Η Σίντι Νγκαμπά πανηγύρισε την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ολυμπιακό τουρνουά πυγμαχίας του Παρισιού. Έτσι, έγραψε ιστορία, καθώς αυτό ήταν το πρώτο μετάλλιο για τον Ολυμπιακή Ομάδα των Προσφύγων.
Η ίδια είχε κάθε λόγο να αισθάνεται... τρισευτυχισμένη: «Το να είμαι η πρώτη πρόσφυγας που κερδίζει μετάλλιο σημαίνει τα πάντα για μένα. Είμαι άνθρωπος, όπως κάθε άλλος πρόσφυγας και αθλητής στον κόσμο», είπε μετά τον αγώνα.
Η ιστορία της
Γεννήθηκε στη Ντουάλα του Καμερούν στις 7 Σεπτεμβρίου 1998, αλλά αναγκάστηκε σε πολύ μικρή ηλικία να φύγει από την χώρα της με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν μόλις 11 ετών. Ο αθλητισμός την κέρδισε γρήγορα, έγινε σημαντικό κι αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα της της νεαρής κοπέλας, η οποία αρχικά δοκίμασε την τύχη της στο ποδόσφαιρο, αλλά στη συνέχεια «ερωτεύτηκε» τη πυγμαχία.
Το 2019, η Νγκαμπά και ο αδελφός της κρατήθηκαν από την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Αγγλίας, αλλά κατάφεραν να γλιτώσουν την απέλαση στο Καμερούν, εξασφαλίζοντας άσυλο στη χώρα της Βασίλισσας.
«Υπήρξαν πολλές φορές που προσπάθησαν να με απελάσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και να με στείλουν πίσω σε μια χώρα που είχα φύγει όταν ήμουν πολύ μικρή και όπου δεν γνωρίζω κανέναν» είχε πει σε συνέντευξή της στο «Sky Sports».
«Μας πήγαν στο Λονδίνο, σε ένα κέντρο κράτησης, και έμεινα εκεί όλη τη νύχτα. Εκείνη τη στιγμή, νόμιζα ότι ήταν το τέλος. Ένιωθα ανήμπορη. Ευτυχώς, μας άφησαν δύο μέρες αργότερα», πρόσθεσε.
Ο λόγος που δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα της
Αν και ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο γι' αρκετά χρόνια, όπου έχει ήδη κερδίσει τρία εθνικά πρωταθλήματα, η Σίντι Νγκαμπά δεν έχει αποκτήσει ακόμη τη βρετανική υπηκοότητα, εξαιτίας γραφειοκρατικών θεμάτων. Ως εκ τούτου, είναι μία από τους 37 αθλητές που εκπροσωπούν την ομάδα προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η πρώτη που συμμετέχει σε τουρνουά πυγμαχίας. Η ίδια ονειρεύεται κάποια μέρα να μπορέσει ν΄ αγωνιστεί για την Αγγλία:
«Αυτό είναι το όνειρό μου... να σταθώ στη σκηνή με το μετάλλιό μου και να πω ότι αγωνίστηκα για τη χώρα μου, ότι κέρδισα ένα μετάλλιο για τη χώρα μου.»
Η Σίντι Νγκαμπά εξήγησε, στην ίδια συνέντευξη στο «Sky Sports», ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στο Καμερούν, διότι είναι ομοφυλόφιλη: «Είναι παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος εκεί. Είναι παράνομο να έχεις οποιοδήποτε τύπο σεξουαλικότητας εκτός από την ετεροφυλοφιλία, γιατί μας σκοτώνουν, μας φυλακίζουν και μας βασανίζουν. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους μου χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα.»
► Διαβάστε: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - «Δεν φοβόμαστε, δεν ντρεπόμαστε, είμαστε περήφανοι»
Η ΔΟΕ ανακοίνωσε το 2015 τη δημιουργία της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο με δεκαμελή αποστολή. Η αποστολή στους Αγώνες του Τόκιο σχεδόν τριπλασιάστηκε, φτάνοντας στα 29 μέλη.
Στο Παρίσι βρίσκονται συνολικά 36 πρόσφυγες, 23 άνδρες και 13 γυναίκες, από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Καμερούν, την Κούβα και τη Βενεζουέλα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας