Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αναπόφευκτο... το δεύτερο ημίχρονο»
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αναπόφευκτο... το δεύτερο ημίχρονο»

  • A-
  • A+

Πώς, αλήθεια, να βγάλεις... τεχνητό οφσάιντ τον κορονοϊό; Πόσο μάλλον να του δείξεις κόκκινη κάρτα και να διώξεις τον αδηφάγο εισβολέα από τη ζωή μας.

Μην προτρέχετε. Δεν ποδοσφαιροποιούμε τον κορονοϊό, δεν ευτελίζουμε την παγκόσμια απειλή. Απλώς, ο 50χρονος πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς έχει διατελέσει και διαιτητής ποδοσφαίρου! Φορέσαμε τις μάσκες μας, καθίσαμε σε απόσταση και αρχικά μας μίλησε για τον άσπονδο επισκέπτη:

«Ο ιός SARS-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 ταυτοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, εξ ου το 19, και κανείς ειδικός δεν ισχυρίζεται ότι τον γνωρίζουμε καλά. Καθημερινά μαθαίνουμε περισσότερα για την παθοφυσιολογία που τον ακολουθεί, τόσο πολλά που γνώσεις του περασμένου μήνα μοιάζουν παρωχημένες. Αν τον ξέραμε καλά, δεν θα τον ονομάζαμε “19”. Κάθε πολίτης, απαίδευτος ή μη, είναι καλό να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζουμε πανδημία, σύνθεση των λέξεων παν (=όλος) και δήμος (=πληθυσμός), επιδημία λοιμώδους νόσου που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή, ήπειρο ή σε παγκόσμια κλίμακα και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Η επώασή της, το χρονικό διάστημα από την είσοδο κάποιου παθογόνου στον ανθρώπινο οργανισμό μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ποικίλλει. Το 97,5% των ασθενών εμφανίζει συμπτώματα μέσα σε 12 μέρες από την έκθεση στον ιό, γεγονός που δικαιολογεί την εφαρμοζόμενη καραντίνα των 14 ημερών».

• Μεταξύ σας οι γιατροί τι λέτε για τη συγκεκριμένη καμπή και το μέλλον της πανδημίας;

Λέμε «δόξα τω Θεώ» για τη φάση που βρισκόμαστε και «βοήθα Παναγιά» για τη συνέχεια. Δηλαδή, ότι οδεύουμε σιγά σιγά στη λήξη του... πρώτου ημιχρόνου με καλό αποτέλεσμα που μας δίνει κουράγιο για την αναπόφευκτη επάνοδο του ιού τον Οκτώβριο, το... δεύτερο ημίχρονο δηλαδή.

• Αφουγκραζόμαστε την εντύπωση, στα όρια της πεποίθησης, της εργαστηριακής προέλευσης του ιού, της αποστολής του –ως παράγωγου ανθρώπινης έμπνευσης– να εξολοθρεύσει ανθρώπους συγκεκριμένης ηλικίας.

Τονίζω στις αναρτήσεις μου ότι τα πιο εύκολα πράγματα είναι ο «αφορισμός», η «άρνηση», η «συνωμοσιολογία», η «αχαριστία». Τα πιο δύσκολα, ο «ρεαλισμός» και η «διάρκεια» στη σωστή συμπεριφορά. Οι επιστήμονες, παγκοσμίως, είχαν προειδοποιήσει τουλάχιστον από το 2015 ότι είναι πιθανή πανδημία που θα πλήξει το ανθρώπινο γένος και θα οφείλεται σε κορονοϊό που θα ξεπερνούσε το φράγμα των ειδών, κυρίως από βρώση ζώων σε περιοχές όπως η Κίνα. Οι γνώσεις μας δείχνουν ότι πρόκειται για έναν τέτοιο ιό. Δεν έχει σημασία τι λένε όσοι, παρότι άσχετοι με το θέμα, είναι «πεπεισμένοι», αλλά το γιατί πολιτικές ηγεσίες και υγειονομικά συστήματα αιφνιδιάστηκαν παγκοσμίως, ενώ όλοι παρακολουθούσαν το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα.

• Από τη Δευτέρα έγινε «επιστροφή στην κανονικότητα». Θα γίνει πράξη η σύνεση που συστήνετε οι γιατροί για την «επιστροφή»; Η «κανονικότητα» του Νεοέλληνα σε ανώδυνες εποχές ήταν γεμάτη παρεκκλίσεις.

Πολλά καταλογίζονται στον Νεοέλληνα, τα περισσότερα αρνητικά, δηκτικά. Τουλάχιστον στην πρώτη φάση της πανδημίας επέδειξε αξιοθαύμαστη κατανόηση της σοβαρότητας και προσαρμογή στις δύσκολες επιταγές των μέτρων απομόνωσης. Η «κανονικότητα» που ξεκίνησε στις 4 Μαΐου είναι πολύ διαφορετική από πριν. Η «επιτυχία» της θα κρίνεται κάθε 14 ημέρες, και θα μας επιτρέπει ένα βήμα εμπρός ή ένα βήμα πίσω. Είμαι αισιόδοξος, οι Ελληνες θα επιδείξουμε πειθαρχία, παιδεία· και στη συνέχεια της παγκόσμιας δοκιμασίας. Δεν μπορώ, ούτε πρέπει να ξεχάσω τον φόβο στα μάτια των ασθενών, την ευθύνη σε εκείνα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, δίπλα μου, στο «Σωτηρία». Η πανδημία απέδειξε περίτρανα ότι αν κάτι χρειαζόμαστε ως κοινωνία είναι καλύτερη ιατρική περίθαλψη.

• Παγκόσμια αδημονία για το εμβόλιο, το φάρμακο.

Επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν πως τουλάχιστον δυο ξεχωριστές θεραπείες μοιάζουν πολλά υποσχόμενες. Πολύ πιθανό να υπάρξει εμβόλιο αλλά όχι πριν από τον νέο χρόνο.

• Αλλοτε διαιτητής ποδοσφαίρου...

Φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, αυγή της δεκαετίας του 1990, με την παρότρυνση του πατέρα μου που είναι, όπως κι εγώ, ποδοσφαιρόφιλος. Γράφτηκα στη σχολή διαιτητών, είχα δασκάλους σπουδαίους διαιτητές, όπως Ζλατάνο, Βασσάρα, Μπασμπαρέλλα και άλλους. Διαιτητής και επόπτης του συνδέσμου Θεσσαλονίκης, έλαβα μέρος σε περίπου 150 παιχνίδια ερασιτεχνικών κατηγοριών και στις χαμηλές επαγγελματικές κατηγορίες. Η διαιτησία ήταν άθληση και κοινωνικοποίηση. Σταμάτησα να ασχολούμαι όταν μου... πέρασε. Οχι όμως με το ποδόσφαιρο· είμαι ΑΕΚ κι έχω διαρκείας 17 χρόνια.

• Ολλανδοί, Γάλλοι ανακοίνωσαν «τέλος για φέτος το ποδόσφαιρο, ούτε πρωταθλητής θα αναδειχθεί». Εδώ θα παίξουμε πάλι. Είναι ώριμη απόφαση;

Αισθάνομαι πολύ ωραία που μιλάμε για αθλητισμό, είναι το μεράκι μου. Οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι δεν είχαν άλλη επιλογή έτσι, ας μου επιτραπεί, όπως τα έκαναν... Στην Ελλάδα είμαστε, τώρα, σε καλύτερο επίπεδο εντός της πανδημίας. Απαιτείται ρεαλισμός και προσοχή, κανένα παιχνίδι δεν πρέπει να γίνει με κόσμο. Αλλά και χωρίς αυτόν, η συνέχεια δεν είναι απλή. Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να επιστρέψουν στις προπονήσεις προοδευτικά, το επίπεδο της εκγύμνασης, ετοιμότητάς τους είναι αμφίβολο. Προσοχή, λοιπόν· ευλαβική τήρηση των μέτρων.

• Πνευμονολόγε, πότε και πώς θα... αναπνεύσουν ισονομία, οργανωτική επάρκεια κάθε είδους, πάταξη της βίας και όχι μόνο – τα... πνευμόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Μακάρι να ήξερα. Οπως βγήκαμε μέχρι τώρα πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μακάρι να βγαίναμε και στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου μας. Το προϊόν «ελληνικό ποδόσφαιρο» είναι αναξιόπιστο, δεν «πουλάει», δεν ελκύει τον απλό οικογενειάρχη να πάει «γήπεδο». Η πανδημία ήρθε να μας διδάξει ότι υπέρτατο αγαθό είναι η ζωή και να επανα-οριοθετήσει τις υπόλοιπες αξίες της ζωής. Ας καταλάβουμε επιτέλους λοιπόν ότι ο αθλητισμός είναι άμιλλα και διασκέδαση και ας υπηρετήσουμε αυτήν την παραδοχή όλοι.

• Ποιος είναι ο ποδοσφαιριστής-κορυφαίος «γιατρός» στο διεθνές και ποιος στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Παίκτες με προσωπικότητα, με παρουσία που έχει... θεραπευτικές ιδιότητες!

Εύκολη απάντηση: Οι γιατροί στην κυριολεξία! Σε παγκόσμια κλίμακα Σόκρατες, ο τεράστιος Βραζιλιάνος αρχηγός της «σελεσάο» το 1982 στο Μουντιάλ της Ισπανίας, ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου, άριστη τεχνική κατάρτιση, φαντασία, ικανότητα στο σκοράρισμα και στην οργάνωση του παιχνιδιού. Ο Σόκρατες είχε σπουδάσει ιατρική, το παρατσούκλι του ήταν «γιατρός» και είχε διδακτορικό στη φιλοσοφία.

Στην Ελλάδα, υπόδειγμα ποδοσφαιριστή, επιστήμονα και ανθρώπου είναι ο ένας και μοναδικός Λάκης Νικολάου και θα το έλεγα ακόμη κι αν δεν ήμουν ΑΕΚτζής. Και οι δυο ήρωες μου συγκεντρώνουν ικανότητα, ανθρωπιά, ταπεινότητα και αποτελούν πρότυπο για όλες τις γενιές. «Γιατροί» με αμιγώς αγωνιστικό κριτήριο; Μαραντόνα, ποιος άλλος; Ελληνες; Δομάζος, Χατζηπαναγής. Προσφορά θεάματος με... θεραπευτικές ιδιότητες και από τους δυο!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το «πείραμα», οι απείθαρχοι και οσονούπω τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα από τα τεστ του κορονοϊού για τους 16.000 θεατές που βρέθηκαν στη Βουδαπέστη για τον τελικό του Σούπερ Καπ αναμένονται για να φανεί πόσο ριψοκίνδυνη ήταν η επιλογή της UEFA.
Το «πείραμα», οι απείθαρχοι και οσονούπω τα αποτελέσματα
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Τόμας Μίλερ: Ασκήσεις υπευθυνότητας… Μόνο!
Ο Τόμας Μίλερ ανανέωσε την προηγούμενη εβδομάδα το συμβόλαιο με την Μπάγερν και ναι μεν δε… φωνασκεί για τη συνέχιση της παρουσίας του στο Μόναχο, «σεβόμενος», όπως μας είπε, «την αληθινή σημασία της χαράς...
Τόμας Μίλερ: Ασκήσεις υπευθυνότητας… Μόνο!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Καραντίνα stadium»!
Γήπεδα και αθλητικά κέντρα στη διάθεση ασθενών και νοσηλευτών σε κάθε γωνιά της Γης, στον πόλεμο κατά του Covid-19.
«Καραντίνα stadium»!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Νερό… στην σαμπάνια τους οι Βέλγοι!
Α, μα η ιδιοσυγκρασία των Βέλγων είναι συμβατική, δύσκολο να πειστείς λοιπόν πως η «Jupiter League», η διοικούσα αρχή του τοπικού πρωταθλήματος στη διοικητική πρωτεύουσα της Ευρώπης (σ.σ: καθορισμός του...
Νερό… στην σαμπάνια τους οι Βέλγοι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας