Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η θανατηφόρα (!) παράβαση γίνεται δικαίωμα στο Ιράν
ΑP PHOTO / VAHID SALEMI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η θανατηφόρα (!) παράβαση γίνεται δικαίωμα στο Ιράν

  • A-
  • A+

Γελάσαμε με νόημα όταν λάβαμε από την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επίσημη απάντησή της-σχόλιο για τη νέα ανατρεπτική πραγματικότητα στο Ιράν, δηλαδή την άρση απαγόρευσης εισόδου των γυναικών της ασιατικής χώρας-κοιτίδας πολιτισμού στις εξέδρες των γηπέδων:

«Η FIFA παρακολουθεί το κοινωνικό πλαίσιο όπου παίζεται το ποδόσφαιρο στα κράτη-μέλη της, σέβεται τις τοπικές ιδιαιτερότητες αλλά επιχειρεί την ενίσχυση τόσο του ίδιου του παιχνιδιού όσο και όσων συμμετέχουν με κάθε ιδιότητα».

Οι τεχνοκράτες του ποδοσφαίρου (αυτοί νυν και αεί είναι οι υπεύθυνοι της παγκόσμιας αρχής του) δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν διαφορετικά... Εκτός της ίδιας επίσημης απάντησης που λάβαμε, πρόσθεσαν μόνο, στην επικοινωνία της «Εφ.Συν» με το γραφείο Τύπου, πως ο πρόεδρός της διαπίστωσε ότι ο καιρός έχει ωριμάσει ώστε να δούμε: «επιτέλους» συνοψίζεται ο τίτλος των αντιδράσεων που εισπράξαμε εμείς από Iρανούς, γυναίκες στις εξέδρες.

Ο πρόεδρος της FIFA, Tζάνι Ινφαντίνο, πριν από το Μιλάνο για τη φαντασμαγορική τελετή των κορυφαίων της χρονιάς, βρέθηκε στο Ιράν. Εκεί απέσπασε τη διαβεβαίωση πως στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της εθνικής ομάδας απέναντι στην Καμπότζη, στις 10 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, «οι γυναίκες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν και πάλι ποδοσφαιρικά παιχνίδια από τις εξέδρες».

Το θεοκρατικό καθεστώς, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, είχε απαγορεύσει την παρουσία γυναικών στα γήπεδα. Ο ίδιος τώρα στην πόλη της βόρειας Ιταλίας έγνευσε καταφατικά όταν Ιρανή, φοιτήτρια Ιατρικής στο τοπικό πανεπιστήμιο, τον ρώτησε «με απαίτηση στο χαμόγελό της»: «Θα γίνει πράξη η επάνοδος των γυναικών; Είναι σημαντικό για την πατρίδα!»

Μόλις είχε ολοκληρωθεί η τελετή ανάδειξης των κορυφαίων, η φιλική ατμόσφαιρα βασίλευε, άρα το έδαφος ήταν εύφορο για την παρέμβαση της Ιρανής. Εύλογα συμπεραίνουμε πως οι γυναίκες της ασιατικής χώρας, ακόμα κι όσες δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο, ενδιαφέρονται για την επάνοδο των γυναικών στα γήπεδα ώστε, με πυξίδα την ίδια απόφαση, να διεκδικήσουν και άλλους τρόπους χειραφέτησης των γυναικών στην οπισθοδρομική κοινωνία τους.

Υπάρχει και η γνωστή ανθρωποθυσία που συνηγόρησε. Πριν από ένα μήνα γυναίκα 29 χρόνων -έμεινε γνωστή ως «μπλέ κορίτσι»- συνελήφθη στην εξέδρα ιρανικού γηπέδου, ενώ παρακολουθούσε το παιχνίδι της αγαπημένης ομάδας της και λίγο μετά αυτοπυρπολήθηκε! Εβαλε τέλος στη ζωή της λίγες στιγμές μετά το άκουσμα της εξάμηνης φυλάκισης που την περίμενε για το... ανοσιούργημά της να πάει σε γήπεδο.

Ο θάνατος της Σαχάρ Κανταγιάρ λοιπόν, του «μπλέ κοριτσιού», οδήγησε τον Ινφαντίνο στην Περσία, «το ποτήρι ξεχείλισε, οφείλετε να σεβαστείτε παγκόσμιες συνήθειες, όπως η παρακολούθηση ενός παιχνιδιού, που δεν πλήττουν τον τοπικό πολιτισμό» μας μετέφεραν από τη FIFA πως ήταν τα λόγια ελέγχου προς τους Iρανούς.

Συνεπικουρούμενος βέβαια από τις εκτενείς διεθνείς αντιδράσεις, όσες καταγράψαμε τις τελευταίες ημέρες, για την απώλεια της ζωής ενός κοριτσιού, του ίδιου που... εγκλημάτησε επειδή ήθελε να δει ποδόσφαιρο όπως κάθε άλλος άνθρωπος.

Πέρσι στο Παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας δεκάδες Ιρανές είχαν βρεθεί στα γήπεδά της, όχι μόνο φοιτήτριες ή εργαζόμενες εκεί ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ταξιδιώτισσες-επαναστάτριες (ήδη έχετε διαβάσει λέξεις-επιχειρήματα πως ο ίδιος χαρακτηρισμός δεν είναι υπερβολή) που δραπέτευσαν, με άλλη πρόφαση(!), από το Ιράν για να πάνε στη Ρωσία.

Νωρίτερα, τον Ιούνιο (23/6/2018) στην Τεχεράνη, επέτρεψαν σε γυναίκες να δουν το παιχνίδι της εθνικής ομάδας με την Ισπανία από οθόνες που είχαν εγκατασταθεί στο γήπεδο «Αzadi» και όχι από τις εξέδρες δίπλα στους άντρες.

Οι γυναίκες που στήθηκαν μπροστά στις οθόνες είχαν πληρώσει εισιτήριο όπως κάθε άλλος από τους... κανονικούς (και πάνω απ' όλα, άντρες) θεατές!

Φέτος τον Μάιο άλλες πέντε γυναίκες, ντυμένες για αυτοπροστασία με αντρικά ρούχα και με ψεύτικα μούσια ή μουστάκια στα πρόσωπά τους ώστε να περάσουν απαρατήρητες, επίσης συνελήφθησαν να προσπαθούν να μπουν σε γήπεδο.

Γλίτωσαν ποινές ανάλογες με αυτές του «μπλε κοριτσιού», προφανώς επειδή απλώς προσέγγισαν αλλά δεν έφτασαν τελικά στον... τόπο του εγκλήματος.

Θρησκευτική οδηγία, όχι νόμος

Ιρανοί που ζουν στην Ευρώπη έχουν εκφράσει την απορία τους για την εμμονή του τοπικού καθεστώτος. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η απαγόρευση παρουσίας των γυναικών στις εξέδρες δεν είναι νόμος του κράτους, αλλά θρησκευτική οδηγία.

Η γνώση της τοπικής στάσης ζωής αρκεί ώστε να μη νιώθει κανείς έκπληξη. Οι λεγόμενες «θρησκευτικές οδηγίες» εντός της ισχυρής, παρά φύση, θεοκρατίας (ο Θεός είναι αγάπη, όχι παρόμοιος τιμωρός) είναι πιο ισχυρές από κάθε νόμο!

Τον Ιούλιο του 2017 ο υπογράφων, καθ' οδόν προς παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, είχα συναντήσει είκοσι Ιρανούς, φοιτητές και φοιτήτριες, όσους είχαν βρεθεί εκεί για να παρακολουθήσουν το «Διεθνές Θερινό Σχολείο Μελέτης Αρχαίου Θεάτρου».

Μέσα στην έκστασή τους (κυριολεκτούμε) για τη σαγήνη του χώρου, βρήκαν αφορμή να πουν «μοιάζουμε Περσία και Ελλάδα, κοιτίδες πολιτισμού, ελπίζουμε η νέα γενιά μας να εκσυγχρονίσει την ιρανική κοινωνία, πάντα με σεβασμό στο πολιτιστικό βάθος της κουλτούρας μας».

Αυτό είχαμε, επί λέξει, ακούσει από τον Ζαφάτ, φοιτητή Ιατρικής σε γερμανικό Πανεπιστήμιο. Αναπόφευκτα η τελευταία εξέλιξη ανέσυρε, με συγκίνηση, τα ίδια λόγια.

Ο Ινφαντίνο, προ ημερών στο Ιράν, απέσπασε υπόσχεση πως στις 10 Οκτωβρίου η είσοδος για τις γυναίκες θα είναι ελεύθερη στο παιχνίδι με την Καμπότζη. Ηδη ετοιμάζονται ειδικές τουαλέτες για γυναίκες και διαφορετικές είσοδοι από αυτές για τους άντρες στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Κατακτήσεις!


 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Μηνύματα-απαιτήσεις του γηπέδου-φυλακή!
Ωστε ο αυριανός τελικός Κυπέλλου θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών... Οπως ακριβώς συμβαίνει στις μεγάλες δίκες! Ομοιότητα υπ’ αριθμόν ένα: Κατηγορούμενοι τόσο στη μια όσο και στην άλλη περίπτωση, με τη διαφορά...
Μηνύματα-απαιτήσεις του γηπέδου-φυλακή!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Φτιάξτε τα γήπεδα σας! Τόσο…δύσκολο είναι;
Πρόκειται για την πλέον απτή απόδειξη της ανεπάρκειας μας ως διοργανωτές ,βεβαίως και ως συμμετέχοντες εντός της άρρωστης πραγματικότητας ονόματι ελληνικό ποδόσφαιρο…
Φτιάξτε τα γήπεδα σας! Τόσο…δύσκολο είναι;
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το αφοπλιστικό βλέμμα μιας σύγχρονης Ζαν ντ’ Αρκ
Η 36χρονη Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ την προηγούμενη Τετάρτη στο Τορίνο όχι μόνο φόρεσε ανδρικά ρούχα, αλλά θα μείνει στην Ιστορία ως η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε παιχνίδι της κορυφαίας διοργάνωσης.
Το αφοπλιστικό βλέμμα μιας σύγχρονης Ζαν ντ’ Αρκ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Αναπόφευκτο... το δεύτερο ημίχρονο»
Πνευμονολόγος και άλλοτε διαιτητής. Μακάρι γιατροί όπως ο Γιώργος Χειλάς να δείξουν στον ιό την... άγουσα για τα αποδυτήρια. Ακόμη καλύτερα: Εκτός γηπέδου.
«Αναπόφευκτο... το δεύτερο ημίχρονο»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Οφειλή θανάτου στον «οπαδό του Χίλσμπορο»
Παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής επιστράτευσε το αγγλικό φλέγμα λέγοντας «ο θάνατος χρωστούσε στον Ντέιβ Ρόλαντ την απροσδόκητη συνάντηση από το 1989 και το... ξεπλήρωσε μέσω του κορονοϊού».
Οφειλή θανάτου στον «οπαδό του Χίλσμπορο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας