Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Έπεσαν» οι υπογραφές για το VAR
EUROKINISSI /LATO KLODIAN

«Έπεσαν» οι υπογραφές για το VAR

  • A-
  • A+

Ξεκινά επίσημα η εποχή VAR, καθώς υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση με το ανάδοχο σχήμα για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου» με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ. 

«Η χρήση του Video Assistant Referee στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα βοηθήσει τον φίλαθλο να ασχολείται λιγότερο με τις αποφάσεις του διαιτητή και περισσότερο με το θέαμα,» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «πρώτο βήμα για το συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών να αυξήσει την αξιοπιστία του».

«Μέσα από το VAR μπορείς να δημιουργήσεις νέες συνθήκες για όλο το ποδόσφαιρο» εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Γραμμένος. 

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Στέλλιος Ράλλης, επισήμανε πως «σε ένα εθνικό cloud αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα! Είναι στη διάθεση της ΕΠΟ, της ελληνικής κοινωνίας, στη διάθεση των διαιτητών, των σχολείων, όποιου θα θέλει να λάβει όλο αυτό το πολύτιμο αρχείο και πλούτο που προκύπτει από την καταγραφή σε όλα αυτά τα γήπεδα. Φυσικά με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αφού όλα αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται σε ένα εθνικό cloud, το cloud του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας στο οποίο αποθηκεύονται και άλλα πολύ χρήσιμα δεδομένα».

Το Σάββατο στον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ θα χρησιμοποιηθεί το VAR. Η πρώτη δοκιμή της λειτουργίας του στη χώρα μας έγινε στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Παναιτωλικό στις 5 Μαΐου για την 30η αγωνιστική της Super League. Το έργο θα έχει πενταετή υποστήριξη από την κοινοπραξία των εταιρειών Medialuso και InDigital, αφορά 1205 αγώνες και με τη δυνατότητα επέκτασης εφόσον δώσει το «πράσινο φως» η ΕΠΟ.

Δεκαέξι γήπεδα διασυνδέονται με οπτικές ίνες και θα διασυνδέονται με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΠΟ, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και κατασκευάζεται σε κτήριο που η ίδια η ΕΠΟ έχει επιλέξει με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Ο διαγωνισμός για της οπτικές ίνες έχει ολοκληρωθεί, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σύντομα θα ανακοινωθεί επισήμως η ολοκλήρωση του έργου. θα Μπορούν να παρακολουθούνται ταυτόχρονα οκτώ αγώνες, σε ισάριθμα δωμάτια, όπου θα βρίσκονται και οι διαιτητές VAR, οι οποίοι συμβουλεύουν το διαιτητή του αγώνα. Υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα επικοινωνίας που τα ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί. 

Βασιλειάδης: Το VAR θα αποβάλλει τις σκοτεινές συμμορίες

Σαφές μήνυμα έστειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, κατά την υπογραφή της σύμβασης.

Αναλυτικά σημείωσε τα εξής:

«Είναι μία πάρα πολύ σημαντική ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι η ημέρα στην οποία αφήνουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις σκιές που βάρυναν για χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο και προχωράμε μέσω της νέας ψηφιακής πολιτικής σε μια νέα εποχή. Μία νέα εποχή που όσο και αν θέλουν κάποιοι να επαναφέρουν την ατζέντα στη μιζέρια, που όσο και αν θέλουν κάποιοι να επιβάλουν την ατζέντα του παρελθόντος, δεν θα το επιτρέψουμε. Προχωράμε μπροστά και το VAR αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας, όχι το μοναδικό... το πρώτο σίγουρα!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, για τη βοήθεια τόσο σε εμένα όσο και στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, σε αυτό το δύσκολο πρότζεκτ. Είναι η αρχή ενός συνολικού πακέτου μετασχηματισμού και ψηφιοποίησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αμέσως μετά προχωράμε, πέρα από την υλοποίηση του έργου αυτού, και στην πλήρη ψηφιοποίηση της ΕΠΟ. Κι όταν λέμε της ΕΠΟ εννοούμε και των κατά τόπους ΕΠΣ. Πλήρης ψηφιοποίηση στο σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου, για να υπάρχει διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, χρηστή διαχείριση, απολογισμός και λογοδοσία. Αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες βασίσαμε την πολιτική μας, αυτές είναι οι αρχές που θέλαμε να επιβάλουμε όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη χώρα.

Έχουμε πολλά βήματα ακόμα μπροστά, πολύ δρόμο να διανύσουμε. Τα προβλήματα είναι πολλά, σύνθετα και μεγάλα. Οι βασικοί παράγοντες της ποδοσφαιρικής οικογένειας είναι... απέναντι! Συστήματα σκοτεινά, συστήματα που ακόμη και τώρα προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα. Εμείς όμως, δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Ακόμη και αν χρειαστεί να παίρνουμε δύσκολες ή άσχημες αποφάσεις. Ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω, αυτό θα το κάνουμε για να φύγουμε με μεγαλύτερη δύναμη μπροστά. Εδώ και τέσσερα χρόνια, όταν αναλάβαμε πήραμε ένα σκοτεινό περιβάλλον και προσπαθήσαμε να αλλάξουμε σελίδα, όχι πάντα επιτυχημένα, να φέρουμε την αξιοπιστία και να δημιουργήσουμε εργαλεία αξιοπιστίας τα οποία θα είναι μη αμφισβητήσιμα και να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να νιώθει ότι βλέπει κάτι πιο αξιόπιστο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε ένα νέο στάδιο, μία νέα κατεύθυνση».

Με την έλευση του VAR στη ζωή μας, μειώνονται δραματικά τα περιθώρια να δημιουργούνται σκοτεινές συμμορίες σαν αυτές που ταλάνισαν για χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δίνεται η δυνατότητα να μην είναι πρωταγωνιστές αρνητικοί οι διαιτητές. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, μέσα σε όλα αυτά που έγιναν όπως τους τακτικούς δικαστές, αλλαγές στους κανονισμούς, το ν.2725 και τη νέα συνεργασία της Πολιτείας με την Ομοσπονδία. Έχει χαράξει νέα ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό.

Όσο και αν σκούζουν κάποιοι και προσπαθούν να ξαναλλάξουν την ατζέντα και να τα ισοπεδώσουν όλα, η κατάσταση δεν είναι η ίδια. Είμαστε πολύ μπροστά και του χρόνου όταν και στις δύο μεγάλες εθνικές κατηγορίες θα υπάρχει το "ηλεκτρονικό μάτι", το VAR -γιατί το πρότζεκτ αυτό αφορά και τη δεύτερη κατηγορία- μέσα στο νέο πλαίσιο που έχουμε βάλει και χάρη στη συνεργασία με τη δημόσια τηλεόραση θα μιλάμε για ένα συνολικά νέο προϊόν.

Ένα νέο προϊόν που θα αποβάλει όλους τους παρείσακτους που μπήκαν μέσα στο ποδόσφαιρο για να πετύχουν άλλα σχέδια πέραν του αθλητισμού. Όσο κι αν φωνάζουν κι όσο κι αν κάποιες φορές γίνονται και λάθη, εμείς μένουμε προσηλωμένοι και στο τέλος κερδίζουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Βία και VAR στο προσκήνιο
Οι FIFA - UEFA αποφάσισαν να συνεργαστούν πιο στενά με την ελληνική κυβέρνηση σε ζητήματα βίας και χειραγωγημένων αγώνων κι αυτό σίγουρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Βία και VAR στο προσκήνιο
Ρονάλντο- Γιουβεντους
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης!
Το Video Assistant Referee έχει μπει για τα καλά στην ποδοσφαιρική ζωή, προφανώς για καλό. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που κρίθηκαν μέσω VAR και -παρά τις αποδοκιμασίες του κόσμου- διόρθωσαν αδικίες.
Στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Είμαστε όλοι Κουλιμπαλί»
Στο πλευρό του Σενεγαλέζου στόπερ της Νάπολι τάχθηκαν οι οπαδοί της ομάδας μετά τη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε από οπαδούς της Ίντερ κατά την αναμέτρηση των δύο ομάδων την Τετάρτη στο «Τζουζέπε Μεάτσα».
«Είμαστε όλοι Κουλιμπαλί»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αφησε ανοιχτές πληγές
​Τον περασμένο Μάιο, οι άνθρωποι της Ρεάλ Μαδρίτης έκαναν χώρο στη σάλα των τροπαίων του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» για να χωρέσει η 13η ευρωπαϊκή κούπα... Ποιος να φανταζόταν ότι, έξι μήνες αργότερα, η...
Αφησε ανοιχτές πληγές
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κληρώνει για τη νέα έδρα της εθνικής
Θέμα ωρών είναι η οριστική απόφαση της ΕΠΟ για τη νέα έδρα που θα χρησιμοποιήσει η Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο. Την Παρασκευή είναι η καταληκτική ημερομηνία για να δηλωθούν δύο διαφορετικά γήπεδα ενόψει των...
Κληρώνει για τη νέα έδρα της εθνικής
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Παρουσιάστηκε η επιστημονική επιτροπή για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της ΑΕΚ
Σάρκα και οστά, μετά το έργο της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, αρχίζει από σήμερα (Τετάρτη 14/11) και παίρνει και το πιο σημαντικό συνοδευτικό του κομμάτι, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού με τον τίτλο...
Παρουσιάστηκε η επιστημονική επιτροπή για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της ΑΕΚ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας