Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θερμοκοιτίδα περιωπής!
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θερμοκοιτίδα περιωπής!

  • A-
  • A+

Ορατή είναι η αιτία της ακμής των Βέλγων σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο και η προοπτική της… Ο Ισπανός προπονητής της Εθνικής τους, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, είναι σαφές πως έγινε… Βέλγος, δηλαδή πρακτικός, ρεαλιστής εκεί που έπρεπε, ενώ παράλληλα τους κάλεσε να τολμήσουν την… αναρρίχηση «στο κύμα με τις ιδέες και τον ενθουσιασμό ενός γνήσιου Ισπανού». Δική του είναι η έκφραση.

Ο 45χρονος προπονητής της ομάδας που αγαπήσαμε όλοι μας για το ελεύθερο ποδόσφαιρο που έπαιξε, διάλεξε να κλείσει έτσι τη σύντομη επικοινωνία με την «Εφ.Συν».

Το βελγικό πρωτάθλημα μόλις άρχισε και ανεξάρτητα από τη χημεία της ίδιας σχέσης του Μαρτίνεθ με παίκτες και υπευθύνους της αντιπροσωπευτικής ομάδας, έχει σημασία πώς καθόρισε ο ίδιος την εγχώρια διοργάνωση: «Ναι μεν πολλοί από τους παίκτες της Εθνικής παίζουν στο εξωτερικό, αλλά οφείλω να αντικρίζω το πρωτάθλημα της χώρας, άρα και το φετινό που μόλις άρχισε, και έτσι είναι στην πραγματικότητα, ως μέσο(!) ικανό να συντηρήσει και μελλοντικά την καλή παρουσία της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας».

● Πώς μεταφράζεται αυτό;

«Η εθνική ομάδα, κάθε εθνική ομάδα σε όλο τον κόσμο, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ποιότητας των παικτών που καλεί ο προπονητής. Πρόκειται για αντιπροσωπεία ενός κόσμου, όπως ειδικότερα το πρωτάθλημα της χώρας, γενικότερα η κοινωνία της. Αν, λοιπόν, δεν διεξάγεται σωστά το πρωτάθλημα και αν δεν παρατηρούνται προσεκτικά από τον προπονητή, στη συγκεκριμένη περίπτωση από εμένα, όσα συμβαίνουν στη διοργάνωση, οι παίκτες που υπάρχουν... Αν δεν εντοπίζονται ίσως τα ταλέντα που τώρα ξεκινούν ή οι... χρήσιμοι παίκτες για τη “σκληρή” δουλειά στην Εθνική. Ολα αυτά έχουν αντίκτυπο στην απόδοσή της».

«Αυτό αρέσει και σ’ εμάς»

Ισως να μην ήταν σκόπιμη κάποια άλλη αναφορά. Η συγκεκριμένη σοφή θεώρηση του Μαρτίνεθ αρκεί τόσο ως εξήγηση της παρουσίας του Βελγίου στα ρωσικά γήπεδα όσο και ως πρόλογος της ανάλογης, μελλοντικής παρουσίας του.

Εύκολα μπορεί κανείς να μιλήσει για ανάλογη πορεία τουλάχιστον στα αμέσως επόμενα ποδοσφαιρικά ραντεβού, όχι μόνο λόγω της ίδιας συγκροτημένης θεώρησης από τον προπονητή, αλλά και με επιχείρημα τον μέσο όρο ηλικίας της.

Θυμίζουμε πως στη Ρωσία αυτός ήταν τα 27,5 χρόνια. Ερχεται το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020, η λογική υπαγορεύει πως η ίδια ομάδα θα είναι παρούσα και επειδή ώς τότε θα αντέξουν στο ίδιο επίπεδο οι λίγοι 30άρηδες: Οι σημερινοί 32χρονοι Κομπανί, Βερμάελεν και 30χρονοι Φελαϊνί, Ντεμπελέ.

Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, σε τέσσερα χρόνια, όμως; Ο Μαρτίνεθ ακούστηκε αισιόδοξος με επιχειρήματα:

«Η προσεκτική παρατήρηση που ανέφερα πριν, μου επιτρέπει να ξέρω πως η νέα γενιά του βελγικού ποδοσφαίρου δεν είναι μόνο αυτή που είδατε και θαυμάσατε, όπως τη θαύμασα κι εγώ, στα ρωσικά γήπεδα. Υπάρχουν και άλλοι νέοι παίκτες που φαντάζουν ικανοί να στελεχώσουν την ομάδα μελλοντικά. Ο κοινός ενθουσιασμός, ο δικός μου, των παικτών, των μελών της Εθνικής, βέβαια, έγινε πίκρα επειδή περιμέναμε πως θα φτάναμε στον τελικό. Κι όλα αυτά, μπορώ τώρα να τα λέω εύκολα και όχι με απογοήτευση επειδή, ξαναλέω, αυτή η Εθνική Βελγίου της… Ρωσίας έχει μέλλον».

● Εμείς, από την Ελλάδα, σίγουρα κάθε άλλος θεατής του Παγκόσμιου Κυπέλλου, σας ευχαριστήσαμε επειδή παίξατε ποδόσφαιρο με τρόπο που πλέον σπανίζει.

«Και αυτό έγινε τόσο επειδή είχα, και θα συνεχίσω να έχω λοιπόν, τους παίκτες που μπορούν να παίζουν έτσι, όσο και επειδή αυτό το ποδόσφαιρο αρέσει σε όλους μας, προπονητή και παίκτες. Ποδόσφαιρο συνεργασίας, έμπνευσης, χωρίς να καταργείται η δύναμη όπου χρειάζεται».

Ηττα;

Τον Μάιο ανανεώθηκε η συνεργασία του για δύο χρόνια, άρα με άμεση αποστολή την παρουσία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2020). Βέλγος συνάδελφος μας είπε πως «του έχουν τυφλή εμπιστοσύνη». Και είναι λογική η αποδοχή του Μαρτίνεθ: ανέλαβε, αντί του Μαρκ Βίλμοτς, το φθινόπωρο του 2016 και ώς το τέλος του ίδιου χρόνου μία ήττα και πέντε νίκες υπέγραψαν την παρουσία του.

Πέρσι, τελική ευθεία προς το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι Βέλγοι ήταν αήττητοι, ενώ το ίδιο συνέβη και φέτος στα πρώτα εννέα παιχνίδια. Το δέκατο έμελλε να είναι ο αποκλεισμός από τη Γαλλία. Χωρίς ήττα, λοιπόν, σε 25 συνεχή παιχνίδια.

Ες αύριον τα σπουδαία (-ότερα) για την ποδοσφαιρική αντιπροσωπεία από τη διοικητική πρωτεύουσα της Ευρώπης...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Οι Βέλγοι θα μας υποτιμήσουν, κλειδί το 0-1»
Ο Νίκος Αναστόπουλος γνωρίζει τους Βέλγους από παλιά. Θυμάται το 0-0 στο ΟΑΚΑ και την ήττα μας (2-0) στο Χέιζελ, επίσης Μάρτιο, το 1985, καθ’ οδόν προς την άνοδο του Βελγίου ώς την τέταρτη θέση του...
«Οι Βέλγοι θα μας υποτιμήσουν, κλειδί το 0-1»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο Ισπανός Μαρτίνεθ παραμένει… Βέλγος: «Χρήματα και μπάλα με στόχο!»
Χρήματα απ' την αμοιβή του Μαρτίνεθ για την ανανέωση του συμβολαίου στην Εθνική Βελγίου θα πάνε σε κοινωφελείς σκοπούς, δήλωσε ο Ισπανός προπονητής.
Ο Ισπανός Μαρτίνεθ παραμένει… Βέλγος: «Χρήματα και μπάλα με στόχο!»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Φυσική θέση – ορμητήριο(;)
Ας σωπάσουμε προς το παρόν… Γίνεται νέα προσπάθεια με τον Αναστασιάδη στον πάγκο, ο ίδιος μοιάζει εύκολο θύμα για τα Μέσα Ενημέρωσης και όχι μόνο. Τα ταλέντα επιπέδου Δομάζου, Κούδα, Μπέμπη, Παπαϊωάννου, όσα...
Φυσική θέση – ορμητήριο(;)
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Συνέχισε να είσαι ο εαυτός σου!
Άγγελε Αναστασιάδη, καλορίζικος στη νέα θέση. Το γνωρίζεις πως επειδή δεν είσαι κοσμικός τύπος, φαντάζεις εύκολο θύμα… Καλή επιτυχία, και συνέχισε να είσαι ο εαυτός σου. Αν δεν προσβάλλει κανέναν, ο τρόπος...
Συνέχισε να είσαι ο εαυτός σου!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Επιχείρηση «αλλαγή αγωνιστικής νοοτροπίας»
Επειδή η «χώρα της υπερβολής», με αφορμή και το ποδόσφαιρο της, δεν χάνει ευκαιρία να δικαιώνει τον ίδιο χαρακτηρισμό και επειδή αν δεν έβλεπες το παιχνίδι της Εθνικής με τους Κροάτες και μόνο άκουγες σχόλια,...
Επιχείρηση «αλλαγή αγωνιστικής νοοτροπίας»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ενας αμυντικός μαγνήτης έντασης!
Εκρηκτικό μείγμα η ζωή του! Ντέγιαν Λόβρεν, Κροάτης αμυντικός της Λίβερπουλ, αντίπαλός μας σε λίγες μέρες εν όψει Μουντιάλ. Μαγνήτης αλλεπάλληλων προβλημάτων: απειλές κατά της ζωής του για κακή απόδοση και...
Ενας αμυντικός μαγνήτης έντασης!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας