Η παγκόσμια κοινή γνώμη αποφάσισε ότι η φωτογραφία της εθνικής Γερμανίας με τα κλειστά στόματα ήταν το καρέ του Μουντιάλ, της χρονιάς, της δεκαετίας, του αιώνα κ.λπ. Αναμφίβολα ήταν μια διαφορετική –συμβολική και μόνο– κίνηση, αλλά ώς εκεί. Αν αναζητούμε την πιο δυνατή φωτογραφία αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου μέχρι στιγμής, τότε μόλις τη βρήκαμε.
Η φίλαθλος του Ιράν, που στην πατρίδα της δεν μπορεί να μπει στο γήπεδο για να δει μπάλα, πέρασε όντως το πιο σημαντικό μήνυμα. Στοχευμένο και με συγκεκριμένους αποδέκτες. Η κυρία αυτή δημιούργησε μια φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας της και έβαλε στην πλάτη το όνομα της αδικοχαμένης Μαχσά Αμινί. Και στον αριθμό που δεσπόζει, προτίμησε το 22, όσα και τα χρόνια της κοπέλας που δολοφονήθηκε. Οσο για τα «ματωμένα δάκρυα» στο πρόσωπό της, λένε πολλά...
Εντονο ήταν γενικότερα το πολιτικό κλίμα στο χθεσινό παιχνίδι με την Ουαλία. Κατ’ αρχάς, αυτή τη φορά οι διεθνείς τραγούδησαν τον ύμνο της χώρας και μαζί με τον κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη. Παρατράγουδα, όμως, είχαμε εκτός γηπέδου. Εκτός από τους πολλούς αντικαθεστωτικούς Ιρανούς που πήγαν να δουν την ομάδα, αυτή τη φορά βρέθηκαν και αρκετοί κυβερνητικοί υποστηρικτές, προφανώς βαλτοί.
Ξύλο δεν έπεσε, όμως υπήρχε έντονο μπούλινγκ. Οταν μια γυναίκα έκανε δηλώσεις σε κάποια κάμερα, από πίσω πήγαιναν διάφοροι τύποι και την έβριζαν, ενώ φώναζαν και συνθήματα υπέρ της κυβέρνησης. Κάποιοι φίλαθλοι είχαν φτιάξει καπέλα και πλακάτ με το όνομα του ποδοσφαιριστή Βόρια Γκαφόρι, ο οποίος συνελήφθη προχθές στην Τεχεράνη. Οι «καθεστωτικοί» τούς έκλεψαν το υλικό, ενώ περικύκλωναν ανθρώπους που είχαν πάνω τους σημαίες με τη φράση «Γυναίκα-Ζωή-Ελευθερία».
Το Ιράν έχει να δώσει ακόμα ένα παιχνίδι στη φάση ομίλων του Μουντιάλ, την Τρίτη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μετά τη χθεσινή νίκη επί της Ουαλίας, οι πιθανότητες για πρόκριση και για τη διεξαγωγή τουλάχιστον ενός έξτρα αγώνα έχουν αυξηθεί. Αρα, μοιάζει σίγουρο ότι θα μεγαλώσει και η πολιτική κόντρα στα γήπεδα του Κατάρ, αφού αμφότερες οι πλευρές θα θελήσουν να τονίσουν τις θέσεις τους, εντείνοντας το εμφυλιακό κλίμα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας