• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.5°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.2°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 9.3°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.6°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.2°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 10.0°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιδέξια γάντια τερματοφύλακα απαντούν «φως» στην πανδημία

 • A-
 • A+
«Ζωγραφική πανδημία», ο τίτλος της νέας ζωγραφικής έκθεσης του Τάκη Οικονομόπουλου αυτό το διήμερο στην Κηφισιά.

Ο Τάκης Οικονομόπουλος επιμένει. Να διυλίζει το σκοτάδι με τα ζωγραφικά έργα του, να αναζητεί μελλοντικό φως με αφορμή την τωρινή άρνηση; Ναι. Οπως, όταν έπαιζε τερματοφύλακας σε υψηλό, απαιτητικό επίπεδο, ήταν υποχρεωμένος να γυρνά την πλάτη στη αποτυχία και, «αφού πρώτα την άφηνα να με διδάξει τα λάθη μου», διευκρινίζει ο ίδιος, να επιδιώκει πάλι τη νίκη. «Ζωγραφική πανδημία» τιτλοφορείται η διήμερη έκθεση των έργων του, αυτό το Σαββατοκύριακο σε αίθουσα του Δημαρχείου Κηφισιάς (σήμερα 7.30-10.30 μ.μ., αύριο 10 π.μ.-7 μ.μ.). Θέμα η πανδημία; Αρα, σκούρα χρώματα, ανάλογες αφαιρετικές απεικονίσεις; Οταν του το είπαμε, εξερράγη: Αντέδρασε, εκτινάχθηκε, όπως όταν ήταν υπερασπιστής των διχτυών του Παναθηναϊκού στον δρόμο για το Ουέμπλεϊ… Πείτε το κι έτσι, ο 79χρονος πλέον Τάκης Οικονομόπουλος αποκηρύσσει τη σοβαροφάνεια, δεν αρνείται, προσεκτικά διατυπωμένη όμως, την αντιπαραβολή της ζωγραφικής τέχνης με την ποδοσφαιρική έμπνευση. Αυτό το διήμερο στην έκθεσή του;

«Ο τίτλος της, “Ζωγραφική πανδημία”: 40 έργα μου πλασμένα με κηρομπογιές, πλάι σε άλλα, παλιότερα, συνολικά 100 έργα μου θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Η φυσική τάση μου εκφράστηκε σε αυτά, τα τελευταία ζωγραφικά έργα μου… Κι αυτή είναι η βεβαιότητα πως η πανδημία όσο κι αν μοιάζει δεν είναι μαύρη, αυτή η εικόνα της είναι μόνο φαινομενική. Ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος χαρήκαμε που τη ζήσαμε και συνεχίζουμε αλλά, όπως ίσως έχουν καταλάβει οι περισσότεροι, η πανδημία ισοδυναμεί με δυνατότητα αυτοκριτικής, αυτογνωσίας. Ωστε μελλοντικά, πιο σοφοί από τη δυσάρεστη εμπειρία, να βγούμε στο φως. Αυτό είναι η ζωγραφική έκθεσή μου, φως! Αν και έχει στον τίτλο της την απειλητική πανδημία… Ολα φως. Εργα με διαύγεια, χρώματα, έργα με αποτυπώσεις κυρίως από νησιά. “Αντίδραση στην πανδημία”, είπατε; Δεν το αρνούμαι, αυτή ήταν στις προθέσεις μου, χωρίς όμως να ξεχνώ πως αυτή καθεαυτή, όπως είπα πριν, η άρνηση της πανδημίας περιέχει και θετική προοπτική, είναι, ναι, ευκαιρία βελτίωσης, προσωπικής, γενικότερα κοινωνικής».

• Ναι, αλλά πώς να συνταχθεί εύκολα ο πιεζόμενος πολίτης της εποχής μας με τις ιδιότητες, έστω ευεργετικές, του κακού;

Είμαι έτοιμος, σήμερα και αύριο στον φιλόξενο χώρο της Κηφισιάς, μπροστά στα έργα μου να συζητήσω με επισκέπτες τη δυνατότητα του μαύρου, του αρνητικού, να γεννήσει φως, έντονο φως! Το συνηθίζω να ακούω τις σκέψεις που γεννούν οι απεικονίσεις μου. Αν δεν πείσω, συχνά, οδηγούν οι διάλογοι σε δημιουργική διαφωνία, είναι και αυτή ευκαιρία είτε επιβεβαίωσης είτε αναίρεσης της αρχικής σκέψης, της αρχικής εντύπωσης για το ζωγραφικό έργο και τις προθέσεις του.

• Τα παλιότερα έργα στον ίδιο χώρο είναι όσα είχατε πλάσει με οδοντογλυφίδες;

Ναι, και ίσως κάποια από παλιότερα και νεότερα έργα έχουν αμοιβαία σχέση.

• Οταν πρωτοεμφανίστηκαν, δίχασε η πρώτη ύλη-οδοντογλυφίδα ως ευτελές υλικό για δημιουργία τέχνης.

Κάθε μορφή ύλης έχει την αξία της! Εχω σχηματίσει ακόμη και αγιογραφίες με οδοντογλυφίδες. Η δυνατότητα απλών, καθημερινών ειδών, όπως οι οδοντογλυφίδες, να αποτελούν και μέσα έκφρασης αναδεικνύει την αξία της απλότητας.

• «Η τέχνη του ποδοσφαίρου», επιμένουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, πολλοί αθλητικοί συντάκτες.

Καλοπροαίρετα λέγεται, ακόμη κι αν δεν υπάρχει αίσθηση από πολλούς για τα δύο μεγέθη. Οπως και η τέχνη, έτσι και το ποδόσφαιρο έχει την έμπνευση, τη χωροταξία του και άλλα κοινά στοιχεία. Δεν είναι σωστή όμως η ισότιμη σύγκριση, αδικεί και τους δύο χώρους.

• Σε εποχή απειλής, πίεσης, όπως η τωρινή, έχουν και κοινή, βοηθητική αποστολή.

Ενίσχυση του ανθρώπου που δοκιμάζεται στη εποχή μας, συμφωνώ! Αν μιλήσω όχι μόνο ως ζωγράφος αλλά και ως τερματοφύλακας, η έκθεσή μου, αυτό το διήμερο στην Κηφισιά, είναι απόκρουση του κακού, της άρνησης! Ξέρω από αποκρούσεις.

• Ο Παναθηναϊκός της εποχής μας επίσης μοιάζει να... απέκρουσε το δικό του κακό, αυτό που χρόνια τώρα τον εμφάνιζε ως άλλη ομάδα, μακριά από την ιστορική ιδιοσυγκρασία του.

Ο Παναθηναϊκός είναι, κάτω από τις οδηγίες του Γιοβάνοβιτς, πάλι ομάδα! Μακάρι με κατάλληλες αποφάσεις να αντέξει έτσι σε βάθος χρόνου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Γήπεδα - παγκόσμια κοινοβούλια»
Ωρες ατέλειωτες διήρκεσε χθες η επικοινωνία μας από την Αθήνα στο Ντόνετσκ και από εκεί στο Λονδίνο, με επαναφορές για διευκρινίσεις, αποσαφηνίσεις, ώστε να μάθουμε τις ακριβείς προθέσεις του 22χρονου Μιχάιλο...
«Γήπεδα - παγκόσμια κοινοβούλια»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Το ταλέντο μας βοήθησε τη χούντα Βιντέλα!»
Ο Ντανιέλ Μπερτόνι μας μίλησε για τις προβλέψεις του στο φετινό Μουντιάλ που ξεκινάει σε λίγες μέρες, αλλά και τις αναμνήσεις του από τις παλαιότερες διοργανώσεις.
«Το ταλέντο μας βοήθησε τη χούντα Βιντέλα!»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας