Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«STOP» της FIFA στην κυβέρνηση!
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«STOP» της FIFA στην κυβέρνηση!

  • A-
  • A+
Ξεκάθαρη η παγκόσμια συνομοσπονδία πως δεν μπορεί ο Λευτέρης Αυγενάκης να αποφασίσει μονομερώς για τον χρόνο των εκλογών στην ΕΠΟ ● Καλούν σε συζητήσεις για συναινετική λύση και προειδοποιούν για σοβαρές κυρώσεις, αν ο υφυπουργός Αθλητισμού συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο

Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση μονομερώς να πάρει αποφάσεις για το θέμα των εκλογών της ΕΠΟ, σύμφωνα με την ξεκάθαρη απάντηση που έστειλε χθες η FIFA, στην επιστολή της ελληνικής ομοσπονδίας, που ζητούσε τη θέση της για τις πρωτοβουλίες Αυγενάκη, για την αναβολή των εκλογών.

Η FIFA, που σαφέστατα δεν θέλει να πάει η κατάσταση στα άκρα μεν, αλλά πάντα με βάση την ανεξαρτησία της ΕΠΟ, καλεί την ομοσπονδία να έρθει σε επαφή με την Πολιτεία για το θέμα του χρόνου των εκλογών, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως «η ΕΠΟ πρέπει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς καμία αθέμιτη παρέμβαση από τρίτους. Τυχόν παραβιάσεις της υποχρέωσης αυτής ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες». Είναι η πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, που σε επίσημο έγγραφο της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, υπάρχει τέτοιου είδους προειδοποίηση. Και αποδεικνύεται πως οι μονομερείς ενέργειες του υφυπουργού Αθλητισμού, που όμως σε όλους τους τόνους λέει πως πρόκειται για κεντρική κυβερνητική επιλογή, πάνε να δημιουργήσουν μια σοβαρή κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το πουθενά. Βεβαίως, ενδέχεται ο στόχος να είναι η δημιουργία κρίσης έτσι κι αλλιώς...

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο όμως που εκθέτει την κυβέρνηση και τον Λευτέρη Αυγενάκη, είναι πως στην απάντηση της FIFA, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον περίφημη «ολιστική μελέτη» που είναι να στείλει η UEFA στην ελληνική κυβέρνηση. Θυμίζουμε πως την καθυστέρηση αυτής της μελέτης έχει επικαλεστεί ως σοβαρό λόγο για την αναβολή των εκλογών ο Λευτέρης Αυγενάκης, σε σημείο να αφήνει να εννοηθεί πως το ίδιο θεωρούν και οι FIFA – UEFA. Οι διεθνείς συνομοσπονδίες όμως, αναφέρονται μόνο στην κρίση της πανδημίας, ως μια πιθανή αιτία που θα μπορούσε να δικαιολογήσει καθυστερήσεις. Δεν συνδέεται πουθενά η ολιστική μελέτη με τις εκλογές και είναι σαφές πως εδώ μιλάμε για ένα αφήγημα από πλευράς Λευτέρη Αυγενάκη.

Η FIFA αφού χαρακτηρίζει μονομερή την απόφαση της κυβέρνησης, τονίζει πως θεωρεί «αξίωμα» και «συμφωνία όλων» τις πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο. Καθορίζει τρία στοιχεία που καθιστούν απαραίτητη τη διεξαγωγή των εκλογών τον συγκεκριμένο μήνα και ξεκαθαρίζει πως συνεχίζει να υποστηρίζει τη θέση για πρόωρες εκλογές.

Οι τρεις λόγοι που επικαλούνται, είναι οι εξής: «1) Να συμπέσουν οι εκλογές με το τέλος της θητείας των ανθρώπων της FIFA και της UEFA στην ΕΠΟ (εκπνέει η θητεία τους στις 31 Ιουλίου), 2) Να μπορούν οι ειδικοί που βρίσκονται μόνιμα στην Ελλάδα να επιβλέψουν την εκλογική διαδικασία, 3) Η νέα διοίκηση να έχει την κατάλληλη χρονική περίοδο για να προετοιμάσει τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν, ανάμεσα στα οποία είναι και η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας».

Οι τρεις αυτοί λόγοι που επικαλείται η FIFA, είναι τόσο αυτονόητα σημαντικοί για την ομαλότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που πραγματικά αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει οποιονδήποτε εμπλεκόμενο στις εξελίξεις, να μην τους θέλει. Κι αυτό είναι και το βασικό ερώτημα για την κυβερνητική πρωτοβουλία. Ποιος δεν θέλει εκλογές υπό την άμεση επίβλεψη των ξένων επιτηρητών και ποιος δεν θέλει η νέα διοίκηση να χαράξει την πολιτική και για την επόμενη σεζόν και φυσικά να δρομολογηθεί και η στελέχωση της νέας ΚΕΔ, με τους τοποτηρητές των FIFA – UEFA, να είναι ακόμη στην Ελλάδα.

Ωστόσο το πιο... βαρύ από όλα είναι να μην υφίσταται για τη FIFA ο βασικός λόγος που επικαλείται ο Λευτέρης Αυγενάκης για την απόφαση του και τον παρουσιάζει κιόλας ως αυτονόητο. Δηλαδή και αποδεκτό από τους έξω. Την «ολιστική μελέτη». Η οποία ολιστική μελέτη δεν έχει σχέση με τις προσεχείς εκλογές στην ΕΠΟ και δεν τέθηκε ποτέ ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η εκλογική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, η FIFA στην ουσία αφού αναγνωρίζει πως η πανδημία ενδεχομένως να δικαιολογεί κάποιες ανατροπές στα χρονοδιαγράμματα, δεν αναγνωρίζει στην ελληνική κυβέρνηση το δικαίωμα να αποφασίσει μονομερώς για τον χρόνο των εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο πως με τους τοποτηρητές των FIFA - UEFA παρόντες, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ προχθές προχώρησε κανονικά στην προκήρυξη έκτακτης Γ.Σ. για τις 16 Ιουνίου, για τις αλλαγές στο καταστατικό που απαιτούνται για την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών.

Αυτό που αναμένουν τώρα όπως φαίνεται στην Ελβετία, είναι αν η ΕΠΟ θα κληθεί άμεσα σε συζητήσεις για να βρεθεί μια συναινετική λύση. Αντίθετα από αυτό που επεδίωξε ο Λευτέρης Αυγενάκης, να αποφασίσει δηλαδή μόνος του για το πότε θα γίνουν οι εκλογές στην ΕΠΟ.


 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ηχηρό μήνυμα FIFA-UEFA ενάντια στις πρωτοβουλίες Αυγενάκη
Μετά την αντίδραση της ΕΠΟ για τη μονομερή απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να αναβάλει τις εκλογές και στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία για το φθινόπωρο, έρχονται και η FIFA – UEFA να δώσουν...
Ηχηρό μήνυμα FIFA-UEFA ενάντια στις πρωτοβουλίες Αυγενάκη
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Διακήρυξη προθέσεων» - ευχολόγιο
Καμιά έκπληξη δεν έκρυβε τελικά η πολυαναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και αντιπροσωπεία της FIFA.
«Διακήρυξη προθέσεων» - ευχολόγιο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το «εξαφανισμένο» άρθρο 30
Πώς μια «ταχυδακτυλουργική» παρέμβαση της ΕΠΟ αφαίρεσε (!) το καλοκαίρι το άρθρο για την πολυϊδιοκτησία ΠΑΕ από τον πειθαρχικό κώδικα και τι σημαίνει αυτό για την σε εξέλιξη υπόθεση.
Το «εξαφανισμένο» άρθρο 30
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο Ντέμης στο Μαξίμου με την κυβέρνηση να... ψαρεύει σε θολά νερά
Φαίνεται ξεκάθαρα πως ο πρωθυπουργός την Πέμπτη παρουσίασε στη Βουλή ένα πλάνο, για το οποίο δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική προεργασία...
Ο Ντέμης στο Μαξίμου με την κυβέρνηση να... ψαρεύει σε θολά νερά
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Πού ποντάρει ο Ολυμπιακός για την ΕΠΟ
Ποια είναι τα θέματα που ανεβάζουν οι «ερυθρόλευκοι» μόνο για τις εντυπώσεις και ποια είναι αυτά που μπορεί όντως να προκαλέσουν προβληματισμό σε FIFA - UEFA για τη διαχείρισή τους.
Πού ποντάρει ο Ολυμπιακός για την ΕΠΟ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία
Μια περίεργη διάταξη που επιχείρησε να περάσει η ΕΠΟ, έφερε την πρώτη κόντρα με τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού. Αποσύρθηκε τελικά, αλλά η κυβέρνηση ζητάει διαβούλευση και για τις ποινές για επεισόδια.
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας