Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς η μπάλα έσφιξε τα χέρια της οργής!
ΑP PHOTO / FERNANDO LLANO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς η μπάλα έσφιξε τα χέρια της οργής!

  • A-
  • A+

Δεν αναλώθηκαν σε κοντόφθαλμες συντεχνιακές αντιδράσεις, συμπεριφέρθηκαν ως πολίτες που ενδιαφέρονται για το ευρύτερο και όχι για το προσωπικό όφελος! Δύσκολα επικοινωνείς με την πύρινη Χιλή των ημερών μας, ακόμη πιο δύσκολα ανοίγουν τα στόματα δημόσιων προσώπων κάθε ιδιότητας για ελεύθερες συζητήσεις. Η, ευνόητη σε παρόμοιες περιόδους κοινωνικής έντασης, καχυποψία για τις προθέσεις του συνομιλητή βασιλεύει. Κι όμως...

Η «Εφ.Συν.», είτε μίλησε μαζί τους είτε μάθαμε όσα είπαν τις τελευταίες μέρες, αφουγκράστηκε την ειρηνική επανάσταση του ποδοσφαίρου της νοτιοαμερικανικής στενής λωρίδας γης που θαρρείς πως, εγκάρσια, τέμνει τον Νότο της ηπείρου.

Θέση υπέρ της εξέγερσης

Ειρηνική επανάσταση; Ηχεί αλλά δεν είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός της απόφασης που έλαβαν οι ποδοσφαιρικές αρχές για διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων. Η δημοφιλία του ποδοσφαίρου άρα και ο αντίκτυπος της ανάγκης παύσης όλων των πρωταθλημάτων, με επιχείρημα τις επιρροές που ασκεί το ποδόσφαιρο, είναι λοιπόν θέση υπέρ της εξέγερσης, άρα των αιτίων της, και κατά της κυβέρνησης.

Αν η ηγεσία της ποδοσφαιρικής οικογένειας ήταν εξαρτώμενη από την κυβέρνηση, όπως υπαγορεύει η κοινή λογική, το ποδόσφαιρο, παρά τη λάβα που έρρευσε στους δρόμους της χώρας, θα συνέχιζε να παίζεται... Ομως «όχι»!

Ενα μήνα νωρίτερα από το προβλεπόμενο επίσημο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, δηλαδή έξι αγωνιστικές ημέρες πριν από το τέλος του κορυφαίου πρωταθλήματος ή, όσες άλλες πριν από τη λήξη των μικρότερων κατηγοριών, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε «τέλος στο ποδόσφαιρο λόγω ελλιπούς ασφάλειας στα γήπεδα».

Αυτό ηχεί βέβαια πρόφαση, αλλά δεν είναι. Οι αστυνομικές αρχές μαζί με τον στρατό είναι αφοσιωμένοι στον περιορισμό, πιο σωστά στην καταστολή στις περισσότερες περιπτώσεις, των ταραχών και, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει η δυνατότητα περιφρούρησης της τάξης στα γήπεδα, πόσο μάλλον με την αποτελεσματικότητα άλλων, ειρηνικών εποχών.

Φαντάζει πως διευκόλυνε την ίδια απόφαση η βαθμολογική θέση τής, πρόωρης λοιπόν, πρωταθλήτριας Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα. Η ομάδα της πρωτεύουσας Σαντιάγο, έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος, είχε προβάδισμα 13 βαθμών στη βαθμολογία, όλοι μπορούσαν λοιπόν να απαντήσουν στο ερώτημα «ποια ομάδα θα είναι η φετινή πρωταθλήτρια;»...

Είναι όμως έτσι; Ανακηρύχθηκε πρόωρα η -σε κάθε περίπτωση- αναμενόμενη πρωταθλήτρια, επειδή η βαθμολογική θέση της δεν θα προκαλούσε αντιδράσεις περί αναξιοπιστίας της αγωνιστικής διαδικασίας ή θέλησαν οι υπεύθυνοι του ποδοσφαίρου αλλά και τα μέλη των ομάδων που, καθολικά, συνηγόρησαν να μεγεθύνουν (μέσω της ίδιας απόφασης διακοπής) τον απόηχο, άρα και την αξία, το δίκιο των αντικυβερνητικών, πολύμορφων, κινητοποιήσεων;

Ο Αργεντινός Ντιέγκο Μπουονανότε, όταν έπαιζε στην ΑΕΚ, συχνά είχε θελήσει να ανταποκριθεί σε ερεθίσματα δημοσιογράφων και μη (σ.σ.: η εμπειρία σε παρόμοια συζήτηση με τον υπογράφοντα είναι αποδεικτική) για την κοινωνική, πολιτική πραγματικότητα του Νότου της ηπείρου και βέβαια το... ιστορικό βαρόμετρό της, την ιδιοσυγκρασία των λαών της Λατινικής Αμερικής.

Παίκτης πλέον και μάλιστα αναντικατάστατο στέλεχος στην ενδεκάδα της πρωταθλήτριας Χιλής έλαβε το σχετικό ερέθισμά μας μέσω πολύτιμης συνδρομής στελέχους της ελληνικής διπλωματικής αρχής στο Σαντιάγο. Πάντα αυτοπροσδιορίζεται ως «άνθρωπος και ειδικότερα ποδοσφαιριστής που μ’ αρέσει να λέω αυτό που σκέπτομαι». Αργεντινός και όχι Xιλιανός πολίτης, άρα υπήρχαν περισσότεροι από ένας λόγοι ώστε ν’ απαντήσει στο ερέθισμά μας:

«Πρέπει να ξέρετε ότι θαρραλέα πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου της Χιλής μιλούν για το δίκιο των διαδηλωτών, όχι μόνο τώρα, αλλά και πριν από τη διακοπή των πρωταθλημάτων. Και δεν είναι τυχαίο πως η ομοσπονδία ποδοσφαίρου είπε “τέρμα η μπάλα” όταν οι διαδηλώσεις δεν ήταν στο φόρτε άλλων ημερών. Θέση υπέρ της εξέγερσης λοιπόν! Αυτό είναι η απόφαση για το ποδόσφαιρο, έτσι την κατάλαβε και πολύς κόσμος γύρω μου που, έτσι κι αλλιώς, διψούσε για συμπαράσταση στα αιτήματά του. Συμπαράσταση δεν θα ήταν μια απόφαση “συνεχίζουμε το ποδόσφαιρο ό,τι κι αν συμβαίνει στην κοινωνία» αλλά το αντίθετο και ήδη έγινε”».

Κι έτσι είναι. Ο (καταδιωκόμενος από μεγάλο τμήμα του λαού) πρόεδρος της κυβέρνησης Σεμπαστιάν Πινιέρα αντέδρασε, διαφώνησε με τη διακοπή, είπε «η επάνοδος στην καθημερινότητα θέλει την επαναλειτουργία του ποδοσφαίρου», αλλά εμμέσως πλην σαφώς, του απάντησε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας -και μάλιστα λίγες ώρες μετά- όταν ρωτήθηκε «τι θα συμβεί με το επόμενο πρωτάθλημα;»: «Είναι άγνωστο, θα το καθορίσουν οι εξελίξεις...» απάντησε.

Δεν είναι υπερβολή να θεωρήσουμε ότι συντελείται γενικότερη αθλητική και όχι μόνο ποδοσφαιρική παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις. Ισως και συντονισμένοι ανάμεσα σε ετερόκλητους εκπροσώπους της αθλητικής οικογένειας των Χιλιανών.

Υπογράφει την ίδια αίσθηση πως, με διαφορά δύο ημερών από την απόφαση των ποδοσφαιρικών αρχών, είπε περιφραστικά στην κυβέρνηση «Υπάρχει πρόβλημα στη χώρα που πρέπει να λυθεί» και η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι WRC. Ματαίωσε την, αναμενόμενη τον Απρίλιο, παγκόσμια συνάντηση του μηχανοκίνητου αθλητισμού, προγραμματισμένη να γίνει στη Χιλή.

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Οι Γερμανοί δεν (ξε)κουράζονται
Ως... συνοπτική διαδικασία έκαναν, λοιπόν, δικό τους το Κονφεντερέισον Καπ οι Γερμανοί. Για άλλη μία φορά, στη Ρωσία, αποδείχθηκε ότι τους καθοδηγεί η παροιμιώδης αυτοπεποίθησή τους, η οποία διαχρονικά...
Οι Γερμανοί δεν (ξε)κουράζονται
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ώρα αλήθειας για πάθη και νόμους
Και τώρα ώρα αλήθειας! Η ίδια αλήθεια βέβαια, αυτή που κατά κόρον, χρόνια τώρα, στέναζε στο ποδόσφαιρο μας εν μέσω ραδιουργιών, γενικότερα πλάγιων μέσων, δεν αφορά συνολικά στην αξιοπιστία του πρωταθλήματος...
Ώρα αλήθειας για πάθη και νόμους
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Δύο στα δύο στη Super League για την ΑΕΚ που σκέφτεται ήδη τη Βόλφσμπουργκ
Σκόραραν στο ντεμπούτο τους στη Super League, δύο νέα αποκτήματα του «δικεφάλου»: ο Γκαρσία και ο Ενομπακάρε. Ιδανικό ήταν το ντεμπούτο και του επίσης «πρωτάρη» Μαχαίρα.
Δύο στα δύο στη Super League για την ΑΕΚ που σκέφτεται ήδη τη Βόλφσμπουργκ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η ΑΕΚ θα πάρει το Κύπελλο, γιατί...
78ος Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας ● Τα υπέρ και τα κατά ΑΕΚ-Ολυμπιακού ● Ο Καρέρα ξέρει ακριβώς σε τι μπορεί να υπολογίζει. Αντίθετα, στον Ολυμπιακό μέχρι και παραμονές του ματς υπάρχουν σοβαρές ανακατατάξεις στο...
Η ΑΕΚ θα πάρει το Κύπελλο, γιατί...
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Πρώτος στόχος για τον Παναθηναϊκό ο Ρόχας
Η προσπάθεια του Παναθηναϊκού να κλείσει τη βασική θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας με λύση από την Αργεντινή, όπως έγινε και με τον Φακούντο Σάντσεθ από δεξιά, είναι σε εξέλιξη.
Πρώτος στόχος για τον Παναθηναϊκό ο Ρόχας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας