Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι κυβερνήσεις νομοθετούν, η Λερναία Υδρα αγριεύει...

Γιώργος Βασιλειάδης - Γιώργος Ορφανός

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κυβερνήσεις νομοθετούν, η Λερναία Υδρα αγριεύει...

  • A-
  • A+

Σχεδόν κάθε νέα κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να νομοθετήσει και για τον αθλητισμό, με το θέμα της βίας να βρίσκεται στο επίκεντρο. Οσες ήταν οι εναλλαγές στην κυβερνητική εξουσία από το 1981, αντίστοιχος ήταν και ο αριθμός των νομοθετικών παρεμβάσεων.

Το 90% αυτών δεν είχαν κανέναν αντίκτυπο. Την τελευταία εικοσαετία ξεχωρίζουν δύο περιπτώσεις (νόμοι Ορφανού, Κοντονή) που έφεραν κάποια αποτελέσματα, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.

Μια τρίτη παρέμβαση, που φαίνεται να έχει προοπτική στο ζήτημα της ποινικής αντιμετώπισης, είναι η τελευταία του νυν υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη. Η βάση της είναι ο αποκλεισμός από τα γήπεδα όσων συλλαμβάνονται για επεισόδια, μέχρι να ξεκαθαρίσει αν θα προσαχθούν σε δίκη και μέχρι να διεξαχθεί αυτή.

Προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις σε όσους διαπιστωθεί πως έχουν ευθύνη για πιθανή παρουσία των συγκεκριμένων συλληφθέντων σε γήπεδο. Η νέα νομοθετική πρόβλεψη δοκιμάζεται ήδη στην περίπτωση των συλληφθέντων για τα πρόσφατα επεισόδια στο ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, που διακόπηκε.

Οι δύο άλλες αξιοσημείωτες παρεμβάσεις ήταν αυτές του Γιώργου Ορφανού το 2006 επί κυβέρνησης Καραμανλή και του Σταύρου Κοντονή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη επανέφερε τον χαρακτήρα του ιδιώνυμου αδικήματος για τους συλληφθέντες σε επεισόδια. Σήμαινε άμεσες φυλακίσεις και εφαρμόστηκε κυρίως τη σεζόν 2006-2007. Ανθρωποι του ποδοσφαίρου με πολύχρονη εμπειρία σε θέματα βίας θεωρούν πως ήταν η μόνη που έφερε άμεσο αποτέλεσμα.

Οι ίδιοι μιλούν για μείωση των επεισοδίων από 60-80% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αλήθεια είναι πως στη σεζόν 2006-2007, την πρώτη που το πρωτάθλημα έγινε υπό την αιγίδα της Super League, παρατηρήθηκε και αξιοσημείωτη αύξηση των εισιτηρίων για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Τον νόμο Ορφανού τον ανέτρεψε ο διάδοχος του Γιάννης Ιωαννίδης. Θεωρήθηκε τότε πως ο Ιωαννίδης υπέκυψε σε πιέσεις παραγόντων και εκπροσώπων οργανωμένων συνδέσμων, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν παρατηρηθεί και τα περισσότερα περιστατικά που προκάλεσαν ενεργοποίηση των προβλέψεων του νόμου Ορφανού.

Ο ίδιος ο Ιωαννίδης χαρακτήρισε υπερβολικό τον νόμο και υποστήριξε πως μετέτρεπε τους αστυνομικούς σε δικαστές. Ο Ορφανός αντέτεινε πως γινόταν απόλυτα συγκεκριμένο το πλαίσιο της ποινής, ανάλογα με την αιτιολογία της σύλληψης, και σε κάθε περίπτωση παρέμενε θέμα δικαστηρίου ο καθορισμός της.

Από τότε μέχρι σήμερα, σε περιόδους έξαρσης των φαινομένων, γίνεται πάντα λόγος για επαναφορά του ιδιώνυμου. Κι από τον Παύλο Γερουλάνο το 2011, ακόμη κι από τον Γιώργο Βασιλειάδη, μετά τα σοβαρά επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στον Βόλο. Στην πρώτη περίπτωση η πρόβλεψη έμεινε στο στάδιο της διαβούλευσης, στη δεύτερη ο νυν υφυπουργός Αθλητισμός κατέληξε στο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες.

Η δεύτερη παρέμβαση που τάραξε κάπως τα νερά ήταν αυτή του Σταύρου Κοντονή το 2015. Ο Κοντονής επικεντρώθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας των συνδέσμων αλλά και στην ευθύνη των ομάδων για τα επεισόδια, όπως και στη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιβάλλει διακοπή των πρωταθλημάτων αλλά και υψηλά διοικητικά πρόστιμα. Συνοδεύτηκε από προβλέψεις για καθιέρωση της κάρτας φιλάθλου, την τελειοποίηση της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και των συστημάτων παρακολούθησης στα γήπεδα.

Οι σύνδεσμοι στάθηκαν δυναμικά απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες και μάλιστα από κοινού, ακόμη και με ορισμό κοινών δικηγόρων στις νομικές ενέργειες στις οποίες προχώρησαν. Ειδικά για τα θέματα της υποχρέωσης δημιουργίας μίας και μόνο Λέσχης Φιλάθλων για κάθε ομάδα, με ευθύνη της ίδιας της ομάδας για τη λειτουργία της, αλλά και για την κάρτα φιλάθλου. Υπήρχαν προσφυγές ακόμη και στο ΣτΕ.

Τέσσερα χρόνια μετά οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των συνδέσμων στην πράξη δεν έχουν προχωρήσει. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η αστυνομία κάνει χρήση των δυνατοτήτων για επεμβάσεις, «επιδρομές» στην ουσία, σε γραφεία συνδέσμων, για τους οποίους έχει στοιχεία πως αποτελούν κέντρα παράνομων δραστηριοτήτων. Αλλά το γενικό πλαίσιο λειτουργίας τους ποτέ δεν προσαρμόστηκε στη νέα νομοθεσία.

Οι προβλέψεις για δυνατότητα διακοπής των πρωταθλημάτων και επιβολής διοικητικών προστίμων στις ομάδες μετά την αρχική εφαρμογή τους, στη συνέχεια πάγωσαν μετά από παρεμβάσεις των FIFA - UEFA. Η κάρτα φιλάθλου επίσης δεν προχώρησε. Η επιβολή τουλάχιστον της υποχρέωσης υποβολής προσωπικών στοιχείων, όπως ο ΑΜΚΑ, με την αγορά εισιτηρίου δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη επίδραση. Ισως γιατί πολλοί από τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων μπαίνουν στα γήπεδα χωρίς εισιτήριο.

Χρονολόγιο σοβαρότερων περιστατικών οπαδικής βίας

Η ισοπέδωση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τον Ιούλιο του 1964 ήταν το πρώτο σοβαρό κρούσμα αθλητικής βίας. Τότε οι οπαδοί Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, για πρώτη και τελευταία φορά, συνεργάστηκαν και στράφηκαν εναντίον διαιτητών και ποδοσφαιριστών, επειδή εκτίμησαν ότι το παιχνίδι ήταν στημένο.

Ακολουθούν τα πιο ακραία από τα εκατοντάδες περιστατικά που ακολούθησαν:

1. Αθήνα, 1985: Στο club Rainbow μαχαιρώνονται δύο οπαδοί της ΑΕΚ μετά από συμπλοκή με αντίπαλους οπαδούς. Ενας νεκρός.

2. Λάρισα, 1986: Νεκρός ο καθηγητής μαθηματικών στη ΣΕΛΕΤΕ Χαράλαμπος Μπλιώνας από φωτοβολίδα στο ματς της Λάρισας με τον ΠΑΟΚ.

3. Νέα Φιλαδέλφεια, 1991: Tραγικός χαμός του 17χρονου Γιώργου Παναγιώτου από φωτοβολίδα πριν από το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός στη Φιλαδέλφεια.

4. Εθνική οδός, 1991: Mετά τον τελικό του Κυπέλλου Πανιωνίου-ΠΑΟΚ στο μπάσκετ, οι Ευθύμης Λιάκας και Κώστας Ντόλιας δέχονται βόμβα μολότοφ στο αυτοκίνητό τους που τυλίγεται στις φλόγες. Καίγονται ζωντανοί.

5. Γλυφάδα, 1993: Ο 25χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού Γιώργος Καρνέζης δέχεται επίθεση έξω από αίθουσα ηλεκτρονικών παιχνιδιών στη Γλυφάδα, μετά από αγώνα μπάσκετ των «αιωνίων». Ξεψύχησε στο πεζοδρόμιο.

6. Περιστέρι, 1998: Ο μετανάστης από τη Νιγηρία Ούτσε Ογκμπουέφι πέφτει νεκρός έξω από «λέσχη φιλάθλων» του Παναθηναϊκού. Είναι η πρώτη ρατσιστική δολοφονία που αποδίδεται σε οπαδούς.

7. Λεωφόρος Λαυρίου, Μαρτίος 2007: Προκαθορισμένο «ραντεβού θανάτου» οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού πριν από την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών. Ο 22χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος δολοφονείται με δεκάδες χτυπήματα και μαχαιριές (φωτογραφία δεξιά).

8. Ηράκλειο Κρήτης 2011: Ο 21χρονος Γιάννης Ρουσάκης αφήνει την τελευταία του πνοή έξω από το Παγκρήτιο στάδιο μετά από ραντεβού οπαδών του ΟΦΗ, του Παναθηναϊκού και του Ηρόδοτου.

9. Κόρινθος, 2011: Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί συνεπλάκησαν, ένας χούλιγκαν με καλάσνικοφ (!) τραυμάτισε δύο ανθρώπους κι άδειασε έναν ολόκληρο γεμιστήρα.

10. Αλικαρνασσός, 2014: Ο 46χρονος Κώστας Κατσούλης πέφτει νεκρός μετά από εκτεταμένα επεισόδια στο ματς Ηρόδοτος-Εθνικός.

11. Κολωνός, 2018: Επίθεση οπαδών των Πειραιωτών σε Παναθηναϊκούς με ρόπαλα και μαχαιρώματα. Λίγες μέρες αργότερα, επίθεση οπαδών του «τριφυλλιού» σε δύο καφετέριες-στέκια Ολυμπιακών. Ακολουθεί νέα επίθεση και σε κλαμπ οπαδών της ΑΕΚ στην ίδια περιοχή.

12. Παπαστράτειο κολυμβητήριο, 2019: Δύο άτομα τραυματίζονται σοβαρά σε αγώνα υδατοσφαίρισης γυναικών μεταξύ του Ολυμπιακού και της Γλυφάδας. Τριάντα άτομα με κράνη, μαχαίρια και ρόπαλα εισέβαλαν στο κολυμβητήριο. Προηγήθηκε επίθεση 100 κουκουλοφόρων οπαδών του Ολυμπιακού σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι με πολλούς τραυματίες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στους χώρους των οργανωμένων οπαδών εκκολάπτονται ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες»
Οσο πιο ακραίο το φαινόμενο της αθλητικής βίας, τόσο πιο αυστηροποιημένο πρέπει να είναι το πλαίσιο, τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.», οπρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.
«Στους χώρους των οργανωμένων οπαδών εκκολάπτονται ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αυτόφωρο για τα επεισόδια στα γήπεδα
Διέξοδο στο θέμα της οπαδικής βίας επιχειρεί να βρει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Μεταξύ των επιμέρους ζητημάτων που απασχολούν τον...
Αυτόφωρο για τα επεισόδια στα γήπεδα
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΑΕΚ: Βλέπουν «μάχη» με Ολυμπιακό
Η ΑΕΚ θα πάει στη συνάντηση της Μεγάλης Δευτέρας έχοντας ξεκάθαρες θέσεις, το τελευταίο διάστημα, για όλα τα κεντρικά ζητήματα στο ποδόσφαιρο. Σαφές είναι πως στην Ενωση βλέπουν θετικά το έργο της προσωρινής...
ΑΕΚ: Βλέπουν «μάχη» με Ολυμπιακό
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το πάνε για ξένους!
Παρά το ότι η χθεσινή μέρα ήταν γεμάτη από σημαντικές συσκέψεις και δηλώσεις από θεσμικούς φορείς, δεν μας διαφώτισε ιδιαίτερα για τις εξελίξεις από εδώ και πέρα στο ποδόσφαιρο. Το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει,...
Το πάνε για ξένους!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ανοίγουν τις πόρτες!
Η υγειονομική επιτροπή συμφώνησε για την παρουσία φιλάθλων στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού με τη Μαρσέιγ και του ΠΑΟΚ με την Ομόνοια μέσα στην εβδομάδα.
Ανοίγουν τις πόρτες!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας