Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θέλει να αλλάξει τη... μισή ΑΕΚ
ΙΝΤΙΜΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θέλει να αλλάξει τη... μισή ΑΕΚ

  • A-
  • A+

H επικείμενη απόκτηση του Ιταλού εξτρέμ Αμάτο Τσιτσιρέτι από τη Νάπολι δίνει μια καλή αφορμή για να προσεγγίσουμε το σκεπτικό με το οποίο πρόκειται να προχωρήσει τον σχεδιασμό στην ΑΕΚ, με ορίζοντα τις τρεις επόμενες μεταγραφικές περιόδους, ο Ιλια Ιβιτς. Ο Τσιτσιρέτι έχει συμφωνήσει με την Ενωση και η μεταγραφή αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Μόνο αλλαγή απόφασης της ΑΕΚ θα μπορούσε να τη χαλάσει, αλλά σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η ομάδα δεν θα πάρει άλλον παίκτη. Κοινώς, δεν θα γίνει τώρα μεταγραφή στα εξτρέμ αν δεν πρόκειται για τον Ιταλό. Ομως, όλα δείχνουν πως θα δοθεί το «πράσινο φως» για αυτή την περίπτωση.

Η κουβέντα που έχει ανοίξει αφορά τις προτεραιότητες. Υπήρξαν πολλά σχόλια σε σχέση με το γεγονός πως υπάρχουν χαρακτηριστικά κενά στις θέσεις των στόπερ και στα αμυντικά χαφ και πως θα έμοιαζε πιο λογικό εκεί να επικεντρωθεί η ΑΕΚ. Ειδικά από τη στιγμή που δεν είναι βέβαιο αν θα μπορέσει τον Ιανουάριο να κάνει περισσότερες από μία μεταγραφές.

Αλλαγή στο 50%

Ο Ιβιτς όμως δεν το βλέπει έτσι. Στο μυαλό του ξεκινάει μια διαδικασία με στόχο να αλλάξει το ρόστερ της ΑΕΚ κατά 50% τουλάχιστον, μέσα στα δύο προσεχή μεταγραφικά «παράθυρα». Αντε και σε αυτό του Ιανουαρίου του 2021, αν δεν σταθεί δυνατό να κάνει όλα όσα θέλει, μέχρι το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.

Σε αυτή τη διαδικασία, οι προτεραιότητες είναι μια... σχετική έννοια. Ο Ιβιτς ψάχνει παίκτες καλύτερους από αυτούς που διαθέτει η ομάδα αυτή τη στιγμή, ανεξαρτήτως θέσης. Κι αν βρει κάποιον που θεωρεί πως αποτελεί αναβάθμιση στις θέσεις που καλύπτει –και είναι βέβαια μέσα στα οικονομικά δεδομένα της ομάδας– τότε θα κάνει την κίνηση. Ανεξάρτητα από το αν σε αυτές τις θέσεις τα κενά είναι μικρότερα από άλλες.

Στα εξτρέμ, για παράδειγμα, που γίνεται η κουβέντα με αφορμή τον Τσιτσιρέτι, ο Ιβιτς θεωρεί πως η ΑΕΚ έχει δύο εξτρέμ: τον Βέρντε και τον Ντέλετιτς. Και όλη την εβδομάδα, στις ερωτήσεις για τον Τσιτσιρέτι απαντούσε πως είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι δύο παίκτες δεν είναι αρκετοί. Προφανώς στέκεται και στο γεγονός πως η μεταξύ τους ποιοτική διαφορά είναι μεγάλη.

Δεν έχει σχέση με τον Ντέλετιτς αυτό που έδειξε ο Βέρντε με τον Παναθηναϊκό για παράδειγμα. Και δεν μπορεί οι διαφορές ανάμεσα σε βασικές κι εναλλακτικές λύσεις να έχουν τόση διαφορά σε ποιοτικό επίπεδο, σε μια ομάδα σαν την ΑΕΚ. Επιπλέον, για να κλείσει το ζήτημα με τα εξτρέμ, ο Ιβιτς δεν θεωρεί πως είναι ακραίος επιθετικός ο Αλμπάνης. Δεν είναι καν βέβαιο αν τον βλέπει να έχει θέση στην ΑΕΚ μακροπρόθεσμα.

Ποιότητα όχι ποσότητα

Στη διαδικασία αλλαγής του ρόστερ από τώρα και για τους επόμενους 12-14 μήνες περίπου, ο Ιβιτς δεν θα κάνει μεταγραφές με κριτήριο την αριθμητική κάλυψη. Αν, για παράδειγμα, τον Ιανουάριο, ο Τσιτσιρέτι είναι ο μοναδικός παίκτης που πιστεύει ο τεχνικός διευθυντής της Ενωσης πως αναβαθμίζει ποιοτικά την ομάδα και είναι εφικτό να έρθει, τότε θα είναι η μόνη μεταγραφή. Για να το κάνουμε πιο ξεκάθαρο, αν κάτι χαλάσει με τον Ιταλό εξτρέμ και ο Ιβιτς δεν μπορέσει να φέρει (με τα χρήματα που διαθέτει) παίκτη που να τον θεωρεί αναβάθμιση για το ρόστερ, τότε δεν θα γίνει καμία μεταγραφή.

Τα δεδομένα στο οικονομικό είναι ακόμη ρευστά. Η ΑΕΚ ξόδεψε πολλά χρήματα σε σχέση με την πάγια οικονομική της πολιτική, μέσα στο 2019. Μόνο για αγορές, έχουν δοθεί συνολικά πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Δίχως να υπολογίζουμε τα συμβόλαια. Κάποια από τα οποία, όπως για παράδειγμα του Ολιβέιρα, είναι τα μεγαλύτερα που έχουν μπει στην ΑΕΚ, από το 2015, που επέστρεψε στη Super League, μέχρι σήμερα.

Η αδειοδότηση

Γύρω στα 5 εκατομμύρια είναι το μείον της ΑΕΚ, μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό και πρώτη προτεραιότητα είναι το μεγαλύτερο μέρος να καλυφθεί μέσω πώλησης ή πωλήσεων. Επιπλέον, ένα μέρος σημαντικό των εσόδων από πωλήσεις, συν ο χώρος που μπορεί να αδειάσει από συμβόλαια (παράδειγμα οι 380.000 του Μοράν), να αξιοποιηθεί άμεσα για την μεταγραφική ενίσχυση.

Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, σε συνδυασμό και με τον πολύ δύσκολο στόχο της μετάλλαξης του ρόστερ. Αλλά μόνο αυτόν τον δρόμο δείχνει διατεθειμένος να ακολουθήσει ο νέος τεχνικός διευθυντής, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που σίγουρα θα υπάρξουν στην εξέλιξή της και ειδικά στην αρχή της.

Η όλη φάση γίνεται πιο δύσκολη, διότι η ΠΑΕ ακολουθεί συγκεκριμένους στόχους και στα οικονομικά της δεδομένα. Δεν μιλάμε μόνο για τη «σφιχτή» οικονομική πολιτική γενικώς.

Για παράδειγμα, στην ΑΕΚ θέλουν να κλείσουν στο 100% τη διαδικασία της αδειοδότησης, από τη φάση που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου, και να μην αφήσουν τίποτε σε εκκρεμότητα ενόψει της δεύτερης φάσης, του Μαρτίου. Τακτική που πάντα ακολουθεί η ΑΕΚ. Και είναι παράδειγμα για το τίμημα που πολλές φορές πληρώνει έμμεσα η ομάδα, έτσι ώστε η εταιρεία να είναι πάντα στην απαιτούμενη ισορροπία και να μη μένουν «σκιές» ή να... σπρώχνονται υποχρεώσεις για το μέλλον, όπως γινόταν παραδοσιακά στην ΠΑΕ ΑΕΚ, από το 1993 μέχρι το 2013.


 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Επίσημος» ο Καρντόσο, κοντά και ο Χολμέν
O Μιγκέλ Καρντόσο είναι από χθες και επίσημα ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος ανακοινώθηκε από την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ και αύριο το απόγευμα στις πέντε θα γίνει η επίσημη παρουσίασή του στα γραφεία της...
«Επίσημος» ο Καρντόσο, κοντά και ο Χολμέν
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Περιμένει Καρντόσο και... Χόλμεν η ΑΕΚ
Οπως αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.», οι Μηνάς Λυσάνδρου και Νίκος Λυμπερόπουλος βρέθηκαν την Κυριακή στην Πορτογαλία και είναι πάλι στην Αθήνα, με τη συμφωνία δεδομένη για τον Μιγκέλ Καρντόσο.
Περιμένει Καρντόσο και... Χόλμεν η ΑΕΚ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Παρουσιάζεται επίσημα την Πέμπτη ο Ουζουνίδης
Την Πέμπτη θα παρουσιαστεί επίσημα, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο νέος προπονητής της Ένωσης, ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο Έλληνας τεχνικός σήμερα (Τρίτη) επισκέφθηκε το πρωί μαζί με τους...
Παρουσιάζεται επίσημα την Πέμπτη ο Ουζουνίδης
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Mεγάλο μπλέξιμο με Κάιπερς
Απρόβλεπτες διαστάσεις έχει πάρει, το τελευταίο 48ωρο, η υπόθεση της απόκτησης του Ούγκο Κάιπερς από την ΑΕΚ. Η τελευταία έχει φτάσει σε συμφωνία με τον Εργοτέλη για την απόκτηση του 21χρονου Βέλγου φορ, αλλά,...
Mεγάλο μπλέξιμο με Κάιπερς
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Προχωράει με Ουζουνίδη
Από το πρωί σήμερα Παρασκευή και μετά από την απόφαση της ΑΕΚ να σταματήσει τις συζητήσεις με τον Μανόλο Χιμένεθ, άνοιξαν οι αντίστοιχες με τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του efsyn.gr, ο...
Προχωράει με Ουζουνίδη
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Τελειώνει ο Μανόλο και... στο βάθος Ουζουνίδης
Ο Μανόλο Χιμένεθ όπως όλα δείχνουν δεν θα συνεχίσει στην ΑΕΚ. Ο Σεβιγιάνος τεχνικός σύμφωνα με τις πληροφορίες του efsyn.gr, απάντησε αρνητικά το βράδυ της Πέμπτης στην τελευταία πρόταση της ΑΕΚ,...
Τελειώνει ο Μανόλο και... στο βάθος Ουζουνίδης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας