Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φέρνουν με Ντέμη αυτό που δύο χρόνια ζητάει ο Μαρινάκης! 

Γιώργος Γεραπετρίτης - Ντέμης Νικολαϊδης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φέρνουν με Ντέμη αυτό που δύο χρόνια ζητάει ο Μαρινάκης! 

  • A-
  • A+

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο με κυβερνητική πρωτοβουλία τα τελευταία 24ωρα. Ξαφνικά (;) η κυβέρνηση, αφού άλλαξε τον νόμο για τις προτεινόμενες ποινές από την ΕΕΑ στις περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας σε μία νύχτα, αποφάσισε πως το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι το... οργανόγραμμα της ΕΠΟ και η λειτουργία της ομοσπονδίας! Και τι προτείνει γι’ αυτό; Να έρθουν οι ξένοι και να αναλάβουν απευθείας τον έλεγχο της ΕΠΟ. Προφανώς δεν έχουν πληροφορηθεί στην κυβέρνηση πως FIFA - UEFA ασκούν τον πλήρη έλεγχο καθημερινά στην ΕΠΟ, εδώ και μια τριετία. 

Βεβαίως το ελληνικό ποδόσφαιρο φέτος δεν έχει πρόβλημα επειδή δεν είναι σωστό το οργανόγραμμα της ΕΠΟ ή επειδή υπάρχουν κάποιες κακές διαιτησίες. Για πολλές ομάδες όμως και χωρίς να «σπρώχνεται» σταθερά κάποιος. Το πρόβλημα είναι το τοξικό κλίμα που επιβάλλεται μέσω ακραίων δηλώσεων και επίσημων ανακοινώσεων και προσφάτως και το ζήτημα της πολυϊοδιοκτησίας. 

Και η απάντηση σε αυτά δεν μπορεί να είναι νέες επιτροπές και νέα μοντέλα εποπτείας από πλευράς FIFA - UEFA. Η απάντηση είναι να ισχύσουν οι νόμοι που υπάρχουν ήδη κι αυτό δεν γίνεται. Η κυβέρνηση δεν επέτρεψε να ισχύσει ο νόμος στην περίπτωση των ποινών για την πολυϊδιοκτησία, αλλάζοντάς τον με διαδικασία που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Και η ΕΠΟ έχει όλα τα εργαλεία μέσω του πειθαρχικού της κώδικα για να αντιμετωπίσει την τοξικότητα, αλλά δεν το κάνει στην ουσία εδώ και καιρό. 

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, από τη Δευτέρα, έχει γίνει ντε φάκτο αντικαταστάτης του Λευτέρη Αυγενάκη, σε επίπεδο πρωτοβουλιών. Ξαφνικά εμφανίζεται ως αυτός που επεξεργάζεται ένα σχέδιο «θολό», βάσει του οποίου θα προσεγγίσει FIFA - UEFA για να τους ζητήσει παρέμβαση. 

Στο επίκεντρο του πλάνου τα τελευταία 24ωρα έχει βρεθεί ο Ντέμης Νικολαΐδης. Κατά το... όπου γάμος και χαρά. Το σενάριο μοιάζει ιδανικό για πολλούς λόγους. Ο Ντέμης Νικολαΐδης, που παρά τις συνεχείς του αποτυχίες στους ρόλους που επιχείρησε να παίξει εκτός γηπέδων, συνεχίζει να έχει θετική αντιμετώπιση από ένα μέρος του ποδοσφαιρικού κοινού, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων, προέρχεται από την ΑΕΚ, αλλά έχει συνδεθεί και με τον Ιβάν Σαββίδη μέχρι πρότινος. Σε βαθμό που προκάλεσε μάλιστα αντιδράσεις από την οπαδική βάση της Ενωσης. 

Συγκεντρώνει λοιπόν τις καλύτερες προϋποθέσεις, λόγω της άμεσης σύνδεσής του με την ΑΕΚ και της έμμεσης μέχρι πρόσφατα και με τον ΠΑΟΚ. Αλλά τελικά για ποιο πράγμα; Για να είναι αυτός που θα μπει μπροστά, για να προωθήσει στην ουσία ένα σχέδιο που αποτελεί τον στόχο του Ολυμπιακού όλη την τελευταία διετία; 

Ο στόχος του ίδιου πιθανότατα δεν είναι αυτός. Αλλά από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός θα έχει καταφέρει να απαξιώσει τη σημασία της ΕΠΟ, στην οποία ύστερα από μια 20ετία έχει χάσει την επιρροή του, όλα τα άλλα έρχονται, ανεξαρτήτως προσώπων. 

Πώς μεθοδεύεται όλο αυτό; Μέσα από μια διαδικασία περίεργη, στην οποία παραμένει ζητούμενο αν υπάρχει και σε ποιο βαθμό συμμετοχή και των FIFA - UEFA. Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι διεθνείς συνομοσπονδίες περιμένουν να δουν τι θα παρουσιάσει και τι θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να παίρνουν ακόμη θέση. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, υπενθύμισαν με την ευκαιρία της συνάντησης των «Big 4» πως στο τέλος της σεζόν, με τις εκλογές στην ΕΠΟ, τελειώνει η παρουσία τους εδώ. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτός. Να μη γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ ή αν γίνουν οι εκλεγμένοι να μην έχουν καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα. 

Το μοντέλο βέβαια που θέλουν να ακολουθήσουν δεν είναι σαφές ακόμη. Προκρίθηκε ο Ντέμης, προφανώς στη βάση του προφίλ που προώθησε και ως πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά σαφής η κυβέρνηση –ως προς το τι επιδιώκει– δεν είναι. 

Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, δεν είναι εύκολο. Αν δεν είναι και αδύνατο. Δεν υπάρχουν λόγοι για κάτι τέτοιο, όπως καθορίζονται από το καταστατικό της FIFA. Στην πραγματικότητα φαίνεται πως δεν ξέρουν και οι ίδιοι στην κυβέρνηση τι μοντέλο ακριβώς επιδιώκουν. Και σκοπεύουν να παρουσιάσουν στην FIFA κάποια πρόσωπα σαν τον Ντέμη μαζί και μερικές ιδέες, περιμένοντας από τους έξω να τους πουν τι θα μπορούσε να γίνει. 

Στο μεταξύ, στην ουσία το ελληνικό ποδόσφαιρο, λόγω της κίνησης με την τροπολογία, συνεχίζει να... κινείται στα όρια του «Grexit». Το οποίο μπορεί να επιβληθεί ανά πάσα στιγμή και κυρίως, εφόσον επιχειρηθεί να εκδικαστεί η υπόθεση του ΠΑΟΚ, με βάση τον νέο νόμο και όχι τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ. 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ζητάει από τον Αυγενάκη να... αλλάξει την ΕΠΟ!
Πριν από δύο μήνες περίπου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε μιλήσει για πρώτη φορά για σκέψεις να κάνει η ΠΑΕ Ολυμπιακός ό,τι και η ΚΑΕ στο μπάσκετ. Τώρα, με επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού, κάνει επίσημη γραμμή...
Ζητάει από τον Αυγενάκη να... αλλάξει την ΕΠΟ!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία
Μια περίεργη διάταξη που επιχείρησε να περάσει η ΕΠΟ, έφερε την πρώτη κόντρα με τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού. Αποσύρθηκε τελικά, αλλά η κυβέρνηση ζητάει διαβούλευση και για τις ποινές για επεισόδια.
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Πειρασμός» οι εντυπώσεις, αλλά ας περιμένουμε
Γέμισαν τα social media από μια φωτογραφία του νέου υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, σε μια εκδήλωση στην Κρήτη. Γενικώς, είναι υλικό που σε... σπρώχνει σε σκέψεις.
«Πειρασμός» οι εντυπώσεις, αλλά ας περιμένουμε
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΑΕΚ: Βλέπουν «μάχη» με Ολυμπιακό
Η ΑΕΚ θα πάει στη συνάντηση της Μεγάλης Δευτέρας έχοντας ξεκάθαρες θέσεις, το τελευταίο διάστημα, για όλα τα κεντρικά ζητήματα στο ποδόσφαιρο. Σαφές είναι πως στην Ενωση βλέπουν θετικά το έργο της προσωρινής...
ΑΕΚ: Βλέπουν «μάχη» με Ολυμπιακό
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κοντονής... 75%
​Πετυχαίνει όπως φαίνεται ο Σταύρος Κοντονής τον μεγάλο στόχο του των τελευταίων εβδομάδων, έστω και κατά τα τρία τέταρτα. Το υφυπουργείο Αθλητισμού επιβεβαίωνε χθες τις πληροφορίες πως η συνάντηση Κοντονή με...
Κοντονής... 75%
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Κοιτάξτε τον καθρέφτη. Οχι τον Μελισσανίδη»
«Ας με κάνουν ύποπτο, ας με κάνουν ένοχο. Ξεκίνησαν πόλεμο, θα τον έχουν. Αυτοί που κατέστρεψαν το ελληνικό ποδόσφαιρο ας κοιτάξουν στον καθρέφτη, όχι τον Μελισσανίδη». Ετσι ξεκίνησε χθες Δ. Μελισσανίδης...
«Κοιτάξτε τον καθρέφτη. Οχι τον Μελισσανίδη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας