Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τετράστερο, 40.000 θέσεων και κόστους 72 εκατ. ευρώ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τετράστερο, 40.000 θέσεων και κόστους 72 εκατ. ευρώ

  • A-
  • A+

Υλοποιήθηκε χθες το ιστορικό πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της Διπλής Ανάπλασης και της κατασκευής νέου σύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Παναθηναϊκό και αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη στην περιοχή του Βοτανικού, με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας των αρμόδιων φορέων του έργου, δηλαδή της κυβέρνησης, του Δήμου Αθηναίων, του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της «ΑΕΠ Ελαιώνα» (κοινοπραξία Alpha Bank – Τράπεζα Πειραιώς).

Η συμμετοχή της κυβέρνησης στο μνημόνιο συναντίληψης συμβαίνει για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο πρότζεκτ και σχετίζεται με το «δέσιμο» της χρηματοδότησης και από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με βάση τις ανακοινώσεις το γήπεδο ποδοσφαίρου θα έχει χωρητικότητα έως 40.000 θέσεων, θα είναι διεθνών προδιαγραφών FIFA & UEFA και θα είναι 4 αστέρων, ενώ ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός της κατασκευής του ανέρχεται στο ποσόν των 72 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου και για τον σκοπό αυτό εισφέρει, ως μέρος της χρηματοδότησης, το ακίνητο κυριότητάς του αξίας -βάσει εκτιμήσεων- 40 εκατ. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που θα εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι και θα παρασχεθούν στον Δήμο Αθηναίων.

Η χρήση και η λειτουργία του νέου γηπέδου εκχωρείται δωρεάν στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό για 99 χρόνια, με τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ελλάδος.

Η ΠΑΕ θα δίνει ετήσιο ενοίκιο στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό για τη χρησιμοποίηση του γηπέδου και η «μάνα του λόχου» θα έχει ουσιαστικά στα χέρια της το ποδοσφαιρικό γήπεδο και την απόλυτη εκμετάλλευσή του για οποιοδήποτε event, ήτοι τα ίδια δικαιώματα που έχει στη Λεωφόρο.

Ο Δήμος Αθηναίων και το Δημόσιο θα λαμβάνουν σχετικό αντίτιμο από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τις εμπορικές χρήσεις (σουίτες και εστιατόρια), καθώς τα έσοδα από εμπορικής λειτουργίας του γηπέδου θα κατανέμονται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των έργων, η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και του γηπέδου ποδοσφαίρου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.6.2021.

Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των έργων και εγκαταστάσεων, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου και των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.9.2021.

Η έκδοση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.11.2021.

Η έναρξη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του γηπέδου ποδοσφαίρου προσδιορίζεται στο Δ΄ τρίμηνο του έτους 2021, πλην τυχόν προπαρασκευαστικών εργασιών, οι οποίες δύνανται να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Ο χρόνος κατασκευής των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού υπολογίζεται στους δώδεκα μήνες. Η προκήρυξη του δημόσιου διαγωνισμού, η ανακήρυξη αναδόχου και η κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.

Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω ο στόχος των εμπλεκόμενων μερών (αν και υπεραισιόδοξος) είναι ο Παναθηναϊκός να μπει στο νέο του ποδοσφαιρικό γήπεδο τη σεζόν 2023-24.

Προϋπολογισμός 163,5 εκατ. ευρώ, τι προβλέπεται να γίνει στον Βοτανικό και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας

Με βάση τις υπογραφές στα μνημόνια συναντίληψης των εμπλεκόμενων μερών, ο συνολικός ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης των έργων της Διπλής Ανάπλασης ανέρχεται στο ποσό των 163,5 εκατ. ευρώ περίπου και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός μείγματος χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας εθνικούς, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους.

Στον Βοτανικό, όπως προβλέπει το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα, προβλέπεται να δημιουργηθεί:

● Γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA - UEFA 4 αστέρων.
● Αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ.
● Ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.
● Αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ.
● 52.000 τ.μ. στο ακίνητο της ΑΕΠ Ελαιώνα.
● Χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων.
● Εργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κ.λπ.
● Σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές.

Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί όπου σήμερα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δημιουργείται:

● Ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων
● Εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης
● Αθλητικό μουσείο του Παναθηναϊκού.
● Υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης.

Επιπλέον αναφέρεται ότι, με το νέο πάρκο-τοπόσημο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα δοθεί η ευκαιρία της ανάπλασης των Προσφυγικών και της σύνδεσής του μέσα από ελεύθερους υφιστάμενους χώρους, με τον Λυκαβηττό και με το Πάρκο Ελευθερίας.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που θα εξευρεθούν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι και θα παρασχεθούν στον Δήμο Αθηναίων. Η χρήση και η λειτουργία του γηπέδου εκχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια, με τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ελλάδος. Τα έσοδα, από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου, κατανέμονται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για τα έργα υποδομής και στις δύο περιοχές ανέρχεται στο ποσό των 37,5 εκατ. ευρώ περίπου, με πόρους που θα εξευρεθούν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επιπλέον, πρώτη φορά τέθηκε επισήμως η μελλοντική ανέγερση γηπέδου μπάσκετ για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός μαζί με Εγκαταστάσεις Πολλαπλών Χρήσεων για τον Δήμο Αθηναίων, σε περιοχή εκτός της έκτασης της Διπλής Ανάπλασης.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ο Δήμος να χωροθετήσει –κατόπιν συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό– σε όμορα οικόπεδα ή σε οικόπεδα ακτίνας 300 μέτρων από την έκταση της Διπλής Ανάπλασης, τη δημιουργία Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Εγκαταστάσεις Πολλαπλών Χρήσεων.

Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη ένταξη του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων εντός των ορίων του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης, θα δημιουργούσε πολεοδομικές, νομικές, τεχνικές και άλλες δυσκολίες στην εφαρμογή του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Τα επόμενα βήματα για τον Βοτανικό
Το βασικότερο ζήτημα της χρηματοδότησης για τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό φέρεται να έχει λυθεί μέσω μείγματος κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα επόμενα βήματα για τον Βοτανικό
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Πούγγουρας 2023!
Παίκτης του Παναθηναϊκού έως το καλοκαίρι του 2023 είναι από χθες ο Αχιλλέας Πούγγουρας, με την «πράσινη» ΠΑΕ να ανακοινώνει την επέκταση του συμβολαίου του.
Πούγγουρας 2023!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το δίλημμα Μπακογιάννη για τη Διπλή Ανάπλαση
Δύο είναι οι επιλογές που έχει στο τραπέζι ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, όσον αφορά την υλοποίηση της ενιαίας συστέγασης όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.
Το δίλημμα Μπακογιάννη για τη Διπλή Ανάπλαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας