Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η κοινωνία μας δεν απορρίπτει πριν ακούσει προσεκτικά»
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η κοινωνία μας δεν απορρίπτει πριν ακούσει προσεκτικά»

  • A-
  • A+
Η, τρίτη στην ιστορία της χώρας, γυναίκα πρωθυπουργός ανέλαβε τις τύχες της Φινλανδίας. Παρόντα και τα εμπόδια για την προερχόμενη από «οικογένεια-ουράνιο τόξο» Σάνα Μάριν, αλλά ας παρακάμψουμε συντηρητισμό, νεοελληνικές αγκυλώσεις-συμπλέγματα και ας αφουγκραστούμε την αίσθηση αθλήτριας στίβου από τη «χώρα των χιλίων λιμνών».

Ευπρόσδεκτη, θεμιτή βέβαια, η παρουσία της, ικανή να ανανεώσει τη σκέψη μας, αν και μάχεται με τον συντηρητισμό μας, κυρίως για την εναλλακτική οικογένεια που την ανέθρεψε. Η 34χρονη νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, ανέλαβε τα καθήκοντά της, επικεφαλής κυβέρνησης με 12 γυναίκες και εφτά άνδρες υπουργούς. Η μόνιμη διακήρυξη, πριν και μετά από αμιγώς πολιτικές προθέσεις, στόχους της οικονομίας και όχι μόνο, είναι αυτή που μιλάει στην καρδιά, μα και γεννά ενστικτώδη επιφύλαξη: «Να οικοδομήσω, με τη βοήθεια των πολιτών, μια κοινωνία στην οποία κάθε παιδί να μπορεί να γίνει οτιδήποτε...».

Η μητέρα της, μετά το διαζύγιο με τον αλκοολικό πατέρα της, της είπε πως ερωτεύτηκε μια γυναίκα και, όπως κι έγινε, θα τη μεγάλωναν μαζί. «Οικογένεια-ουράνιο τόξο» όπως ονομάζει η σύγχρονη διεθνής κοινωνική διάλεκτος αυτήν που συγκροτούν ομόφυλα ζευγάρια. Καταιγισμό ερεθισμάτων συνεπάγεται, λοιπόν, η παρουσία της. Και εμπόδια; Ή μήπως η φινλανδική κοινωνία είναι, σε ικανό βαθμό, πολυσυλλεκτική, άρα ικανή να την αποδεχτεί, να εντάξει αρμονικά τη νέα πολιτική παρουσία στην κυρίαρχη στάση ζωής των μελών της; Ο εσωτερικός διάλογος του υπογράφοντος... αγκυροβόλησε στο ενδεχόμενο ύπαρξης εμποδίων λόγω της αίσθησης πως -και- η φινλανδική κοινωνία δεν είναι πλέον στη σύνθεσή της αμιγώς σκανδιναβική, αλλά αποτελείται, σε ικανό ποσοστό, από ετερόκλητα μέλη. Ποια, αλήθεια, είναι η άποψη εκείνου του όμορφου κοριτσιού που θυμόμαστε το 2013 στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου (είχε γίνει στη «χώρα των χιλίων λιμνών», συγκεκριμένα στο Τάμπερε) να γιορτάζει χρυσό μετάλλιο, με χρόνο 7.97, στα 60 μέτρα μ. εμπόδια; Η 28χρονη πλέον Φινλανδή Νοραλέζα Νεζίρι ξέρει από... εμπόδια λοιπόν. Αρα, μαζί με τις ευχές μας, τη ρωτήσαμε ποια είναι η αίσθηση αρχικά από την ίδια εξαγγελία-όραμα:

«Σωστή είναι η εντύπωσή σας για τη φινλανδική κοινωνική σύνθεση. Πολυπολιτισμική είναι σε μεγάλο βαθμό και η δική μας κοινωνία. Αν ψάχνετε κάποιο μέσο που εξασφαλίζει ισορροπία και ασφάλεια στην κοινωνία μας, αυτό αποτελούν οι συνθήκες πρόνοιας και εκπαίδευσης. Πρόνοια και εκπαιδευτικό σύστημα είναι τα θεμέλιά μας, οι κυβερνήσεις, ακόμα κι όταν αλλάζουν, τα σέβονται, δεν τα αλλοιώνουν. Οι ίδιες συνθήκες γεννούν γενικότερα πολίτες, και ειδικότερα αθλητές με ετοιμότητα για πρόοδο. Απ’ όσα ήδη είπα, καταλαβαίνετε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε με, σωστούς βέβαια χειρισμούς, “κάθε παιδί” να μπορέσει “να γίνει οτιδήποτε θέλει” όπως είπε η Σάνα Μάριν. Επιφυλάξεις; Ηδη εκφράστηκαν, αλλά ο περισσότερος κόσμος καλωσόρισε τις ίδιες λέξεις. Επίσης στη Φινλανδία είναι καλά εδραιωμένη η οικολογική συνείδηση, η ανησυχία και η δράση που αφορούν το περιβάλλον. Αλλη μια κοινή πραγματικότητα στη σκέψη του κόσμου και της νέας πρωθυπουργού».

Χαμογέλασε με νόημα: «Η μητέρα της, το λέει συχνά, ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή της, τη βοήθησε να πιστεύει πως μπορεί να πετύχει κάθε στόχο της. Και να! Εγινε πρωθυπουργός».

- Θα απουσιάσουν τα εμπόδια, οι κραδασμοί;

«Οχι, δεν λείπουν οι ακραίες απόψεις. Η Ακρα Δεξιά έχει τις δικές της δυνατές ρίζες και σε αυτήν τη χώρα, οι πρόσφατες (σ.σ. 14/4/2019) εκλογές το απέδειξαν. Η ιδιοσυγκρασία όμως του λαού μας είναι φιλική προς την ελεύθερη σκέψη και δεν απορρίπτει πριν ακούσει προσεκτικά απόψεις, θεωρίες. Ο “σεβασμός στο διαφορετικό”, όπως λέγεται παγκοσμίως, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνία μας».

Αναπόφευκτη η αντανάκλαση των ίδιων λέξεων στην αθλητική εμπειρία της: «Τα εμπόδια για μένα, όπως με διδάσκει η αθλητική εμπειρία, δεν είναι... εμπόδια, δεν συνεπάγονται απαγόρευση. Αλλά είναι μέσα ώστε να ανακαλύψεις νέες δυνατότητες, να πετύχεις νέες, βελτιωμένες επιδόσεις. Αυτή είναι και η ευχή μου σε όλους σας για τον νέο χρόνο που ανατέλλει».

Ισως αρκούσε να μας πει, ως επιχείρημα αποδοχής της Σάνα Μάριν, πως είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Μετά τις Ανέλι Γιατενμάκι (βραχύβια διακυβέρνηση λίγων μηνών το 2003), Μαρί Κιβινιέμι (παρέμεινε ένα χρόνο στην πρωθυπουργική καρέκλα, από το 2010 ώς το 2011).

Μαζί με τις ευχές μας σε όλους σας, προτείνουμε, ενώπιον παρόμοιας κοινωνικής ευρύτητας, να αναλογιστούμε τις αγκυλώσεις της νεοελληνικής σκέψης και τις συνέπειές τους...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η θανατηφόρα (!) παράβαση γίνεται δικαίωμα στο Ιράν
Γελάσαμε όταν λάβαμε από την FIFA επίσημη απάντησή της-σχόλιο για τηn πραγματικότητα στο Ιράν, δηλαδή την άρση απαγόρευσης εισόδου των γυναικών της ασιατικής χώρας-κοιτίδας πολιτισμού στις εξέδρες των γηπέδων.
Η θανατηφόρα (!) παράβαση γίνεται δικαίωμα στο Ιράν
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Τα βιώματα οδηγούν σε μονόδρομο»
Συνειρμικά, από στελέχη διοίκησης της ποδοσφαιρικής ομάδας, γενικότερα κατοίκους της «πόλης των τεχνών και των επιστημών», δεν περιμέναμε αντίθετη απόφαση. Ο πολεμοχαρής ναζισμός δεν συνάδει με τον λυρισμό της...
«Τα βιώματα οδηγούν σε μονόδρομο»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Τα παντελόνια δεν σε... κάνουν άντρα»
Η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών ανακοίνωσε συμπεράσματα για τις γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο παγκοσμίως. Τις ίδιες μέρες η... εξαφανισμένη δική μας Εθνική γυναικών προπονήθηκε και έπαιξε...
«Τα παντελόνια δεν σε... κάνουν άντρα»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Μέσι, Ρονάλντο ή Νεϊμάρ;». Απάντηση: «Κάρλι Λόιντ»!
Η γυναίκα-όνειρο κάθε αρσενικού! Τα βραβεία από τις ανακηρύξεις της σε κορυφαία ποδοσφαιρίστρια, τόσο εντός Ηνωμένων Πολιτειών όσο και παγκοσμίως, έχουν αποδώσει εκτός από φήμη και σημαντικά κέρδη στην 35χρονη...
«Μέσι, Ρονάλντο ή Νεϊμάρ;». Απάντηση: «Κάρλι Λόιντ»!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Γκολ από τη σέντρα με... γόβα στιλέτο;
Μπαίνουν στο γήπεδο σαν «κυρίες με τις καμέλιες»! Αγαπούν τα λουλούδια, όπως κάθε γυναίκα, αλλά, όπως και η Μαργαρίτα Γκωτιέ, η αυθεντική «κυρία με τις καμέλιες» στο διήγημα του Αλέξανδρου Δουμά υιού, έτσι κι...
Γκολ από τη σέντρα με... γόβα στιλέτο;
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Εσύ, η συνείδηση(;) και τα αποτσίγαρά σου...
Κυβερνητική αντίδραση με ταχύτατα αντανακλαστικά μετά ΚΑΙ τον βούρκο της Λεωφόρου; Ναι, αλλά και τι μ’ αυτό; Και βέβαια μοιάζουν κατάλληλες οι πρωτοβουλίες εκ μέρους του νέου πρωθυπουργού, η θέληση να δει τον...
Εσύ, η συνείδηση(;) και τα αποτσίγαρά σου...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας