Πριν από τη χθεσινή, υπερπολύτιμη ισοπαλία (1-1) που πήρε η Εθνική Ελλάδας μέσα στη Γρανάδα, οι Ισπανοί έτρεχαν ένα απίθανο εντός έδρας σερί. Με συνεχόμενες νίκες για τρία χρόνια, με 30-0 συντελεστή τερμάτων και πιο πρόσφατο δείγμα το 6-0 επί της Γερμανίας τον Νοέμβριο. Η αλήθεια είναι ότι προέκυπτε ένα σημαντικό ερώτημα: Πώς κατάφερε η Ισπανία τέτοιες επιδόσεις με το υπάρχον έμψυχο δυναμικό της; Με επιθετικούς όπως ο Ολμο, ο Φεράν Τόρες και ο Μοράτα. Δεν τίθεται ζήτημα πως είναι καλύτεροι από τους δικούς μας, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το ένδοξο παρελθόν των Ιβήρων.
Προφανώς τόσον καιρό δεν υπήρχε κάποια ομάδα για να κλείσει τους χώρους στους «φούριας ρόχας». Απαντες υποτιμούσαν μια Εθνική που εν τέλει έγινε υπερτιμημένη. Η Εθνική Ελλάδας δεν έπεσε σε αυτή την παγίδα. Πήγε στην Ανδαλουσία για να πάρει αποτέλεσμα και έκανε όσα ακριβώς χρειάζονταν για να το πετύχει. Με τρεις αμυντικές γραμμές δεν άφησε πολλούς χώρους στους γηπεδούχους. Κι εκεί φάνηκε η δημιουργική ένδεια των Ισπανών. Χωρίς... στρέμματα γηπέδου, σε set παιχνίδι, δεν είναι καθόλου δυνατοί. Ενα δοκάρι του Ολμο στο 32’, το γκολ του Μοράτα στο 33’ και 2-3 ευκαιρίες (καμία κλασική) στο δεύτερο μέρος. Αυτή ήταν η επιθετική συγκομιδή της Ισπανίας σε ένα ματς όπου είχε κατοχή μπάλας πάνω από 75%.
Από τη μεριά της, η Ελλάδα ήταν τυχερή. Οχι πως δεν άξιζε την ισοπαλία. Μια χαρά την άξιζε. Απλά δεν απείλησε όσο θα έπρεπε, όμως βρήκε γκολ. Στο 55’ ο Ινίγκο Μαρτίνεθ έκανε τάκλιν στην μπάλα μέσα στην περιοχή του. Ομως, το πόδι του δεν σταμάτησε εκεί την πορεία του, βρήκε τον Μασούρα στο γόνατο και ο Ιταλός διαιτητής Γκουίντα έδωσε το περίεργο αλλά ολόσωστο πέναλτι. Ο Τάσος Μπακασέτας δεν αστόχησε και κάπως έτσι πήραμε έναν σημαντικό βαθμό για τη συνέχεια των προκριματικών του Μουντιάλ.
Ο Τζόνι φαν Σιπ παρέταξε ένα σύστημα 4-3-3, με Ζέκα-Μπουχαλάκη στον άξονα και τον Μάνταλο μπροστά. Λάθος κίνηση, αφού ο αρχηγός της ΑΕΚ ήταν σε… άλλο γήπεδο. Ορθώς έγινε αλλαγή στο ημίχρονο και με την είσοδο του Σιώπη, το κέντρο της Εθνικής έδεσε. Ο χαφ της Αλάνιασπορ έδωσε νεύρο, ο Μπουχαλάκης είχε την ψυχραιμία και ο Ζέκα είχε τα… πάντα. Ηταν μακράν ο κορυφαίος της «γαλανόλευκης», τρέχοντας και μαρκάροντας ακατάπαυστα. Μπακάκης και Τσιμίκας στα άκρα είχαν ικανοποιητική απόδοση, η εμπειρία του Τζαβέλα και η αξία του Κυριάκου Παπαδόπουλου καθάρισαν πολλές φάσεις στα στόπερ, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια στους ακριβοθώρητους αντιπάλους μας.
Καλές και οι υπόλοιπες αλλαγές του Φαν Σιπ. Μπορεί να μην κάναμε κάποια ευκαιρία, όμως η είσοδος του Τζόλη έδωσε ταχύτητα και θορύβησε τους Ισπανούς, ενώ αν ήμασταν λίγο πιο τολμηροί επιθετικά ίσως τώρα να μιλούσαμε και για θρίαμβο. Διότι η ισπανική άμυνα έκανε μπόλικα λάθη. Στην αρχή από υπεροψία, στο τέλος από νεύρα και φόβο. Η Εθνική μπλόκαρε –όχι μόνο τις επιθέσεις, αλλά και– το μυαλό των παικτών του Λουίς Ενρίκε. Φάνηκε αυτό στις κακές επιλογές τους στο τέλος και στην προσπάθειά τους να εκβιάσουν κάποιο πέναλτι.
Φυσικά, η Ισπανία παραμένει φαβορί στον όμιλο. Για την Εθνική ήρθε ένα καλό αποτέλεσμα, ένας εξαιρετικός βαθμός, που όμως πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί. Ανεξάρτητα με το τι θα συνέβαινε χθες, το must win παιχνίδι είναι αυτό της Τετάρτης με τη Γεωργία. Αν νικήσουμε, θα έχουμε κάνει μια καλή αρχή. Αν όχι, θα πάει (σχεδόν) στράφι και η χθεσινή μεγάλη επιτυχία.
ΙΣΠΑΝΙΑ (Λ. Ενρίκε): Σιμόν, Γιορέντε, Ερ. Γαρθία, Σ. Ράμος (46’ Ιν. Μαρτίνεθ), Γκαγιά, Ρόδρι, Κόκε (72’ Τιάγκο Αλκάνταρα), Κανάλες (65’ Πέδρι), Φ. Τόρες (72’ Ογιαρθάμπαλ), Ολμο (65’ Χιλ), Μοράτα.
ΕΛΛΑΔΑ (Τζ. φαν Σιπ): Βλαχοδήμος, Μπακάκης, Κ. Παπαδόπουλος. Τζαβέλας, Τσιμίκας (80’ Κυριακόπουλος), Ζέκα, Μπουχαλάκης, Μάνταλος (46’ Τζόλης), Λημνιός (46’ Σιώπης), Μασούρας (65’ Φορτούνης), Μπακασέτας (78’ Γιακουμάκης).
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γκουίντα (Ιταλία).
ΣΚΟΡΕΡ: 33’ Μοράτα – 56’ (πέν.) Μπακασέτας.
ΚΙΤΡΙΝΗ: 55’ Ιν. Μαρτίνεθ – 80’ Ζέκα, 83’ Γιακουμάκης.
ΚΟΚΚΙΝΗ: -
Κακή πρεμιέρα για τις Ελπίδες
Ασχημη εμφάνιση και εφάμιλλο αποτέλεσμα είχε η Εθνική Ελπίδων στην πρώτη αγωνιστική των προκριματικών του EURO 2023 για παίκτες U-21. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα υποδέχθηκε την Κύπρο και έμεινε στο 0-0.
Στην αρχή απειλήσαμε με τον Φώτη Ιωαννίδη (δοκάρι στο 9’), όμως στη συνέχεια οι πιτσιρικάδες κινδύνευσαν ακόμη και με ήττα. Σε όμιλο των έξι ομάδων, μόνο ο πρώτος προχωρά απευθείας και ανάμεσα στους αντιπάλους μας είναι και η Πορτογαλία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας