Τα φώτα έχουν σβήσει εδώ και καιρό για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, μια διοργάνωση που προκάλεσε και συζητήθηκε όσο λίγες, όμως οι σκοτεινές ιστορίες που την χαρακτηρίζουν εξακολουθούν να έρχονται στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian τρεις άνδρες που εργάστηκαν στην αραβική χώρα, συνελήφθησαν από τις αρχές και παραμένουν υπό κράτηση, με το έγκλημά τους να είναι ότι ζήτησαν τους απλήρωτους μισθούς τους.
Τρεις εργαζόμενοι στο τμήμα ασφάλειας, δύο από το Πακιστάν κι ένας από την Ινδία, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα για τους ίδιους και συναδέλφους τους μετά τον πρόωρο τερματισμό των συμβολαίων τους, όμως η απάντηση του εμιράτου ήταν να τους καταδικάσουν σε έξι μήνες φυλάκιση και με πρόστιμο 2.500 ευρώ για τον καθένα.
Αυτή είναι μόνο μια από τις τρομερές ιστορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που σήκωσε τόση σκόνη, καθώς έχουν γραφτεί και αποκαλυφθεί πάρα πολλά. Από τους νεκρούς εργάτες έως τις υπόνοιες για χρηματισμό και πάρτι δισεκατομμυρίων προκειμένου να πάρει το Κατάρ τη διοργάνωση.
Στο ρεπορτάζ του Guardian αναφέρεται ακόμη ότι υπάρχουν και αρκετοί άλλοι εργάτες που απελάθηκαν από τη χώρα μετά το τέλος του Μουντιάλ, παρότι τα συμβόλαιά τους ήταν ακόμη σε ισχύ και έπρεπε να εργαστούν και να εισπράξουν και άλλους μισθούς.
«Πήγαμε στο Κατάρ για να κερδίσουμε χρήματα και να χτίσουμε μια καλύτερη ζωή για τις οικογένειές μας, όμως οι εταιρείες και οι αρχές μας εξαπάτησαν» αναφέρουν στην βρετανική εφημερίδα ορισμένοι από τους εργαζόμενους που βρέθηκαν εν μια νυκτί άνεργοι και άστεγοι.
Οι καταγγελίες αφορούν την εταιρεία Stark Security, με τους εργαζόμενους να αναφέρουν ότι ενημερώθηκαν πως το τουρνουά τελείωσε και δεν υπάρχει πια δουλειά, ενώ έδωσαν εντολή να σταματήσουν να τους σερβίρουν ακόμη και φαγητό. Προσθέτουν ότι στα καταλύματα όπου διέμεναν άρχισαν να εμφανίζονται συχνά άτομα και να τους απειλούν προκειμένου να αποχωρήσουν από τη χώρα.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 43 άνδρες που εργάστηκαν για την Stark Security και είδαν τα συμβόλαιά τους να τερματίζονται πριν από το συμφωνημένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια οι ίδιοι να απελαύνονται.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ υποστήριξε ότι έχει διαταχθεί έρευνα για τις καταγγελίες, ενώ η εταιρεία δεν σχολίασε το δημοσίευμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας