Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Εφτασε η ώρα και για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο»
EUROKINISSI

«Εφτασε η ώρα και για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο»

  • A-
  • A+

Τη Μεγάλη Δευτέρα ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης (με πολιτική εμπειρία στην αντιμετώπιση της διαφθοράς) περιμένει στο γραφείο του Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και διοργανώτρια Σούπερ Λιγκ.

Θέμα τους η «άκαρπη συκιά», το πρωτάθλημα. Θα τη δούμε να... ξεραίνεται όπως εκείνη που καταριέται ο Χριστός κάθε Μεγάλη Δευτέρα και στη θέση της να ζήσουμε αξιόπιστο-ακίνδυνο πρωτάθλημα; Ο Γιώργος Κούδας καυτηριάζει και προτείνει

Λες και η σύμπτωση υποδεικνύει τον μονόδρομο της επιλογής για το άρρωστο πρωτάθλημά μας! Μεγάλη Δευτέρα, λοιπόν, θα συναντηθούν ο υφυπουργός Αθλητισμού με εκπροσώπους Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, διοργανώτριας Σούπερ Λιγκ, επισήμως για να μιλήσουν κοινή γλώσσα.

Την ίδια ημέρα, αυγή της Μεγάλης Εβδομάδας, στις εκκλησίες, μεταξύ άλλων, θ’ ακουστεί η παραβολή της «άκαρπης συκιάς». Το δέντρο που καταράστηκε ο Χριστός επειδή δεν είχε καρπούς παρά μόνο φύλλα κι ευθύς ξεράθηκε... Τι συμβολισμός αλήθεια για το, επίσης άκαρπο, πρωτάθλημά μας που παράγει μόνιμα ένταση, καχυποψία, βία.

Στη δική του περίπτωση, βέβαια, δεν χρειάζεται θεία παρέμβαση παρά μόνο ενδοσυνεννόηση ομάδων, διοργανώτριας αρχής, πολιτικής ηγεσίας ώστε, αρχικά, να... ξεραθεί το άρρωστο δέντρο και στη θέση του να φυτρώσει άλλο, καρποφόρο!

Μπορούν. Θέλουν; Ακόμη και «αφελή» αν κρίνει κάποιος την απορία μας, λόγω «του βάθους που έχει η καθιερωμένη αρρώστια του ποδοσφαίρου μας», δίκιο θα έχει.

Αυτό δεν μας απαγορεύει να ελπίζουμε, έστω και αδιόρατα, πως κάτι θετικό μπορεί να προκύψει, σκεπτόμενοι γενικότερα ως πολίτες που ζητούν να ξημερώνουν φωτεινές ημέρες σε κάθε τμήμα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας και λιγότερο ως κάτοχοι επαγγελματικής ιδιότητας που αφορά το ποδόσφαιρο.

Θυμίζουμε πως ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βσσιλειάδης, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του μετά τον ανασχηματισμό, ήταν γενικός γραμματέας καταπολέμησης της διαφθοράς.

Μοιάζει, λοιπόν, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση εν όψει της συνάντησης τη Δευτέρα.

Ζητήσαμε από τον Γιώργο Κούδα, άφθαρτο πρόσωπο κοινής αποδοχής (τονίζουμε τους χαρακτηρισμούς επειδή οι ίδιες λέξεις περιέχουν σχόλιο), την προσδοκία απ’ την ίδια συνάντηση και όσες «θ’ ακολουθήσουν», όπως βεβαιώνει η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού. Ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΟΚ κράτησε μικρό καλάθι, μίλησε με απαίτηση:

«Συμφωνώ μαζί σας πως η κατάσταση έχει παραγίνει. Ο κόσμος, είτε όσοι πηγαίνουν ακόμη στο γήπεδο είτε όσοι πλέον δεν πατούν το πόδι τους, επειδή τους προκαλούν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που υπάρχουν μέσα αλλά και μακριά απ’ τα γήπεδα ή επειδή φοβούνται για τη σωματική ακεραιότητά τους από τη βία, όλοι πλέον θεωρούν τις προκλητικές καταστάσεις που συμβαίνουν συχνά στο πρωτάθλημα φυσιολογικά γεγονότα.

»Δεν θα πω “ώρα είναι να δοθούν λύσεις”, επειδή αυτό έπρεπε να είχε συμβεί όταν υπήρχαν η ανομία και η βία στα πρώτα στάδιά τους, αλλά θα πω ότι “έστω και τώρα” ο κ. Βασιλειάδης τη Δευτέρα πρέπει να τους στείλει το μήνυμα, να τους πει πως δεν αστειεύεται. Πως ήρθε η στιγμή να νικήσει η νομιμότητα για όλους την ανομία».

• Αρα πριν μιλήσει στους εκπροσώπους ομάδων και διοργανώτριας αρχής, οφείλει να... μιλήσει στον εαυτό του.

Βέβαια. Και να πει στον εαυτό του πριν τους συναντήσει ότι «ήρθε η ώρα να χτυπήσω το χέρι στο τραπέζι» και «δεν με νοιάζει το πολιτικό κόστος από τις δυναμικές αποφάσεις που πρέπει να πάρω». Αν στόχος του είναι να φανεί και αυτός συμβιβαστικός όπως οι προκάτοχοί του, τότε δεν υπάρχει λόγος καν να γίνει η συνάντηση.

Ελπίζω ο ίδιος και οι πολιτικοί προϊστάμενοί του να έχουν καταλάβει ότι οι πολίτες στον καιρό της κρίσης που περνάμε, άρα και ψηφοφόροι, διψούν, όχι απλώς ζητούν αλλά διψούν λόγω της πίεσης και της απαισιοδοξίας που υπάρχουν, διψούν γι’ αποφάσεις που φανερώνουν υγεία, δικαιοσύνη! Ετσι και στο ποδόσφαιρο.

• Δημοσιογραφικές πληροφορίες εμφανίζουν ως περιεχόμενο της ατζέντας στην ίδια συνάντηση το ποσοστό των ΠΑΕ από το Στοίχημα και τον ΟΠΑΠ, αλλά και τη διαιτησία.

Ανώνυμες Εταιρείες είναι, άρα πρέπει να μιλήσουν και για τα χρήματα απ’ τον ποδοσφαιρικό τζόγο. Αλλά αν είναι αυτό το κύριο θέμα, τότε πολύς θόρυβος γα το τίποτα. Μακάρι να μιλήσουν ουσιαστικά για τη διαιτησία και τις υποχρεώσεις των ομάδων. Ξέρετε, συμφωνώ με την άποψη πως πρώτα οι ομάδες μπορούν να φτιάξουν το πρωτάθλημα που θέλουμε, με την επίβλεψη του κράτους. Πώς θα συμβεί αυτό;

«Φτιάξτε σωστούς αγωνιστικούς χώρους», «φτιάξτε ασφαλείς γηπεδικές εγκαταστάσεις», «περιορίστε τους φανατικούς-επικίνδυνους οπαδούς σας επειδή εσείς τους ξέρετε έναν προς έναν». Και άλλα, όπως «μη χρωστάτε στους παίκτες σας» - όπως συμβαίνει κατά κόρον.

«Κάντε όλα αυτά και πολλά άλλα βασικά που είναι κύριες υποχρεώσεις σας και μετά θα συμμετάσχετε στο πρωτάθλημα» να τους πει το κράτος. Οι ομάδες έχουν και τα χρήματα και τον τρόπο να τα κάνουν όλα αυτά. Να τους τεθούν ως όροι συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Το εννοώ. Μόνο έτσι θα ξεριζωθεί το κακό.

• Ηδη ο κ. Βασιλειάδης είχε επαφές για τη βία και τη μετακίνηση των οπαδών.

Δεν ξέρω τι ειπώθηκε, αλλά θα φανεί στη διάρκεια του νέου πρωταθλήματος, γιατί όχι και από τώρα ώς το τέλος του φετινού, αν υπάρχει διάθεση για να δοθούν λύσεις. Εφαρμογή των νόμων για όλους είναι το κλειδί.

Κι επαναλαμβάνω πως δεν είναι απαίτηση μόνο όσων αγαπάμε το ποδόσφαιρο, αλλά κάθε Ελληνα επειδή πιέζεται στην εποχή μας και ψάχνει, συχνά μάταια, κάτι που να του δείχνει πως τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο.

Το πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου μπορεί να στείλει, αν γίνουν όσα πρέπει, δυνατό μήνυμα ακριβώς επειδή έχει ευρύτερη λαϊκή αποδοχή. Μακάρι. Στο χέρι τους είναι.

Ελπίζω απ’ τη Δευτέρα να πάρουμε ένα καλό-αισιόδοξο μήνυμα απ’ τη συνάντησή τους. Πως κάτι, επιτέλους, αλλάζει προς το καλύτερο.

 

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Δεν ξέρουν τι θέλουν...
Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε χαρτοπόλεμος, με το συνδρομητικό κανάλι της Nova και τη Σούπερ Λίγκα να ανταλλάσσουν εξώδικα αναφορικά με την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση. Ομως, από το χθεσινό διοικητικό...
Δεν ξέρουν τι θέλουν...
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η βαθμολογία της Super League μετά την ισοπαλία στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ
Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ δεν ανέδειξε νικητή με τον Ολυμπιακό να εκμεταλλεύεται τη βαθμολογική απώλεια του «Δικεφάλου του Βορά» και να μειώνει τη διαφορά στους έξι βαθμούς και ενώ την επόμενη εβδομάδα δεσπόζει στο...
Η βαθμολογία της Super League μετά την ισοπαλία στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Επιστροφές «βάλσαμο» για τον Δώνη
​Δεν ήταν μόνο οι αναπάντεχοι τραυματισμοί των Σωκράτη Διούδη, Αντονί Μουνιέ και Ουσμάν Κουλιμπαλί που είχαν δημιουργήσει... πονοκέφαλο στον Γιώργο Δώνη ενόψει του σαββατιάτικου ματς του Παναθηναϊκού με τον...
Επιστροφές «βάλσαμο» για τον Δώνη
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Νέος πρόεδρος της Super League ο Μπαταγιάννης
Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μπαταγιάννης είναι από το μεσημέρι της Δευτέρας ο νέος πρόεδρος της Super League. Η διαδικασία της ψηφοφορίας αποδείχθηκε τυπική από την στιγμή που δεν υπήρχε...
Νέος πρόεδρος της Super League ο Μπαταγιάννης
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Τι βλέπει στον ΠΑΟΚ ο Χιμένεθ
Αν και οι περισσότεροι βλέπουν πάνω-κάτω σαν δεδομένες τις επιλογές του Μανόλο Χιμένεθ για την ενδεκάδα του τελικού, ο προπονητής της ΑΕΚ χθες προσπάθησε λίγο να θολώσει τα νερά. Με ένα «διπλό» με πολύ...
Τι βλέπει στον ΠΑΟΚ ο Χιμένεθ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Περιμένει «μεγάλους», ΕΠΟ και Λίγκα
Με την ατζέντα στην πραγματικότητα να φαίνεται αρκετά ανοιχτή με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης υποδέχεται σήμερα στο γραφείο του τους εκπροσώπους της ΕΠΟ, της Super...
Περιμένει «μεγάλους», ΕΠΟ και Λίγκα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας