Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Διακήρυξη προθέσεων» - ευχολόγιο
AP PHOTO / PETROS GIANNAKOURIS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Διακήρυξη προθέσεων» - ευχολόγιο

  • A-
  • A+

Καμιά έκπληξη δεν έκρυβε τελικά η πολυαναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και αντιπροσωπεία της FIFA. Επιβεβαίωσε αυτό που είχε γίνει ξεκάθαρο μετά τα ταξίδια του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ελβετία: πως δεν υπήρχε περίπτωση να βγει τίποτε συγκεκριμένο από αυτές τις πρωτοβουλίες.

Η συνάντηση κράτησε μόλις 35 λεπτά και στη διάρκειά της υπογράφτηκε μια «διακήρυξη προθέσεων». Βγήκαν και οι σχετικές φωτογραφίες... Αυτή η «διακήρυξη προθέσεων» περιλαμβάνει δέσμευση των FIFA-UEFA σε τρεις μήνες να παραδώσουν μια μελέτη με προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα σε τομείς λειτουργίας του ποδοσφαίρου. Με τη διευκρίνιση πάντως γραπτώς στο κείμενο πως δεν υπάρχει κάτι δεσμευτικό σε αυτή τη «διακήρυξη». Δηλαδή και να μην έρθουν αυτές οι προτάσεις σε τρεις μήνες, δεν τρέχει και τίποτε...

Το πιο ενδιαφέρον βέβαια ήταν η επισήμανση του Αλεξάντερ Τσέφεριν, που προφανώς έφερε σε αμηχανία τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως ναι μεν εκτιμά την πρόθεση για βοήθεια, αλλά το ποδόσφαιρο λύνει τα προβλήματα μόνο του. Αδειασμα, με όλη τη σημασία της λέξης. Είναι χαρακτηριστικό πως στην αρχική επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, η σχετική ατάκα αποδόθηκε ως εξής: «Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια... ». Μετά υπό μορφή ορθής επανάληψης, έγινε: «Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά με τη βοήθειά μας».

Οι προτάσεις θα αφορούν βασικά τέσσερις τομείς. Πρώτον, τη δομή και την οργάνωση των διοικητικών οργάνων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΠΟ δεν είναι διοικητικό όργανο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου... Δεύτερος τομέας η ακεραιότητα, δηλαδή χειραγωγημένα ματς, διαφθορά και ντόπινγκ. Τρίτον, η αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διακρίσεων. Τέταρτον, το σύστημα διαιτησίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στη «διακήρυξη», που στην ουσία είναι ένα ευχολόγιο, τονίζεται πως FIFA-UEFA θα κάνουν προσπάθεια οι προτάσεις αυτές, όταν έρθουν, να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την ΕΠΟ, μέσα από τα όργανα της ομοσπονδίας. Κοινώς, είναι θέμα της Γ.Σ. της ΕΠΟ να τις εγκρίνει ή όχι. Οταν κι αν γίνει αυτό, έχει την υποχρέωση και η ελληνική κυβέρνηση να τις συμπεριλάβει στην ελληνική νομοθεσία.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι τι ακριβώς έκανε επί περισσότερο από έναν μήνα οι Γιώργος Γεραπετρίτης στις επαφές του με FIFA-UEFA. Δεν υπάρχει κάτι, για παράδειγμα, από τα θέματα που αναφέρονται, το οποίο να μη συμπεριλαμβάνεται ήδη στις αρμοδιότητες του κοινού οργάνου που έχει συσταθεί από τα τέλη του καλοκαιριού, με συμμετοχή FIFA-UEFA και ελληνικής κυβέρνησης. Της Steering Committee. Αντίθετα, με το τρίμηνο που θα χρειαστεί για να έρθουν οι προτάσεις, στην ουσία «παγώνει» η δραστηριότητα αυτής της επιτροπής, που έχει ήδη συνεδριάσει μία φορά.

Δεύτερον, για τα ζητήματα που προκάλεσαν την κυβερνητική παρέμβαση, δηλαδή την κρίση από την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΕ και τις «τοξικές» δηλώσεις, δεν υπάρχει καμιά απολύτως εξέλιξη. Και είναι να απορεί κανείς για το από πού πηγάζει η κυβερνητική πεποίθηση που εκφράστηκε και σε επίπεδο διαρροών, πως τα πράγματα έχουν ηρεμήσει και είναι πλέον υπό έλεγχο. Προφανώς τους διαφεύγει πως είμαστε εν αναμονή των πρωτόδικων αποφάσεων για ΠΑΟΚ, Ξάνθη, πως τη Δευτέρα Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αντάλλαξαν «τοξικές» ανακοινώσεις και έχουμε μπροστά μας και τις αναμετρήσεις τους στο Κύπελλο.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η επόμενη μέρα ως προς το ποιος είναι αυτός που θα αναλάβει για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς τη διαδικασία των επαφών με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, ύστερα από μακρύ διάστημα απουσίας από το προσκήνιο, εμφανίστηκε στις συναντήσεις με FIFA-UEFA το προηγούμενο 48ωρο και χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες στο περιθώριο της συνάντησης με τους ξένους παράγοντες, άφησε να εννοηθεί πως το θέμα θα επιστρέψει στο αρμόδιο υπουργείο.

Το επόμενο «ντέρμπι»

Υπάρχει κι ένα ζήτημα που απασχόλησε πολύ τις επαφές της κυβέρνησης με FIFA – UEFA, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο της «διακήρυξης προθέσεων». Είναι το θέμα του εκλογικού συστήματος στην ΕΠΟ. Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μπει στην ατζέντα είναι συνεχής το τελευταίο διάστημα.

Πολλοί το συνδέουν με την σχετική επιδίωξη του Ολυμπιακού και ίσως δεν κάνουν λάθος. Αλλά είναι πολύ δύσκολο θέμα γιατί άπτεται άμεσα του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ. Και δεν είναι τυχαίο πως παρά το γεγονός πως και οι FIFA – UEFA το μελετούν σοβαρά και το είπε και ο διευθυντής ομοσπονδιών της UEFA Ζόραν Λάκοβιτς, στη συνάντηση των «Big 4», δεν το συμπεριέλαβαν στο κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, στον περίπου ένα μήνα που μεσολαβεί μέχρι την έκτακτη Γ.Σ. της ΕΠΟ, που θα ορίσει την ημερομηνία των εκλογών ώς το τέλος Ιουλίου, οι προσπάθειες να μπει πρόβλεψη για διεύρυνση του εκλογικού σώματος θα συνεχιστούν από πλευράς κυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση των διεθνών συνομοσπονδιών βέβαια. Και ίσως εκεί να είναι το πραγματικό «ντέρμπι».

Πάντως FIFA – UEFA δεν μπορούν και δεν θέλουν να το επιβάλουν στην ΕΠΟ. Ενδεχομένως να πιέσουν παρασκηνιακά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η τελική απόφαση σε κάθε περίπτωση θα είναι της Γ.Σ της ΕΠΟ. Εκεί όπου οι εκπρόσωποι των ΕΠΣ, αν τεθεί τελικά το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Γ.Σ., θα κληθούν να αποφασίσουν κάτι που θα θέτει σε κίνδυνο τις δικές τους θέσεις.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ηχηρό μήνυμα FIFA-UEFA ενάντια στις πρωτοβουλίες Αυγενάκη
Μετά την αντίδραση της ΕΠΟ για τη μονομερή απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να αναβάλει τις εκλογές και στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία για το φθινόπωρο, έρχονται και η FIFA – UEFA να δώσουν...
Ηχηρό μήνυμα FIFA-UEFA ενάντια στις πρωτοβουλίες Αυγενάκη
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Παρών κι ο Αυγενάκης στη συνάντηση με UEFA – FIFA
Ο υφυπουργός Αθλητισμού ήταν εκτός κάδρου των εξελίξεων από τη μέρα που έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση θα κατέθετε τροπολογία για τις ποινές σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας ΠΑΕ.
Παρών κι ο Αυγενάκης στη συνάντηση με UEFA – FIFA
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το «εξαφανισμένο» άρθρο 30
Πώς μια «ταχυδακτυλουργική» παρέμβαση της ΕΠΟ αφαίρεσε (!) το καλοκαίρι το άρθρο για την πολυϊδιοκτησία ΠΑΕ από τον πειθαρχικό κώδικα και τι σημαίνει αυτό για την σε εξέλιξη υπόθεση.
Το «εξαφανισμένο» άρθρο 30
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Πού ποντάρει ο Ολυμπιακός για την ΕΠΟ
Ποια είναι τα θέματα που ανεβάζουν οι «ερυθρόλευκοι» μόνο για τις εντυπώσεις και ποια είναι αυτά που μπορεί όντως να προκαλέσουν προβληματισμό σε FIFA - UEFA για τη διαχείρισή τους.
Πού ποντάρει ο Ολυμπιακός για την ΕΠΟ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία
Μια περίεργη διάταξη που επιχείρησε να περάσει η ΕΠΟ, έφερε την πρώτη κόντρα με τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού. Αποσύρθηκε τελικά, αλλά η κυβέρνηση ζητάει διαβούλευση και για τις ποινές για επεισόδια.
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ανατροπές και... έξωθεν παρεμβάσεις
Αν και όλα έδειχναν πως η χθεσινή μέρα θα έβγαζε αναδιάρθρωση της Super League 1, τελικά είχαμε ανατροπή. Το θέμα δεν έκλεισε μεν, έχει απομακρυνθεί πολύ όμως ως ενδεχόμενο. Ωστόσο οριστική απόφαση υπήρξε για...
Ανατροπές και... έξωθεν παρεμβάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας