• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 27.9°C
  4 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 31.0°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.2°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.5°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 27.7°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χοντραίνει το παιχνίδι γύρω από την ΕΠΟ

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση παίζει μέσω συγκεκριμένων ΕΠΣ το χαρτί υποψηφιοτήτων διεθνών του 2004 για την Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας

Κανείς φυσικά δεν περίμενε πως θα είναι ομαλή η πορεία μέχρι τις εκλογές στην ΕΠΟ στις 27 Μαρτίου. Μπορεί να προχωρά η υποψηφιότητα κοινής αποδοχής του Θοδωρή Ζαγοράκη, αλλά είναι σαφές πως δεν προχωρά με τον τρόπο που είχε επιδιώξει από την αρχή η κυβέρνηση. Δεν πέρασε δηλαδή μαζί με τον Ζαγοράκη και μια υποψήφια διοικητική ομάδα επιλογής της κυβέρνησης.

Το επόμενο βήμα έγινε την Τρίτη. Ο Λευτέρης Αυγενάκης για όλες τις ομοσπονδίες στις οποίες η κυβέρνηση επίμονα προσπαθεί να βάλει πόδι έχει προτάξει την ανάγκη να μπουν μπροστά αθλητές (φιλοκυβερνητικοί βέβαια…) και το βράδυ της Τρίτης, τελευταίας μέρας που μπορούσαν να κατατεθούν υποψηφιότητες, είχαμε ένα μπαράζ κατάθεσης υποψηφιοτήτων με παλαίμαχους, κυρίως διεθνείς της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004. Αγγελος Χαριστέας, Παντελής Καφές, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Ανατολάκης.

«Ερυθρόλευκης» επιρροής

Βεβαίως για να περάσει μια υποψηφιότητα πρέπει να την προτείνει μια ποδοσφαιρική Ενωση. Το πρόβλημα λύθηκε με τη χρησιμοποίηση των λίγων ΕΠΣ που έχουν μείνει υπό την επιρροή του Ολυμπιακού και κυρίως της Κρήτης, που εκτός από αυτή της έδρας του, δηλαδή του Ηρακλείου, «παίζει μπάλα» και προσωπικά ο Λευτέρης Αυγενάκης. Οι ΕΠΣ Ηλείας, Κέρκυρας, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου ήταν αυτές μέσω των οποίων προχώρησαν οι υποψηφιότητες. Για τον Γιώργο Ανατολάκη δεν υπήρχε πρόβλημα, καθώς είναι πρόεδρος της ΕΠΣ Πειραιά που είναι… προπύργιο επιρροής του Ολυμπιακού.

Εχουν πιθανότητες να εκλεγούν οι παλαίμαχοι; Βάσει εκλογικών ισορροπιών, όχι. Αν και ποτέ μη λες ποτέ… Αφού, όπως έχει αναφερθεί πριν από περίπου έναν μήνα αναλυτικά στην «Εφ.Συν.», μέσα σε ασφυκτικούς χρόνους η κυβέρνηση υποχρεώνει τις ομοσπονδίες να κάνουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που τόσο καιρό δεν τους το επέτρεπε, τις οποίες θα οργανώνει και θα ελέγχει η ίδια! Μια ιστορία που χαρακτηρίσαμε τότε «Σχέδιο Περικλής» για τον Αθλητισμό.

Ωστόσο αν οι εκλογές προχωρήσουν ομαλά και αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα η παγιωμένη ισορροπία δυνάμεων που υπάρχει τώρα στο σώμα των εκλεκτόρων, οι ΕΠΣ που πρότειναν τους διεθνείς δεν έχουν σχεδόν καμιά πιθανότητα να τους εκλέξουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση λογικά δεν θα χάσει την ευκαιρία να προβάλλει το επιχείρημα πως «οι πρωταθλητές πάνε στην άκρη για να στελεχώσουν τη διοίκηση της ΕΠΟ οι παλαιο-παράγοντες». Να θυμίσουμε εδώ πως το σημερινό κυβερνητικό κόμμα δεν είχε κανένα πρόβλημα όταν επί διοικήσεων Σαρρή και Γκιρτζίκη ούτε έξω από την ΕΠΟ δεν περνούσαν οι διεθνείς του 2004. Εκείνες ήταν «σωστές διοικήσεις» και δεν χρειάζονταν αλλαγές...

Το άλλο «μπλοκ»

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν 11 υποψήφιοι από τις ΕΠΣ που στηρίζουν την σημερινή διοίκηση Γραμμένου, αρεστοί στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, που αναμένεται να εκλεγούν όλοι. Και μαζί με τον νέο εκλεγμένο πρόεδρο της ΕΠΟ, τους προβλεπόμενους από το καταστατικό εκπροσώπους της Super League 1 και τον πρόεδρο της Super League 2, θα αποτελέσουν την νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας.

Εδώ να σημειώσουμε, πως αν και ο ρόλος του επί της διαδικασίας δεν είναι σημαντικός καθώς δεν έχει επιρροή στον χώρο των ενώσεων, θετικός στις υποψηφιότητες τουλάχιστον των διεθνών του 2004 φαίνεται να είναι ο Παναθηναϊκός.

Ζήτημα υπάρχει περισσότερο με το θέμα του διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΠΟ, μιας νέας θέσης που θα θεσμοθετηθεί εφόσον εγκριθεί αργότερα η σχετική πρόταση στην ολιστική μελέτη της UEFA. Εδώ απαιτείται συμφωνία και των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ. Που δεν υφίσταται προς το παρόν και δεν είναι και το πιο εύκολο να υπάρξει.

Και δεύτερη υποψηφιότητα για την προεδρία!

Αν οι υποψηφιότητες των διεθνών του 2004 προκάλεσαν αιφνιδιασμό, ακόμη μεγαλύτερο προκάλεσε η κατάθεση δεύτερης υποψηφιότητας για την προεδρία της ΕΠΟ. Αυτής του Κωνσταντίνου Νίκα, προέδρου της ΕΠΣ Βοιωτίας. Εδώ υπάρχει… πολύ ζουμί.

Η ΕΠΣ Βοιωτίας ανήκει στο σώμα της πλειοψηφίας που στηρίζει και τη σημερινή διοίκηση Γραμμένου. Σχεδόν όλες αυτές οι ενώσεις στηρίζουν την υποψηφιότητα Ζαγοράκη, μαζί και αυτή της Βοιωτίας, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πρόσωπο του αρχηγού της Εθνικής του 2004.

Ωστόσο η κατάθεση υποψηφιότητας από τον Κ. Νίκα μοιάζει περισσότερο με μέτρο ασφαλείας αυτού του σώματος των ΕΠΣ. Υπάρχει ένα ζήτημα με τον Θοδωρή Ζαγοράκη και πιθανό κώλυμα λόγω του ότι είναι ιδιοκτήτης πρακτορείων ΟΠΑΠ. Αυτό το κώλυμα σε επίπεδο αθλητικού νόμου είχε φροντίσει να το «θεραπεύσει» ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς υπήρχαν υποψήφιοι –πρώην αθλητές κυρίως– που ήθελε να προωθήσει σε διάφορες ομοσπονδίες και είχαν θέμα με αυτό. Ωστόσο στο καταστατικό της ΕΠΟ το κώλυμα αυτό παραμένει εν ισχύι. Το πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς από την μία έχει ειπωθεί πως υπερισχύει το καταστατικό της κάθε ομοσπονδίας, από την άλλη μπορεί να υποστηριχτεί πως σε τελική ανάλυση θα υπερισχύσει η πρόβλεψη του αθλητικού νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για κάτι που φαίνεται σε εκκρεμότητα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και αρκεί προσφυγή ενός και μόνο σωματείου για να έχουμε πιθανό θέμα, ακόμη και μετά την εκλογή Ζαγοράκη.

Αν η υποψηφιότητα του Ζαγοράκη είναι η μοναδική και υπάρξει απόφαση δικαιοδοτικού οργάνου πως ήταν μη νόμιμη, τότε οι εκλογές ακυρώνονται. Αλλά ο Αυγενάκης έχει ξεκαθαρίσει πως για όσες ομοσπονδίες δεν έχουν ολοκληρώσει τις εκλογές τους τουλάχιστον μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, θα πάνε φουλ για διοικήσεις πρωτοδικείου.

Επειδή οι μέρες… είναι πονηρές, προφανώς στο σώμα των ΕΠΣ που στηρίζουν και τη σημερινή διοίκηση και στις οποίες είναι γνωστό πως υπερισχύει η επιρροή των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, προφανώς σκέφτηκαν πως από τη στιγμή που το «πακέτο» Ζαγοράκη δεν περνάει ακριβώς με τον τρόπο που ήθελε από την αρχή η κυβέρνηση, ίσως να μην έχει και καθόλου χρησιμότητα στο τέλος. Οπότε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η εκκρεμότητα με το κώλυμα, για να έχουμε την απόλυτη αποσταθεροποίηση στην ΕΠΟ.

Με την ύπαρξη και δεύτερης υποψηφιότητας, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Πλέον, όποιος θέλει να μην ολοκληρωθούν ποτέ ομαλά αυτές οι εκλογές, θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο κι όχι την αξιοποίηση του πιθανού κωλύματος του Ζαγοράκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η κυβέρνηση τους εξέθεσε
Η παραίτηση Ζαγοράκη αποτελεί επιβεβαίωση και επιστέγασμα της κυβερνητικής αποτυχίας στην προσπάθεια παρέμβασης στο ποδόσφαιρο.
Η κυβέρνηση τους εξέθεσε
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Νικητής ο Ζαγοράκης, ηττημένος ο Αυγενάκης
Ο Θ. Ζαγοράκης είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη να δέχεται μια ακραίου τύπου επίθεση από τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας ή επιρροής του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Νικητής ο Ζαγοράκης, ηττημένος ο Αυγενάκης
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Σκοτσέζικο ντους» για την κυβέρνηση
Επί μήνες έχει βάλει σε μια αποπνικτική διαδικασία τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά ο Λευτέρης Αυγενάκης βλέπει να κάνει τελικά… μια τρύπα στο νερό.
«Σκοτσέζικο ντους» για την κυβέρνηση
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ενα όχι και τόσο ακραίο σενάριο
Η εκτίμηση πως το να πηγαίναμε στις εκλογές με μόνο μία υποψηφιότητα, αυτή του Ζαγοράκη, εγκυμονούσε τον κίνδυνο να πρέπει να ακυρωθούν οι εκλογές.
Ενα όχι και τόσο ακραίο σενάριο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Στην επίθεση κατά Αυγενάκη οι ΕΠΣ!
Ανακοίνωση εξέδωσαν 40 Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις ενέργειες του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με την ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου.
Στην επίθεση κατά Αυγενάκη οι ΕΠΣ!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας