• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.9°C
  6 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 14.9°C
  5 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.7°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.7°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 18.6°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  78%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ο Μαραντόνα προσωποποίησε την ενωτική ιδιότητα της μπάλας»

 • A-
 • A+
Η επίδραση του Μαραντόνα στο κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας του θα παραμείνει εμφανής.

Ικανή αφορμή ήταν το σχόλιο Αργεντινού συνταγματολόγου, ενώ διαρκούσε η αρχική λύπη-σπονδή στον Ντιέγκο Μαραντόνα: «Του χρωστάμε, μέσω της αγωνιστικής μοναδικότητάς του, τη συνοχή της κοινωνίας μας σε δύσκολες περιόδους».

Το θέσαμε υπό την κρίση Ελληνα ομολόγου του, αλλά ακόμα και λέξεις με την ίδια βαρύτητα έμοιαζαν... πρόφαση τόσο για εμάς όσο και για τον Σπύρο Βλαχόπουλο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε παρόμοιο εκρηκτικό διάλογο για τον Μαραντόνα ακόμα και σε ανύποπτη στιγμή:

«Κατανοητή η εκτίμηση του Αργεντινού συνταγματολόγου. Oι επιρροές της παρουσίας του Μαραντόνα είναι και θα παραμείνουν, ακόμα και με τον ίδιο απόντα πλέον, εμφανείς. Ισως στην Ελλάδα ξενίζουν παρόμοιες προσεγγίσεις επειδή στη χώρα μας το ποδόσφαιρο χωρίζει, με τη βία και τις διαμάχες μεταξύ παραγόντων να είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Αγνοούμε συνολικά ως κοινωνία ότι το ποδόσφαιρο μπορεί ν’ αποτελέσει και τον συνδετικό μας κρίκο. Ο μεγάλος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα δεν μας ένωσε πάλι μόνο με τον θάνατο του, όταν όλοι ανακαλέσαμε στη μνήμη τις απίθανες ντρίμπλες του και τα αξέχαστα γκολ. Μας ένωσε και νωρίτερα βέβαια...».

● Είπατε «μας ένωσε» χωρίς να είστε Αργεντινός. Παγκόσμιος μύθος!

Ακριβώς. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 ένωσε τους Αργεντινούς στην ψυχική ανάγκη για αναίμακτη ρεβάνς από τους Αγγλους ύστερα από τη βρετανική αιματηρή επέμβαση στα Φόκλαντς. Το γκολ με το χέρι στο ματς εναντίον των Αγγλων, αν και επισήμως είναι άδικο, γέννησε το παγκόσμιο σλόγκαν «το χέρι του Θεού».

Οποιος άλλος κι αν έλεγε το ίδιο θα ήταν γραφικός. Από τα χείλη ωστόσο του Μαραντόνα με το σπάνιο ταλέντο η ίδια φράση, αν και ηχεί παιδιάστικη, έχει κύρος και αντέχει στον χρόνο.

● Και τέσσερα λεπτά μετά, με την ατομική προσπάθεια-δώρο στην ιστορία της μπάλας, θέλησε να μην επιτρέψει την υπόμνηση της... παρανομίας.

Είπατε «θέλησε» να πετύχει το γκολ με τις ντρίμπλες. Στην περίπτωση Μαραντόνα, λόγω χαρίσματος και ψυχισμού, ακριβολογείτε. Είναι ο ίδιος ψυχισμός που τον οδήγησε ως τον μεγαλύτερο παίκτη του κόσμου στη Νάπολι, σε ομάδα του ιταλικού Νότου και όχι σε ομάδα του ιταλικού Βορρά, περιοχής με πλούσιους βιομήχανους και πανίσχυρους πολιτικούς.

● Μάταιη η πολύχρονη προσπάθεια των ίδιων Ιταλών αστών ν’ αναστρέψουν το κλίμα.

Ο Μαραντόνα συνέχιζε να χαρίζει νίκες και όλοι οι πολίτες, όχι μόνο οι οπαδοί, όλοι οι κάτοικοι της Νάπολης και του ιταλικού Νότου ταυτίζονταν μαζί του. Αυθόρμητα σκέπτομαι και τον Τζορτζ Μπεστ.

Ακόμα και τώρα στο διαιρεμένο Μπέλφαστ υπάρχουν συνοικίες όπου κυματίζουν μόνο αγγλικές και σε άλλες μόνο ιρλανδικές σημαίες, ο μόνος που ένωσε την πόλη ήταν ο Μπεστ. Δεν είναι τυχαίο ότι έδωσαν το όνομά του στο αεροδρόμιο του Μπέλφαστ. Το πρώτο όνομα που βλέπουν οι ταξιδιώτες στο Μπέλφαστ είναι του Τζορτζ Μπεστ.

● Κοινό γνώρισμα των Μαραντόνα - Μπεστ και οι καταχρήσεις στην προσωπική τους ζωή.

Ναι. Αλλά και αυτό το στοιχείο τούς αναδεικνύει, αφού οι καταχρήσεις αυτές δεν είναι ικανές να αναιρέσουν την επίδραση που ασκούν.

● Μιλάμε σε χρόνο ενεστώτα, αν και οι δυο τους έχουν φύγει. Αλλη μία απόδειξη.

Ακριβώς. Ούτως ή άλλως το ποδόσφαιρο έχει τέτοια συμβολική δύναμη, ικανή να διαπεράσει κράτη, σύνορα ιδεολογίες, κοινωνικές τάξεις. Ως κοινό βίωμα το ποδόσφαιρο αποτελεί τη σύγχρονη «παγκόσμια γλώσσα». Δεν είναι τυχαίο ότι στα διεθνή επιστημονικά συνέδρια οι πρώτες λέξεις που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι επιστήμονες για να «σπάσουν τον πάγο» αφορούν συχνά το ποδόσφαιρο.

Οι Ισπανοί συνάδελφοι πανεπιστημιακοί στα συνέδρια αρχικά μιλούν για Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Ακόμη και στη διαμόρφωση του δικαίου είναι καθοριστική η συμβολή του ποδοσφαίρου. Ισως η κορυφαία απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζόμενων κοινοτικών πολιτών ελήφθη με αφορμή έναν, άσημο ως τότε, ποδοσφαιριστή, τον Μποσμάν.

Ακόμα και θεμελιώδεις έννοιες του Συνταγματικού Δικαίου, όπως η κυριαρχία των κρατών, αμφισβητούνται στο ποδόσφαιρο. Αποδείξεις της δυναμικής του. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις αποτυχημένες προσπάθειες εθνικής νομοθέτησης στον χώρο του ποδοσφαίρου, όποτε αυτές έλαβαν χώρα χωρίς τη συναίνεση των FIFA και UEFA και έθεσαν σε κίνδυνο τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Σύνταγμά μας στο άρθρο 16 παρ. 9 κάνει ειδική μνεία για τον αθλητισμό, ορίζοντας ότι «τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους» και ότι το «Κράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις αθλητικών σωματείων κάθε είδους.

Η απόσταση, σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής, που τηρήσαμε με τον καθηγητή Σπύρο Βλαχόπουλο. Κάθε άλλη…απόσταση εξαλείφεται από τον κοινό θαυμασμό για τον Μαραντόνα

ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

● Αυτοσκοπός της συζήτησης είναι ο Μαραντόνα και αναφερόμαστε σε παράπλευρα θέματα. Ή μήπως και όλα αυτά, η έλξη του παιχνιδιού, οι αντιθέσεις, κάθε είδους υπερβάσεις, αντανακλώνται πάνω του;

Ναι, να άλλη μια επιβεβαίωση της μοναδικότητάς του. Ο ίδιος, άλλωστε, συχνά είχε εκφραστεί δημόσια εναντίον του ολοκληρωτισμού, των δυο μέτρων και δυο σταθμών, της ιδιοτέλειας FIFA και UEFA εναντίον των μικρών του ποδοσφαίρου. Ο Μαραντόνα γοήτευε όλους, συχνά εξέφραζε τους αδικημένους ειδικά του ποδοσφαίρου και γενικότερα της παγκόσμιας πραγματικότητας. Αυτή κι αν είναι αιτία ταύτισης μαζί του.

Στην Ελλάδα μάς κάνει ιδιαίτερη εντύπωση επειδή αναλωνόμαστε σε ανούσιες, αγωνιστικές και μη, αναφορές. Δείχνουμε πως δεν θελήσαμε να κατανοήσουμε την ευκαιρία που μας έδωσε η Εθνική το 2004 να βγούμε όλοι μαζί στον δρόμο για να γιορτάσουμε, χωρίς ενοχικά σύνδρομα, την άνοδο στην κορυφή της Ευρώπης.

● Το ποδόσφαιρο στη χώρα μας συνέχισε να παίζεται χωρίς όραμα ανάπτυξης.

Κι όχι μόνο αυτό. Ο Μαραντόνα, όπως και άλλες κορυφαίες ποδοσφαιρικές μορφές, έδειξαν πως το ποδόσφαιρο δεν είναι, δεν πρέπει να γίνεται πόλεμος, αλλά να διακόπτει τον πόλεμο! Στις ουσιαστικά αναίτιες εντάσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου απαντούν και υπενθυμίσεις, όπως ότι στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914, οι δυνάμεις του Αξονα και της Αντάντ διέκοψαν τις εχθροπραξίες για να παίξουν ποδοσφαιρικό παιχνίδι μεταξύ τους, κάτι σαν «ολυμπιακή εκεχειρία» στον 20ό αιώνα.

Ο Μαραντόνα προσωποποίησε την ενωτική ιδιότητα της μπάλας. Κάτοχος ενός προσωπικού κόσμου αντιθέσεων και έντασης, όλα αυτά γεννήματα των καταβολών του και του ατόφιου ταλέντου του, εκτός των άλλων πέτυχε να «σπάσει» στερεότυπα εντός και εκτός γηπέδου. Αν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μεταφορά στο σημείο αυτό, θα λέγαμε ότι ο Μαραντόνα συνέθεσε ένα έργο τέχνης που γοήτευσε και συνέδεσε ετερόκλητους ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο.

● Μετά το αρχικό δάκρυ τους Γκοϊγκοετσέα και Κανίγια είπαν «όσα άσχημα έκανε στον εαυτό του αφορούν τον ίδιο, εμάς μας νοιάζει όσα σημαντικά έκανε για εμάς και για τον κόσμο».

Προφανώς επειδή ξέρουν μέχρι πού μπορούσαν να φτάσουν χωρίς τον Μαραντόνα δίπλα τους. Κι ας αναρωτηθούμε πόσοι πολιτικοί, καλλιτέχνες, πνευματικοί άνθρωποι, εκπρόσωποι άλλων ιδιοτήτων με λαϊκό έρεισμα έχουν καταφέρει να εμπνεύσουν παρόμοια λόγια αναγνώρισης, αποδοχής, αγάπης. Και προσέξτε, παρόμοια λόγια από θαυμαστές, φίλους, αλλά και αντιπάλους του! Μαραντόνα κοινής αποδοχής, άλλο ζητούμενο και αυτό στην εποχή μας.

● Τους... καταδιώκει, όπως και εκείνον, η υποχρέωση συμπόρευσης του χαρίσματος με ακέραιο χαρακτήρα.

Ναι, αν αυτό επιτευχθεί είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο. Αν και στην περίπτωση του Μαραντόνα η ταύτιση του κόσμου μαζί του είναι τόσο έντονη και τόσο αυθεντική, ώστε να εξαφανίζεται από την καρδιά των θαυμαστών του η σκοτεινή και αυτοκαταστροφική του πλευρά.

● Οταν βρέθηκα στο Λα Νους του Μπουένος Αϊρες, ο ταξιτζής στον οποίο ανέθεσα να με πάει στα μέρη όπου μεγάλωσε ο Ντιέγκο, μου είπε «αν είχε δύσει ο ήλιος εδώ στο Λα Νους, θα είχα κλείσει τα παράθυρα του ταξί». Λόγω επικινδυνότητας της περιοχής. Μεγαλωμένος σε παρόμοιες συνθήκες κινδύνου, φτώχειας, ο Ντιέγκο νικήθηκε από τον φυσικό νόμο της... αγοραφοβίας που ακολουθεί τους, αν και προερχόμενους από παρόμοιες συνθήκες, απότομα πλούσιους, δοξασμένους; Από τη σκοτεινή πλευρά του Μπουένος Αϊρες, όλος ο πλανήτης στα πόδια του.

Ετσι ακριβώς. Ο Μαραντόνα δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αυτή τη ριζική και απότομη αλλαγή του κοινωνικού του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό άλλωστε στις συνεντεύξεις του αναφερόταν πάντα στην οικογένεια και στους γονείς του. Ηταν το δικό του «λιμάνι».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ντιέγκο Μαραντόνα: Ηγήθηκε λαών και όχι μόνο ομάδων
Πέρυσι σαν σήμερα κατέληξε η ζωή-λάβα του Μαραντόνα…Προσωποποίησε το ποδόσφαιρο. Ηγήθηκε λαών και όχι μόνο ομάδων. Γοήτευσε ως παθιασμένος καβαλιέρος της μπάλας
Ντιέγκο Μαραντόνα: Ηγήθηκε λαών και όχι μόνο ομάδων
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Συνεπήρε τον πλανήτη, σήκωνε στους ώμους του μια χώρα και μια πόλη!
Δεν νιώσαμε έκπληξη από την αποκάλυψη πως είναι υπερτροφική η καρδιά του Ντιέγκο Μαραντόνα. Θα ήταν συμβατική αντίδραση για ένα κινούμενο ηφαίστειο ταλέντου και παθών όπως εκείνος.
Συνεπήρε τον πλανήτη, σήκωνε στους ώμους του μια χώρα και μια πόλη!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ανεπαρκή ιατρική φροντίδα δείχνει έρευνα για τα αίτια θανάτου του Μαραντόνα
Η ιατρική επιτροπή που συστάθηκε για να εξετάσει τα αίτια θανάτου του θρύλου του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα, διαπίστωσε ότι οι γιατροί του ενεργούσαν με «ακατάλληλο, ανεπαρκή και ριψοκίνδυνο τρόπο».
Ανεπαρκή ιατρική φροντίδα δείχνει έρευνα για τα αίτια θανάτου του Μαραντόνα
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Καταθλιπτικές αποκαλύψεις
Επιβαρυμένη η θέση του Λεοπόλδο Λούκε, προσωπικού γιατρού του Ντιέγο Μαραντόνα μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για την κατάσταση της υγείας του Αργεντίνου.
Καταθλιπτικές αποκαλύψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας