Η Γερμανία «κόλλησε» στους ομίλους του Παγκόσμιου Κυπέλλου για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση. Κάτι που δεν της είχε συμβεί ποτέ στα προηγούμενα τουρνουά, όταν κατέκτησε τα τέσσερα τρόπαιά της.
Αυτή τη φορά της έλειψε ένα γκολ για να προκριθεί. Ενα γκολ της Ισπανίας, η οποία ηττήθηκε με 2-1 από την Ιαπωνία. Μια ισοπαλία σε εκείνο το ματς θα αρκούσε. Η κατάσταση όμως δεν ήταν στα χέρια των παικτών του Χάνζι Φλικ, που παρά το προχθεσινό 4-2 επί της Κόστα Ρίκα πλήρωσαν ακριβά την ήττα τους στην πρώτη αγωνιστική από την Ιαπωνία και τις τόσες χαμένες ευκαιρίες στα πρώτα 60 λεπτά εκείνου του αγώνα.
Μετά το σφύριγμα της λήξης, άπαντες στη «Νατσιονάλμανσαφτ» προτίμησαν την αυτοκριτική, αντί να ρίξουν το φταίξιμο στους Ισπανούς, όπως έκαναν αρκετές τηλεοράσεις του κόσμου (π.χ. στο Μεξικό) ή έγραψαν διάφορα έντυπα, όπως η ιταλική Gazzetta dello Sport («Σπίτι της η Γερμανία, προδομένη από την Ισπανία»). Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Χάνζι Φλικ υποστήριξε πως «εξαρτιόμασταν από τους εαυτούς μας στο τουρνουά αυτό. Ο αποκλεισμός είναι απόρροια και των τριών αγώνων μας. Το φταίξιμο είναι δικό μας, πρέπει να κοιτάξουμε τα δικά μας λάθη. Είχαμε πολλές ευκαιρίες για γκολ, τόσο κόντρα στην Ιαπωνία στην πρώτη ώρα του ματς, όσο και στα τελευταία λεπτά με την Ισπανία. Αν είχαμε μετατρέψει εκείνες τις ευκαιρίες σε γκολ, τότε οι σημερινές συνθήκες θα ήταν διαφορετικές», υπογράμμισε.
Ο Κάι Χάβερτς, ο επιθετικός της Τσέλσι που μπήκε χθες αλλαγή και πέτυχε δύο τέρματα, ήταν ξεκάθαρος: «Εμείς είμαστε υπεύθυνοι, καθώς δεχθήκαμε δύο γκολ μέσα σε 15 λεπτά από τους Ιάπωνες. Δεν έπρεπε να συμβεί αυτό». Βέβαια ορισμένα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία δεν κράτησαν το επίπεδο τόσο ψηλά. Το WAZ έγραψε χαρακτηριστικά: «Η Ισπανία, φαβορί στο ματς με την Ιαπωνία και χωρίς να έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της, έκανε πέντε αλλαγές, αφήνοντας σημαντικούς παίκτες στον πάγκο όπως οι Τζόρντι Αλμπα, Φεράν Τόρες και Ασένσιο, που είχαν αποδειχθεί κλειδί μέχρι τώρα στη διοργάνωση», υπογράμμισε το περιοδικό του Ρήνου.
Σε κατάθλιψη έπεσε ο Γιόσουα Κίμιχ. Ο μέσος της Μπάγερν Μονάχου ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής μετά τον αποκλεισμό: «Για εμένα προσωπικά είναι η χειρότερη μέρα της καριέρας μου. Φοβάμαι ότι θα επιστρέψω στη Γερμανία και θα πέσω σε καμιά τρύπα. Ανησυχώ πραγματικά - οι κακές πορείες της εθνικής ομάδας θα είναι για πάντα συνυφασμένες με το πρόσωπό μου». Βλέπετε, ο Κίμιχ έκανε ντεμπούτο με τη Γερμανία το 2016, μετά τον θρίαμβο στο Μουντιάλ του 2014, και έκτοτε έχει βιώσει όλα τα αποτυχημένα τουρνουά: Euro 2016, Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, Euro 2020 και τώρα τη διοργάνωση του Κατάρ. Και το φέρει βαρέως...
Οσο για το τις πταίει για τη νέα αποτυχία; Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ είπε: «Επιστρέφουμε στο σημείο της εκκίνησης, στο τίποτε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια! Πολύ ταλέντο, όλα καλά, όμως απαιτούνται και άλλες συνθήκες. Περισσότερη φιλοδοξία και σκληράδα. Είμαστε μια ομάδα ιδιαίτερα “καλόβολη” με τον αντίπαλο».
Η αναλυτική... νεκροψία πάντως θα γίνει άμα τη επιστροφή της αποστολής στη Γερμανία. Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μπερντ Νόιεντορφ, ανακοίνωσε χθες από το αεροδρόμιο της Ντόχα ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Χάνζι Φλικ και τον μάνατζερ της ομάδας, Ολιβερ Μπίρχοφ, για να συζητήσουν τις αιτίες της αποτυχίας. Εικάζεται ότι αμφότεροι θα παραμείνουν στα πόστα τους, καθώς έχουν συμβόλαια έως το προσεχές Euro 2024 που διεξάγεται στα γερμανικά γήπεδα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας