Οι «ειδικοί» που βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν το παιχνίδι του Μαρόκου ως παρόμοιο με της Ελλάδας του 2004, όσον αφορά το... λεωφορείο μπροστά στην άμυνα, σίγουρα έκαψαν τα διπλώματά τους το βράδυ της Τετάρτης.
Το συγκρότημα του Ουαλίντ Ρεγκραγκί, που υπέγραψε την παρθενική εμφάνιση της Αφρικής στην κορυφαία τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανάγκασε τη Γαλλία να οπισθοχωρήσει και ήταν αυτό που με πίεση, κάθετο παιχνίδι και ειδίκευση στις στατικές φάσεις πήρε τον έλεγχο του δεύτερου ημιτελικού. Πολύ μεγάλο μέρος της αναμέτρησης παίχτηκε στην περιοχή της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Ομως οι Βαράν και Κονατέ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, μαζί με τον τερματοφύλακα Γιορίς, και οι «μπλε» κράτησαν για πρώτη φορά στο φετινό τουρνουά ανέπαφη την εστία τους, πετυχαίνοντας παράλληλα δύο τέρματα, στην αρχή και στο τέλος του αγώνα.
Το Μαρόκο έφτασε έως τα ημιτελικά και ήταν η ομάδα-έκπληξη του τουρνουά, χωρίς όμως τη συνδρομή της τύχης, αλλά με προσπάθεια αμυντική και επιθετική, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο τα όπλα του. «Στους δρόμους του Ραμπάτ, της Καζαμπλάνκας, της Φες, του Μαρακές, κλάψαμε. Κυρίως όμως τραγουδήσαμε», έγραψε χθες ο μαροκινός Τύπος εκθειάζοντας το ομοσπονδιακό συγκρότημα της χώρας μετά την ήττα από τη Γαλλία. Αλλά και οι ξένες εφημερίδες αφιέρωσαν μεγάλο χώρο στην παρουσία του Μαρόκου στη διοργάνωση: «Με το κεφάλι ψηλά, το Μαρόκο σταματάει στην πόρτα του τελικού», έγραψε η ελβετική Le Matin. Η Challenge πρόσθεσε ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του σαββατιάτικου μικρού τελικού με την Κροατία για την κατάκτηση της 3ης θέσης, τα Λιοντάρια του Ατλαντα τίμησαν την Αφρική και τον αραβικό κόσμο με τις εξαιρετικές εμφανίσεις τους στο Μουντιάλ, το πρώτο σε αραβικά εδάφη».
H L’Opinion εντόπισε ως λόγους της ήττας «την πείρα των Γάλλων και την αφέλεια των Μαροκινών». Ο ίδιος ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί πάντως αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που αντιμετώπισε η ομάδα του: «Σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με τόσους απανωτούς αγώνες, αυτή η αναμέτρηση ήταν ένα βήμα παραπάνω απ’ όσο μπορούσαμε. Οχι από άποψη ποιότητας ή τακτικής, αλλά λόγω φυσικής κατάστασης. Είχαμε πολλούς παίκτες τραυματίες, στο 60% ή 70% των δυνατοτήτων τους. Αν όλοι οι διεθνείς μας ήταν ιατρικά ΟΚ, τότε θα είχαμε δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα στη Γαλλία».
Ο 47χρονος Γαλλομαροκινός προπονητής αποκάλυψε ότι «δεν είχα άλλη επιλογή από το να αποσύρω τον Ναγέρ Αγκέρ λίγο πριν από το ξεκίνημα, γιατί ήταν κρυωμένος και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Επίσης ήταν αναγκαστική η αντικατάσταση του Ρομέν Σαΐς ύστερα από 20 λεπτά παιχνιδιού». Επέμεινε, όμως, ότι δεν το μετάνιωσε που ρίσκαρε τη συμμετοχή του αρχηγού του, αν και παραδέχτηκε ότι το κακό ξεκίνημα της ομάδας του οφείλεται και σε αυτό.
Ακόμα και με τα προβλήματα αυτά όμως, το Μαρόκο είχε περισσότερη κατοχή, τον ίδιο αριθμό σουτ στην εστία και ένα σουτ στο δοκάρι ειδικά στο β’ μέρος, όταν και έχασαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν και να περάσουν μπροστά στο σκορ.
Ο Ρεγκραγκί επανέλαβε και μετά τον αγώνα αυτό που έλεγε όλες τις ημέρες στο Κατάρ: ότι η ομάδα μπορούσε να πάει ακόμα πιο μακριά. «Απογοητευτήκαμε που δεν δώσαμε μια επιπλέον χαρά στον μαροκινό λαό. Θέλαμε να κρατήσουμε ζωντανό το όνειρο! Πρέπει να τα πάμε ακόμα καλύτερα στο μέλλον. Κερδίσαμε τον σεβασμό όλων. Προχωρήσαμε περισσότερο απ’ ό,τι η Βραζιλία, η Ισπανία, η Γερμανία και αποδείξαμε ότι μπορούμε να συναγωνιστούμε μεγάλες ομάδες. Ισως να μην είμαστε τόσο καλοί όσο η Βραζιλία, η Γαλλία ή η Αγγλία, όμως θέλω να προκρινόμαστε σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο και να αποδείξουμε ότι η φετινή μας πορεία δεν ήταν τυχαία».
Οι Μαροκινοί ποδοσφαιριστές και ο ομοσπονδιακός τεχνικός δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του βασιλιά της χώρας Μοχάμεντ ΣΤ’ που, σε αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δεν ήταν παρών στις εξέδρες του «Αλ Μπαΐτ» στην Ντόχα. Ακόμα και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν παρακολούθησε το πρώτο ημίχρονο του ημιτελικού, καθώς φιλοξενούσε στην Ουάσινγκτον τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ - Αφρικής. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να βγάλει έναν πολύ σύντομο λόγο, ώστε να επιτρέψει στον Μαροκινό πρωθυπουργό Αζίζ Αχανούς και στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους να προλάβουν την έναρξη του –τόσο σημαντικού για το αφρικανικό ποδόσφαιρο– αγώνα!
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας