• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 14.5°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 10.5°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 12.3°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.7°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 3.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 11.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 15.3°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.2°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.6°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.4°C / 9.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 14.8°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.1°C / 9.4°C
  0 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.5°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  80%
AP Photo/Alberto Pezzali
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταλλαγμένο - επικίνδυνο ποδόσφαιρο...

 • A-
 • A+
Πρόσχημα ακόμη κι η πανδημία ● Ανταγωνισμός χωρίς φραγμό

Δεν είναι λύση να μορφάζεις σαρκαστικά όταν ακούς, τώρα με αφορμή τη διεξαγωγή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, τα αφεντικά του ευρωπαϊκού (UEFA), άλλοτε του παγκόσμιου (FIFA) ποδοσφαίρου να παριστάνουν τους διασώστες του λυρισμού της μπάλας από την πανδημία. Η επίκληση διάσωσης της αθωότητας, της οικουμενικότητας του ποδοσφαίρου είναι υποκριτική. Υποβλητικές διατυπώσεις με στόχο την απήχηση στο πλατύ κοινό, σε πιεστικούς καιρούς που απειλούν την υγεία του.

Η τακτική τους συνάδει με την ουσιαστική αποστολή των ίδιων ιθυνόντων του ποδοσφαίρου, επειδή αυτή είναι ξεκάθαρα πολιτική. Αθωότητα, οικουμενικότητα; Το ποδόσφαιρο όχι απλά τις κατέχει αλλά τις αναδεικνύει και κατά καιρούς τις προτείνει, μέσω των αρχικών ιδιοτήτων του παιχνιδιού, σε κυβερνήσεις χωρών, αξιωματούχους κάθε συγκεντρωτικής ιδιότητας. Μαζί και η διδαχή από το, κατά Εδουάρδο Γκαλεάνο, «μπαλέτο των φτωχών» της αλληλοβοήθειας στον δρόμο για τη νίκη. Τώρα, όμως, με αφορμή και το τεμαχισμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα οι ίδιες λέξεις - ανθρωποκεντρικές έννοιες είναι μέσα παραπλάνησης, κι ας διατυπώνονται συστηματικά, με ή χωρίς ικανές αφορμές από τους μεγαλόσχημους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με πρόσχημα πάντα την «προστασία από τον ιό». Με τον τρόπο που διεξάγεται το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εμφανίζεται, λοιπόν, ως υγειονομική ασπίδα κατά του κορονοϊού. Τι αφελής (ύποπτη είναι!) προσέγγιση, αλήθεια! Η διάσωση κερδών με κάθε τρόπο είναι ο -εφικτός όπως όλα δείχνουν- στόχος...

Θεωρείται τυχαίο πως πριν από λίγους μήνες (σ.σ.: επίσης εντός της πανδημίας, η υποσημείωση έχει τη δική της σημασία) τα 12 πιο γερά πορτοφόλια (ω, συγγνώμη, οι 12 πιο ισχυρές ομάδες) του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συνασπίστηκαν; Ωστε να θεσμοθετήσουν τη Superleague της απόσχισης από τη γνωστή μορφή του άλλοτε Κυπέλλου Πρωταθλητριών, εσχάτως Champions League, όπου το χρήμα μοιράζεται; Αλληλουχία γεγονότων που αποδεικνύει πως η οικονομική πρωτοκαθεδρία είναι το ζητούμενο της διαμάχης και οι διατυπώσεις περί «προστασίας από την πανδημία» ή, «επιβίωσης του σχεδίου συντήρησης της σχέσης του ποδοσφαίρου με τους λαούς» είναι μόνο πειστικές -από αφελείς- προφάσεις.

Ξέρετε τι ήρθε, αυθόρμητα - ακαριαία, στο μυαλό; Η εγχώρια πραγματικότητα του, λεγόμενου, «επαγγελματικού ποδοσφαίρου» μας: Εξόφθαλμες πελατειακές σχέσεις προέδρων ομάδων - πολιτικών, με πρόσχημα την ανάπτυξη, ενώ αυτοσκοπός είναι, όπως αποδεικνύει η εμπειρία σε βάθος χρόνου, για τους πολιτικούς, η ψηφοθηρία με... παλλαϊκό πρόσημο και για προέδρους ομάδων η προσέγγιση των πολιτικών κέντρων αποφάσεων από την επιχειρηματική δραστηριότητά τους. Πειστικό προσωπείο, λοιπόν, η μπάλα!

Ολα αυτά απειλεί η πανδημία στα μάτια των αρχών του ποδοσφαίρου και όχι τη γνησιότητα του παιχνιδιού. Επειδή η, όχι απλώς πτώση αλλά κατάργηση των ρυθμών, λόγω ιού, συνεπάγεται ανυπολόγιστη οικονομική ζημία. Είχαμε ακούσει σε κύκλο ετερόκλητων, Ελλήνων και ξένων, ευρωβουλευτών (η προηγούμενη διευκρίνιση έχει ουσιαστική σημασία), σε δημοσιογραφική αποστολή - επίσκεψη στο ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες (2012) πως είναι θέμα χρόνου -και κατάλληλης πολιτικοοικονομικής, γιατί όχι νέας υγειονομικής, συγκυριών-προφάσεων προσθέτουμε εμείς- η παρουσία, αν όχι θέσπιση(!) των «θεατών του home office». Της τηλεόρασης, δηλαδή, που θα αναπληρώσει την παρουσία των θεατών στις εξέδρες. Εκμηδένιση του ανθρώπινου παράγοντα.

«Σάπιος», «σκληρός»

Τι είχες πει Σάββα Κωφίδη στην εφημερίδα «Πριν» (19/3/2018): «Ολα όσα συμβαίνουν -και- στο ποδόσφαιρο είναι αποτέλεσμα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, χρειάζεται ηθική αναδιάταξη. Και στην Ελλάδα. Αρχικά, οι ομάδες μας να πάψουν να είναι ανώνυμες εταιρείες».

Ο Ζεράρ Πικέ, αν και παίκτης της Μπαρτσελόνα, μιας από τις ομάδες που κινήθηκαν την άνοιξη για την απόσχιση από τη ΟΥΕΦΑ, εναντιώθηκε: «Αρχικά οι 12 ομάδες της “Superleague” έλεγαν πως θα μείνουν στα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά, επειδή πίσω τους είναι επενδυτές και τράπεζες, η κίνηση θα ήταν ζημιογόνος κι έτσι αποφάσισαν να ορίσουν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια τους το Σαββατοκύριακο. Ετσι θα έπαιρναν τα κέρδη από τα πρωταθλήματα των χωρών τους. Αρα θα διέλυαν το σύστημα όπως το γνωρίζουμε ως σήμερα. Αυτό θέλουμε για ποδόσφαιρο; Τον εξαφανισμό των μικρότερων ομάδων ως θυμάτων του ανταγωνισμού; Να αλλάξει το μοντέλο, με την ενίσχυση από την ΟΥΕΦΑ και από τα πρωταθλήματα κάθε χώρας των ομάδων μικρότερων κατηγοριών. Δίκαιη κατανομή των κερδών στις ομάδες, αφού η ψήφος κάθε ομάδας έχει την ίδια ισχύ για την εκλογή των διοικητικών ηγεσιών του ποδοσφαίρου. Τώρα ζούμε ποδόσφαιρο-αντανάκλαση των κοινωνιών -καπιταλισμός στην πιο σκληρή μορφή του. Να βρούμε άλλο, ισορροπημένο μοντέλο».

Ισπανός (Καταλανός) είναι, άρα Δον Κιχώτης ακούγεται. Μακάρι, ο ίδιος και όσοι συντάσσονται με την ανάγκη αλλαγής πλεύσης, να βρουν έναν ή περισσότερους Σάντσο Πάντσα να τους ακολουθήσουν - διατυπώσουν ίδιες εξυγιαντικές τάσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Αναπόφευκτο... το δεύτερο ημίχρονο»
Πνευμονολόγος και άλλοτε διαιτητής. Μακάρι γιατροί όπως ο Γιώργος Χειλάς να δείξουν στον ιό την... άγουσα για τα αποδυτήρια. Ακόμη καλύτερα: Εκτός γηπέδου.
«Αναπόφευκτο... το δεύτερο ημίχρονο»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Μπάλα δίπλα στους νεκρούς μας;
Μάχη (αυτό ακριβώς συνιστά ο σχετικός δημόσιος διάλογος) για το αυτονόητο στην Βραζιλία! Πρέπει-μπορεί να γίνει εκεί, από τις 13 Ιουνίου ως τις 10...
Μπάλα δίπλα στους νεκρούς μας;
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το «πείραμα», οι απείθαρχοι και οσονούπω τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα από τα τεστ του κορονοϊού για τους 16.000 θεατές που βρέθηκαν στη Βουδαπέστη για τον τελικό του Σούπερ Καπ αναμένονται για να φανεί πόσο ριψοκίνδυνη ήταν η επιλογή της UEFA.
Το «πείραμα», οι απείθαρχοι και οσονούπω τα αποτελέσματα
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Τόμας Μίλερ: Ασκήσεις υπευθυνότητας… Μόνο!
Ο Τόμας Μίλερ ανανέωσε την προηγούμενη εβδομάδα το συμβόλαιο με την Μπάγερν και ναι μεν δε… φωνασκεί για τη συνέχιση της παρουσίας του στο Μόναχο, «σεβόμενος», όπως μας είπε, «την αληθινή σημασία της χαράς...
Τόμας Μίλερ: Ασκήσεις υπευθυνότητας… Μόνο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας