Μπορεί την παραμονή της πρεμιέρας του ολυμπιακού τουρνουά του μπάσκετ, τρεις παίκτες των ΗΠΑ να έκαναν την... κουτσουκέλα τους, όμως στο παρκέ την έκαναν τη δουλειά τους. Ο ΝτεΑντρέ Τζόρνταν, ο ΝτεΜάρκους Κάζινς και ο ΝτεΜαρ ντε Ρόζαν υποστήριξαν πως μπερδεύτηκαν (;) και εκεί που έψαχναν για σπα βρέθηκαν σε οίκο ανοχής του Ρίο. Μόλις κατάλαβαν ότι έγιναν αντιληπτοί τράπηκαν σε άτακτη φυγή, χωρίς να δεχθούν τις υπηρεσίες των κοριτσιών.
Πάντως, οι ολυμπιονίκες του Πεκίνου και του Λονδίνου και μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, χωρίς να δυσκολευτούν, συνέτριψαν την Κίνα με 119-62, με κορυφαίους τους Κέβιν Ντουράντ (25 με 5 στα 8 τρίποντα) και ΝτεΜάρκους Κάζινς (15 π.).
Από τους Κινέζους, που έχουν ασίσταντ κόουτς τον Πατρινό τεχνικό Γιάννη Χριστόπουλο, ο οποίος παρέμεινε στο τιμ και μετά τη λύση της συνεργασίας της κινεζικής Ομοσπονδίας με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, μακράν καλύτερος ήταν ο περίφημος, άλλοτε ΝΒΑer και σημαιοφόρος του Λονδίνου, Γι Γιανλιάν (25 π., 6 ριμπ.).
Το +57 είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία των, συνολικά έξι, ολυμπιακών αναμετρήσεων των ΗΠΑ με την Κίνα. Η μεγαλύτερη ήταν το +63 (σκορ 133-70) που σημειώθηκε το 1996 στην Ατλάντα, τότε που κορυφαίος ήταν ο Πίπεν με 24 πόντους.
Ωστόσο, μεγαλύτερη αίσθηση από τα αποτελέσματα του Α’ ομίλου προκάλεσε η σαρωτική επικράτηση της Αυστραλίας επί της αγνώριστης Γαλλίας με 87-66. Τα «καγκουρό» είχαν σε μεγάλη βραδιά τον γκαρντ των Σπερς, Πάτρικ Μιλς (21 π.) και τον γκαρντ των Μπακς (πλέον) Μάθιου Ντελαβεντόβα (10 ασ.). Από τους «τρικολόρ», διασώθηκε ο αρχηγός, Τόνι Πάρκερ (18 π.).
Στο τελευταίο ματς του προγράμματος, η Σερβία του Σάσα Τζόρτζεβιτς διέλυσε με 86-62 τη Βενεζουέλα (Εκενίκουε 12) με δραστήριο το δίδυμο Μπογκντάνοβιτς (19 π.) και Ραντούλιτσα (18 π.).
Παράλληλα με το τουρνουά των αντρών που εξελίσσεται στη νεότευκτη «Καριόκα αρένα 1» (16 χιλιάδων θεατών), ξεκίνησε στη «Γιουθ Αρένα» (5 χιλιάδων θεατών) και το γυναικείο τουρνουά.
Για τον Α’ όμιλο, η Γαλλία επικράτησε με 55-39 της Τουρκίας, η εντυπωσιακή Αυστραλία γονάτισε την οικοδέσποινα Βραζιλία με 84-66 και η Ιαπωνία τη Λευκορωσία με 77-73, ενώ στο μοναδικό ματς του Β’ ομίλου ο Καναδάς συνέτριψε την Κίνα με 90-69. Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, στα χιαστί προημιτελικά προκρίνονται οι τέσσερις πρώτοι από τον κάθε όμιλο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας