Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ατυπη-αποδοτική συνεργασία σύγχρονων δουλεμπόρων...
Gian Vaitl/AP Images for Avaaz

Ατυπη-αποδοτική συνεργασία σύγχρονων δουλεμπόρων...

  • A-
  • A+

Ανθρώπινη δουλεία! Τέτοια που κάνει το ομώνυμο αριστουργηματικό διήγημα του Σόμερσετ Μομ να μοιάζει... παιδικό ανάγνωσμα.

Η επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τη Διεθνή Αμνηστία για τις καταγγελίες περί εκμετάλλευσης, «σε επίπεδο εμπορίου σάρκας», ξένων εργατών στο Κατάρ από τους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου (2022) μάς επιτρέπει να χαρακτηρίσουμε με τους ίδιους υψηλούς τόνους την πραγματικότητα στο εργοτάξιο προετοιμασίας της κορυφαίας διοργάνωσης.

Οι καταγγελίες πληθαίνουν, τόσο προς τη Διεθνή Αμνηστία, άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και προς την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA). Αυτή, βέβαια, κωφεύει για ευνόητους λόγους, όσους έχουν στόχο την ωραιοποίηση της ίδιας σκληρής πραγματικότητας στη δική της πολυδαίδαλη επιχείρηση με πρόσχημα το ποδόσφαιρο, ονόματι Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στο αραβικό εμιράτο, αυτή την εποχή, συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς ιδιαίτερα τα έργα ολοκλήρωσης των γηπεδικών εγκαταστάσεων.

Η Διεθνής Αμνηστία (στελέχη της βρίσκονται εκεί, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τους τελευταίους μήνες) έχει καταγράψει απάνθρωπες συνθήκες εργασίας μεταναστών εργατών, κυρίως από το Νεπάλ.

Η διατύπωση, όπως την αντικρίσαμε και πάλι στο τέλος του χρόνου, σε ιστοσελίδες μη κυβερνητικών οργανισμών της Ευρώπης και της Αμερικής, είναι πως «κυρίως εργάτες από το Νεπάλ είναι εγκλωβισμένοι σε καλά στημένη παγίδα χρέους και εκμετάλλευσης από τους διοργανωτές του Κατάρ».

Ισως να μην ήταν ανάγκη να εντοπίσουμε την ίδια διατύπωση ώστε να κατανοήσουμε το μέγεθος του ίδιου προβλήματος.

Αρκούσε η πληροφορία, επιβεβαιωμένη ακόμη και από τις επίσημες αθλητικές αλλά και κυβερνητικές αρχές του Κατάρ, πως το 90% των ξένων εργατών που μετανάστευσαν και συνεχίζουν να δουλεύουν στο Κατάρ για τα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 έχει πληρώσει, εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, προμήθεια σε ξένους δουλεμπόρους-μεσάζοντες ώστε να βρει δουλειά στο εμιράτο. Για την ακρίβεια, βασιλική προμήθεια!

Το ύψος των ίδιων προμηθειών; Υποχρέωσε την πλειονότητα των εργατών, κυρίως Νεπαλέζων αλλά όχι μόνο, να δανειστεί (σ.σ.: από τοκογλύφους, όπως υπαγορεύει η κοινή, υποψιασμένη, λογική) μεγάλο μέρος των χρημάτων ώστε να πάνε στο Κατάρ για «πολυετή δουλειά». Από το 2015 ώς, τουλάχιστον, την άνοιξη του έτους διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η πρόβλεψη, διά στόματος των διοργανωτών, είναι πως τα πάντα θα είναι έτοιμα το φθινόπωρο της προηγούμενης χρονιάς (2021), αλλά τόσο έγκαιρη υλοποίηση των έργων, ώς τώρα, δεν έχει συμβεί ποτέ από διοργανώτρια χώρα.

Αρα «και στο Κατάρ, ό,τι κι αν λένε οι διοργανωτές για ευνόητους επικοινωνιακούς λόγους, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θ’ αρχίσει λίγο μετά το σκούπισμα του ιδρώτα από τον τελευταίο εργάτη στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στους δρόμους γύρω από αυτές», όπως ακούστηκε από το πρώτο κανάλι της βραζιλιάνικης τηλεόρασης την τελευταία ημέρα του 2017.

Οι Βραζιλιάνοι, όσο κι αν δεν είχαν τις οικονομικές προϋποθέσεις των Αράβων, ξέρουν καλά τι λένε. Ηταν, βλέπετε, οι τελευταίοι διοργανωτές της κορυφαίας ποδοσφαιρικής συνύπαρξης (2014).

Αλλα τους τάζουν, άλλα δίνουν

Τι κάνει η κυβέρνηση του Κατάρ; Πολύ απλά, τα στραβά μάτια! Αυτοσκοπός είναι η άρτια εκτέλεση των έργων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Οι μετανάστες εργάτες λοιπόν, κυρίως από το Νεπάλ αλλά και άλλες ασιατικές, γειτονικές στο Κατάρ αλλά όχι μόνο, χώρες, πληρώνουν υπέρογκες προμήθειες, όσες απαιτούν οι ίδιοι, κυρίως Ευρωπαίοι αλλά και Ασιάτες δουλέμποροι, ώστε να δουλέψουν εκεί.

Η υπόσχεση για το μεροκάματο; Ελκυστική! Η αμοιβή που τελικά βάζουν οι εργάτες-μετανάστες στην τσέπη τους; Μικρότερη ώς πολύ χαμηλότερη της συμφωνίας που είχαν κάνει πριν τους αποβιβάσουν στην αραβική χερσόνησο.

Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο την κυβέρνηση της διοργανώτριας χώρας του Κατάρ. Υπάρχει... διεθνής συνεργασία εξαπάτησης του ίδιου εργατικού δυναμικού.

Η ανυπαρξία σχετικού νομικού πλαισίου από την κυβέρνηση του Νεπάλ, χώρας προέλευσης των περισσότερων εργατών, επιτρέπει την ίδια στυγνή εκμετάλλευση των εργατών-μεταναστών και βέβαια πολιτών του Νεπάλ.

Ουσιαστικά λοιπόν βρισκόμαστε ενώπιον (άτυπης αλλά αποδοτικής) συνεργασίας των κυβερνήσεων Κατάρ-Νεπάλ.

Είναι αλήθεια πως, ακόμη και στις πρώτες μέρες του 2018, μέσω δηλώσεων διαμαρτυρίας και προαναγγελίας δράσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις και κυρίως τη Διεθνή Αμνηστία, ασκείται πίεση προς τη FIFA ώστε «να κάνει κάτι ουσιαστικό για την εξάλειψη και όχι απλά τον περιορισμό της εκμετάλλευσης».

Απάντηση δεν λάβαμε από τις διπλωματικές αρχές Κατάρ και Νεπάλ. Η εκσυγχρονισμένη μορφή δουλείας, όπως πάντα συμβαίνει από τους εραστές χρημάτων και πρόσκαιρης δόξας, θα μείνει και πάλι αναπάντητη; H μπάλα θα γίνει στυγνή Μίλντρεντ και Φίλιπ.

Ο, βρισκόμενος σε ζωτική ανάγκη, εκμεταλλευόμενος εργάτης-μετανάστης; Οπως ακριβώς συμβαίνει με την επιθετική Αγγλίδα σερβιτόρα και τον ευαίσθητο φοιτητή-θύμα της στο βιβλίο του Σόμερσετ Μομ που όταν ήμασταν παιδιά μάς είχε συγκλονίσει...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Κωπηλασία» στον Αραβικό Κόλπο!
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ (2022), με την αύρα της πλέον διεφθαρμένης ανάθεσης και την προοπτική της πλέον εντυπωσιακής διεξαγωγής, δεν αφήνει σε... ησυχία παρατηρητές κάθε ιδιότητας απ’ όλο τον κόσμο •...
«Κωπηλασία» στον Αραβικό Κόλπο!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Με 32 ομάδες το Μουντιάλ του 2022
Mε 32 και όχι με 48 ομάδες θα διεξαχθεί τελικά το Μουντάλ του Κατάρ το 2022, όπως έκανε γνωστό η FIFA, σημειώνοντας ότι το εγχείρημα της αύξησης απέτυχε κυρίως λόγω αποκλεισμού από τις γειτονικές χώρες.
Με 32 ομάδες το Μουντιάλ του 2022
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο εφιάλτης των πρωταθλημάτων
Πριν ακόμα διεξαχθεί η ψηφοφορία της FIFA που απένειμε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, τα «κατά» ήταν απείρως περισσότερα από τα υπέρ. Ομωςη απόφαση ήταν υπέρ του αραβικού κρατιδίου...
Ο εφιάλτης των πρωταθλημάτων
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η... πολύ Δικαιοσύνη δεν αντέχεται!
Συνεχίζεται ο χαμός για το VAR στα ξένα ΜΜΕ. Εκπρόσωποι των παραδοσιακών... αστικών ποδοσφαιρικών οικογενειών της Ευρώπης, θορυβούν, από την ημέρα λήξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, όπως οι... συχνά...
Η... πολύ Δικαιοσύνη δεν αντέχεται!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το δηλητήριο (και) του Μουντιάλ
Καθησυχάζουν οι Ρώσοι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Ευαισθητοποιημένη» και κάτοχος... ερευνητικής διάθεσης αυτοπροσδιορίζεται η FIFA. Το φιλικό Ρωσία - Γαλλία (1-3) απέδειξε πως η αρρώστια του...
Το δηλητήριο (και) του Μουντιάλ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Οχι για μένα, για τη φουκαριάρα την κόρη μου...»
Το περίφημο «πόρισμα Γκαρσία», στην πλήρη μορφή του, αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει χθες η FIFA, αφού η γερμανική εφημερίδα Bild βρήκε και δημοσίευσε σημαντικά αποσπάσματά του. Είναι ουσιαστικά το παράξενο...
«Οχι για μένα, για τη φουκαριάρα την κόρη μου...»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας