• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.2°C / 22.9°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 19.7°C
  2 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.0°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.0°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 17.3°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.8°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.5°C / 19.4°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 21.2°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 18.3°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  1 BF
  84%
INTIME
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βία και VAR στο προσκήνιο

 • A-
 • A+

Οι FIFA - UEFA αποφάσισαν να συνεργαστούν πιο στενά με την ελληνική κυβέρνηση σε ζητήματα βίας και χειραγωγημένων αγώνων κι αυτό σίγουρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα όργανα του ποδοσφαίρου δεν έχουν μεγάλο περιθώριο ουσιαστικής παρέμβασης, μόνο με την Πολιτεία μπορεί να βγει άκρη.

Αυτό ήταν και το βασικό στοιχείο που προέκυψε από την προχθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τους εκπροσώπους της UEFA με επικεφαλής τον διευθυντή ομοσπονδιών Ζόραν Λάκοβιτς και την ηγεσία της ΕΠΟ, με παρόντα και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Θα δημιουργηθεί μια επιτροπή καθοδήγησης για τα δύο αυτά ζητήματα, με την UEFA να στέλνει σε αυτήν δύο σημαντικά της στελέχη, τους Μαρκ Τίμερ, σύμβουλο ασφαλείας της UEFA, και τον Νίκολας Ραουντέσκι, αξιωματούχο του τομέα Ακεραιότητας. Η επιτροπή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη σύνταξη σχετικών διατάξεων σε νέο αθλητικό νόμο που προβλέπεται να κατατεθεί στις αρχές του 2020.

Ωστόσο, έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός πως τόσο στην επίσημη ενημέρωση της ΓΓΑ όσο και στα σχόλια από κύκλους της που ακολούθησαν, έμφαση δόθηκε σε κάποια ζητήματα που μάλλον άπτονται «πολιτικών ισορροπιών» στο ποδόσφαιρο. Κυρίως πέρασε προς τα έξω η εικόνα πως χάνει τα ουσιαστικά καθήκοντά του ο Τσέχος εμπειρογνώμονας στην ΕΠΟ, ο Πετρ Φούσεκ, ενώ δόθηκε έμφαση και στη διαφωνία που εξέφρασε ο Λευτέρης Αυγενάκης για πρόσφατες δηλώσεις του Φούσεκ, στις οποίες διαχώρισε το VAR από ζητήματα βίας. Υποστηρίχθηκε, μάλιστα, πως τον Φούσεκ «άδειασε» ο Ζόραν Λάκοβιτς μέσα στη σύσκεψη, συμφωνώντας με την άποψη του υφυπουργού Αθλητισμού.

Το τελευταίο είναι που προκαλεί και τη μεγαλύτερη εντύπωση. Είναι γνωστό σε όλους όσοι έχουν σχέση με θέματα UEFA, πως, ειδικά σε τέτοιου είδους συσκέψεις με κυβερνητικούς φορείς όπου το ποδόσφαιρο εκπροσωπείται ως ένα ενιαίο σώμα (FIFA - UEFA - ΕΠΟ), υπάρχει πάντα ιδιαίτερη προσοχή από τα στελέχη του, στο να μη δίνεται καμιά τέτοια αφορμή και να μένει εκτεθειμένος οποιοσδήποτε είναι μαζί τους.

Σε συνδυασμό με το γεγονός πως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να προκύπτει σε κάποιο μέρος της συζήτησης «άδειασμα» στον Φούσεκ, μάλλον υπερβολική μπορεί να χαρακτηρισθεί η εκτίμηση από πλευράς υπουργείου. Για την ακρίβεια, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση από πλευράς ποδοσφαίρου δεν αποκόμισαν σε καμιά περίπτωση την εντύπωση πως «αδειάστηκε» ο Φούσεκ από τον Ζόραν Λάκοβιτς.

Τα σχόλια για τις τοποθετήσεις Αυγενάκη

Από τη σύσκεψη της Τετάρτης, όμως, υπήρξαν κι άλλου είδους «απόνερα». Που είχαν να κάνουν με το πώς αντιμετωπίστηκαν από τον ποδοσφαιρικό περίγυρο κάποιες τοποθετήσεις του υφυπουργού Αθλητισμού. Για παράδειγμα, κυρίως σε διαδικτυακά επικοινωνιακά κανάλια που εκφράζουν θέσεις του ΠΑΟΚ για τα «κυβερνητικά» του ποδοσφαίρου, μπορούσε να παρατηρήσει κανείς χθες πως οι θέσεις που εκφράστηκαν από τον Λευτέρη Αυγενάκη εκτιμήθηκαν ως ταύτιση με θέσεις που έχει προωθήσει επικοινωνιακά το τελευταίο διάστημα ο Ολυμπιακός. Για τον οποίο, ο Φούσεκ είναι συνεχώς στο στόχαστρο εδώ και μήνες, όντως.

Επίσης, σχολίαζαν και την τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη για το VAR. «Διαφωνώ με τον κ. Φούσεκ και το λέω ευθέως, στον διαχωρισμό της σωστής λειτουργίας του VAR από την ενδυνάμωση των περιστατικών βίας. Αυτά προφανώς και συνδέονται. Οσο χτίζεις αξιοπιστία άλλο τόσο περιορίζεις δηλώσεις αμφισβήτησης και εντάσεις».

Αυτό, από όσους σχολίαζαν επιφυλακτικά τις τοποθετήσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, συνδέθηκε με τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστα Καραπαπά και του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΛ Αλέξη Κούγια, για τις οποίες τους ασκήθηκαν και πειθαρχικές διώξεις. Ακούστηκε σαν να τις δικαιολογούσε σε κάποιο βαθμό.

Υπάρχει έντονη καχυποψία βέβαια γενικώς στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά είναι σαφές πως υπάρχει –στην παρούσα φάση τουλάχιστον– και γύρω από τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του Αθλητισμού. Αλλωστε δεν είναι πρωτόγνωρο. Θυμίζουμε πως τόσο επί Κοντονή όσο και επί Βασιλειάδη, η πλευρά του Ολυμπιακού «έβλεπε» πίσω από όλα την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ και σε αυτή τη γραμμή κινούνταν επικοινωνιακά.

Αντίστοιχα, τώρα, τουλάχιστον από την πλευρά του ΠΑΟΚ όπως φαίνεται –γιατί από την ΑΕΚ δεν έχει υπάρξει ώς τώρα στίγμα– υπάρχει ανάλογη καχυποψία και εκφράζεται σε κάθε περίπτωση. Ειδικά όταν δίνονται και αφορμές – όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση για να λέμε την αλήθεια.

Πάντως, ο υφυπουργός Αθλητισμού ζήτησε κι έγινε αποδεκτό, να έχει σύντομα κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους όλων των ΠΑΕ και των εχόντων την ευθύνη λειτουργίας του VAR, για να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει από τη χρήση του, τις πρώτες αγωνιστικές της Super League. Θυμίζουμε πως για το VAR στην Ελλάδα πληρώνει η Πολιτεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Πυρά» κατά της κυβέρνησης για τις λέσχες των φιλάθλων
Οι εκπρόσωποι των ομάδων διευκρίνισαν ότι μπορούν να ελέγχουν μόνο ό,τι γίνεται μέσα στο γήπεδο και ενδεχομένως και στον περιβάλλοντα χώρο του και σίγουρα όχι να έχουν τον έλεγχο για τις ενέργειες ενός μέλους...
«Πυρά» κατά της κυβέρνησης για τις λέσχες των φιλάθλων
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ξανά μετωπική ΕΠΟ - Αυγενάκη!
Την τελική... επίθεση για την «εκπόρθηση» της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ φαίνεται πως έχει βάλει μπροστά η κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος τον Λευτέρη Αυγενάκη.
Ξανά μετωπική ΕΠΟ - Αυγενάκη!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ερχονται ξανά FIFA-UEFA για το αυτοδιοίκητο
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος ενημέρωσε πως έρχονται στην Ελλάδα ξανά FIFA και UEFA, αυτή τη φορά για συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Ερχονται ξανά FIFA-UEFA για το αυτοδιοίκητο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο,τι γίνεται έξω, γίνεται κι εδώ
Κρίσιμη εβδομάδα για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Λευτέρη Αυγενάκη να αλλάξουν τα δεδομένα για το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών στην ΕΠΟ.
Ο,τι γίνεται έξω, γίνεται κι εδώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας