στον αγωνιστικό χώρο τους Λαμέλα και Σούσο, στη θέση των υποτονικών Τόρες και Χιλ, και η διαφορά φάνηκε άμεσα. Με βελτιωμένη κυκλοφορία της μπάλας, η ισπανική ομάδα βγήκε μπροστά και στο 55’ έγινε το 1-1 με αυτογκόλ. Ο 37χρονος Χεσούς Νάβας, αφού ταλαιπώρησε τον Σπινατσόλα, έβγαλε έξυπνη σέντρα. Δεν μπόρεσε να την «καθαρίσει» ο Μαντσίνι, που στην προσπάθειά του να σταματήσει τον Εν-Νεσίρι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Στο 66’, ο Μπόνο έσωσε την ομάδα του με φανταστική απόκρουση στην προσπάθεια του Εϊμπραχαμ, ενώ στο 83’ ο Μπελότι έχασε μεγάλη ευκαιρία. Και στην άλλη πλευρά του γηπέδου, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, η Σεβίλη παραλίγο να «κλέψει» τη νίκη με τον Σούσο. Ομως η παράταση και τα πέναλτι ήταν αναπόφευκτα - για τρίτη σερί χρονιά στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.
● ΣΕΒΙΛΗ (Χ.Λ. Μεντιλίμπαρ): Μπόνο, Χεσούς Νάβας (94’ Μοντιέλ), Μπαντέ, Γκούντελι (120+8’ Μαρκάο), Αλεξ Τέλες (94’ Ρέκικ), Φερνάντο (120+9’ Χορδάν), Ράκιτιτς, Ολιβερ Τόρες (46’ Σούσο), Οκάμπος, Μπράιαν Χιλ (46’ Λαμέλα), Εν-Νεσίρι.
● ΡΟΜΑ (Ζ. Μουρίνιο): Ρουί Πατρίσιο, Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Ιμπάνιες, Κριστάντε, Μάτιτς (120’ Μπόβε), Ζεκί Τσελίκ (91’ Ζαλέβσκι), Σπινατσόλα (106’ Ελ Γιορέντε), Πελεγκρίνι (106’ Ελ Σααραουί), Ντιμπάλα (68’ Βαϊνάλντουμ), Εϊμπραχαμ (75’ Μπελότι).
● ΣΚΟΡΕΡ: Μαντσίνι 55’ αυτ. – Ντιμπάλα 35’.
● ΠΕΝΑΛΤΙ: Οκάμπος 1-0, Κριστάντε 1-1, Λαμέλα 2-1, Μαντσίνι (απόκρουση), Ράκιτιτς 3-1, Ιμπάνιες (δοκάρι), Μοντιέλ 4-1.
● ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τέιλορ (Αγγλία).
● ΚΙΤΡΙΝΗ: Ράφα Μιρ 36’, Ράκιτιτς 65’, Λαμέλα 109’, Χορδάν 120+1’, Μοντιέλ 120+4’, Οκάμπος 120+10’ - Μάτιτς 21’, Πελεγκρίνι 45’, Μαντσίνι 48’, Κριστάντε 65’, Ζεκί Τσελίκ 74’, Ζαλέβσκι 105’, Κάρσντορπ 120+10’.
● ΚΟΚΚΙΝΗ: -