Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.7° 13.1°
2 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.4°
2 BF
70%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
16°C
17.0° 15.5°
3 BF
68%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
4 BF
48%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 15.9°
3 BF
63%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.0° 13.0°
2 BF
94%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
2 BF
56%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.8° 15.4°
4 BF
65%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.0° 18.9°
2 BF
52%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.8° 16.4°
5 BF
77%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 11.8°
3 BF
82%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.0° 16.9°
4 BF
67%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.2° 14.0°
2 BF
72%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.5° 13.5°
1 BF
85%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.7° 16.8°
4 BF
76%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.5°
0 BF
88%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.0°
2 BF
66%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
96%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.2° 8.2°
1 BF
87%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Φτιάξτε τα γήπεδα σας! Τόσο…δύσκολο είναι;

Πρόκειται για την πλέον απτή απόδειξη της ανεπάρκειας μας ως διοργανωτές ,βεβαίως και ως συμμετέχοντες εντός της άρρωστης πραγματικότητας ονόματι ελληνικό ποδόσφαιρο…

Δεν αναφερόμαστε στην πάταξη της βίας των εξεδρών ,στην ισονομία εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων,αλλιώς Δικαιοσύνη σε κάθε έκφανση της, βεβαίως είναι διαρκή,ουσιώδη ζητούμενα… Αλλά αυτό που δεν χρειάζεται αναδιάταξη προτεραιοτήτων και αλλαγή στάσης ζωής μας όπως τα προηγούμενα ,επίσης κεφαλαιώδη, προβλήματα είναι η ποιότητα των αγωνιστικών χώρων! 

Ούτε μελαγχολία ,ούτε κατήφεια ,οργή δικαιούται να γεννά η σκέψη σου και τις τελευταίες ημέρες για το ίδιο (δισεπίλυτο; Όχι!) άλλα υπαρκτό πρόβλημα που θα μπορούσε να διευθετηθεί αν συνέβαινε το αυτονόητο… Οπου «αυτονόητο» η ύπαρξη άψογου ,ακίνδυνου αγωνιστικού χώρου (κοινώς:του χόρτου!) ως προϋπόθεση συμμετοχής των ομάδων κάθε εθνικής κατηγορίας στα πρωταθλήματα τους! Εγκαιρος έλεγχος από αρμόδια επιτροπή των αθλητικών αρχών (Υφυπουργείου Αθλητισμού, ΓΓΑ ,διοργανώτριας αρχής)και παροχή άδειας συμμετοχής μόνο αν ,ειδικότερα ο αγωνιστικός χώρος,γενικότερα η γηπεδική εγκατάσταση είναι κατάλληλη να φιλοξενήσει παιχνίδια! Το αυτονόητο δηλαδή που συμβαίνει στα γήπεδα κάθε ευνομούμενης (κοινώς:σοβαρής!) ποδοσφαιρικής οικογένειας στο εξωτερικό Τα γήπεδα-χαλιά ,όσα βλέπετε και εκστασιάζεστε στις τηλεοπτικές οθόνες σας δεν είναι αποτέλεσμα ευμάρειας των πρωταθλημάτων ,για την δημιουργία και συντήρηση κατάλληλου-ακίνδυνου για την σωματική ακεραιότητα των παικτών αγωνιστικού χώρου δεν απαιτείται οικονομική επιφάνεια Κροίσου! 

Παρά μόνο προγραμματισμός… Το κόστος ,δηλαδή, δεν  είναι απαγορευτικό ,ακόμη και σε περιόδους οικονομικής ή, τώρα και υγειονομικής κρίσης…  Αγωνιστικός χώρος (κοινώς:το χόρτο!) με καταλληλότητα για να παιχθεί ποδόσφαιρο απαιτεί έγκαιρη σπορά ,κατάλληλη κλήση και συντήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα λόγω της διαρκούς χρήσης ,της αλλαγής των τεσσάρων  εποχών του χρόνου και των ,ίσως και έντονων καιρικών συνθηκών ,όσων αναπροσαρμόζουν την ίδια συντήρηση… Όπως βλέπετε αναφερόμαστε στα στοιχειώδη που όμως δεν γίνονται πραγματικότητα ,τόσο επειδή δεν υπάρχει βούληση (σ.σ:άρα και συναίσθηση του ρόλου τους) από υπεύθυνους ομάδων,ούτε έλεγχος από τις πολιτικές αρχές του ποδοσφαίρου σε όλες στις εποχές! Ναι, σε όλες επειδή με αυξομειώσεις στα κρούσματα ακαταλληλότητας των αγωνιστικών χώρων (κοινώς:του χόρτου ξαναγράφουμε επειδή η αναφορά του αναδεικνύει την δυνατότητα παροχής λύσης!) πρόκειται για ανεπάρκεια ηλικίας δεκάδων ετών!Κοντά σαράντα χρόνια πλέον δημοσιογραφικής πορείας ,ο υπογράφων δεν κουράστηκα να ρωτώ ξένους,δημοσιογράφους ,υπεύθυνους ομάδων και διοικητικών αρχών στις αποστολές του εξωτερικού και να λαμβάνω την ίδια απάντηση σε Αγγλία, Ιταλία, Πορτογαλία ,Ισπανία ,Κροατία (πρόχειρα παραδείγματα που ανασύρει πρώτα η μνήμη): «Ο κατάλληλος αγωνιστικός χώρος είναι συμβατική υποχρέωση της ομάδας!».

Ο Ολυμπιακός ανήρτησε φωτογραφία απ το λασπωμένο-σκαμμένο γήπεδο της Λαμίας ,απέναντι στα Γιάννινα οι παίκτες του Παναθηναϊκού μετά το τέλος του παιχνιδιού αναφέρθηκαν στο «πρόβλημα να κάνεις ένα κοντρόλ της προκοπής!»  στην γνωστή (χρόνια τώρα προβληματική…) ανομοιογενή πλευρά που βρίσκεται προς τους πάγκους… Στο Ολυμπιακό Στάδιο ,πρόσφατα, είδαμε τις μικρές εκτάσεις κιτρινισμένου αγωνιστικού χώρου… Προ ημερών ,κοντά στα Χριστούγεννα(!) και όχι όταν έπρεπε δηλαδή το καλοκαίρι, άρχισαν εργασίες ανάπλασης του χλοοτάπητα,«το γήπεδο δεν θ αντέξει συνεχή παιχνίδια» είναι η ευνόητη πρόβλεψη για γήπεδο-στολίδι της…επιχείρησης«Αθήνα 2004» (σ.σ: γνωρίζετε την εγκατάλειψη και πολλών ακόμη από τα έργα-φανφάρες της ίδιας διοργάνωσης!). Το πρόβλημα είναι κοινό ,πανελλαδικής εμβέλειας…

Το 1990 ,ρεπόρτερ ΑΕΚ τότε, είχα αναφέρει στον Μίροσλαβ Οκόνσκι το ραντεβού μου για συνέντευξη με τον τότε ΓΓΑ Στέλιο Σφακιανάκη… Μεγάλος τεχνίτης με την μπάλα στα πόδια ο Πολωνός, αγρίεψε: «Δεν είναι γήπεδα αυτά ,πες τους να τα φτιάξουν ,τόσο δύσκολο είναι; Δεν μπορεί να παιχθεί όμορφο ποδόσφαιρο ,κινδυνεύουμε!». Ο Πορτογάλος Μπρούνο Γκάμα,πρωταγωνιστής του πρόσφατου ντέρμπι Αρη-ΠΑΟΚ, μας είχε πεί στην  αρχή της περιόδου«στην Ελλάδα παράλληλα με την μπάλα πρέπει να κοιτάς και που πατάς…». Και πόσοι άλλοι…

Το πρόβλημα και βέβαια δεν περιορίζεται εκεί… Νεότερο ,πρόσφατο, πέρασμα μας από παιχνίδι εφηβικού πρωταθλήματος στην Βοιωτία συνάντησε την εν χορώ διαμαρτυρία γονέων: «Δεν είναι γήπεδο αυτό! Εδώ φέρνουμε τα παιδιά μας για να μάθουν ,να ενισχύσουν την υγεία τους και όχι για να…τραυματιστούν!».

Εξοικειώνονται τα παιδιά σας! Για τις ανάλογες συνθήκες που θα συναντήσουν αν τελικά συνεχίσουν να παίζουν σε επίσημο επίπεδο και ως ενήλκικες…

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φτιάξτε τα γήπεδα σας! Τόσο…δύσκολο είναι;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας