Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
25.4° 22.6°
2 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.4° 22.1°
2 BF
68%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 21.0°
3 BF
91%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
83%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 19.6°
0 BF
64%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.5°
2 BF
88%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.3°
1 BF
91%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
94%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.4°
3 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.3° 20.7°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.8° 23.4°
1 BF
73%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
61%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
25.3° 25.3°
4 BF
44%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.3° 20.1°
1 BF
81%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 23.8°
1 BF
81%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
24.9° 22.9°
2 BF
58%
Καβάλα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
24°C
24.4° 24.4°
1 BF
60%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.7° 21.4°
1 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
0 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
IOC/JOHN HUET
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

«Δεν φοβόμαστε, δεν ντρεπόμαστε, είμαστε περήφανοι»

Ορισμένοι μπορεί να αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή της. Είναι η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, που συμμετέχει για τρίτη φορά σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και στο Παρίσι θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αποστολή μέχρι σήμερα. Με 36 αθλητές από 11 διαφορετικές χώρες, που «φιλοξενούνται» από 15 διαφορετικές εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές. Οι αθλητές, από χώρες όπως η Συρία, το Σουδάν, το Ιράν και το Αφγανιστάν, θα αγωνιστούν σε 12 αθλήματα στο Παρίσι, εκπροσωπώντας πάνω από 100 εκατ. εκτοπισμένους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ώς τον Σεπτέμβριο του 2023 ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως ανερχόταν σε 114 εκατομμύρια.

«Μόνο για να φωνάξουμε το όνομά μας “Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων”, οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο θα μας αναγνωρίσουν», δήλωσε στο Reuters κατά την άφιξή της στο Ολυμπιακό Χωριό (Μπαγιέ) η γεννημένη στο Καμερούν πυγμάχος, Σίντι Νγκαμπά, με έδρα τη Βρετανία. «Μας βλέπουν ως ομάδα, μας βλέπουν ως αθλητές, ως μαχητές, ως “πεινασμένους” αθλητές που είναι μέλη μιας οικογένειας. Δεν φοβόμαστε, δεν ντρεπόμαστε και είμαστε περήφανοι που είμαστε πρόσφυγες! Ξέρουμε ότι δεν είμαστε μαζί τους, αλλά μπορούμε να νιώσουμε την ενέργεια»…

Η παίκτρια του μπάντμιντον, Ντόρσα Γιαβαριβάφα, έφτασε στην Μπαγιέ μετά από 20ωρη πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας: «Οταν φτάσαμε, μας υποδέχτηκαν τόσο όμορφα. Μετά από αυτό, πήγα στο δωμάτιό μου, άλλαξα και έκανα μερικές φωτογραφίσεις, που ήταν επίσης πολύ διασκεδαστικό. Ολη η ομάδα είναι εδώ και είμαι τόσο ενθουσιασμένη και νευρική για τους Αγώνες μου, αλλά περισσότερο ενθουσιασμένη, όλα είναι τέλεια», τόνισε.

Δεδομένης της κατανόησης των επιπτώσεων του πολέμου και των αγώνων των προσφύγων, η Μπαγιέ θεωρήθηκε το ιδανικό μέρος για να ενώσει την ομάδα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Εδώ, πριν από 80 χρόνια, βιώσαμε την καταπίεση, τη δυσκολία να βρούμε φαγητό και έναν ισχυρό περιορισμό της ελευθερίας μας. Και βλέπετε, 80 χρόνια αργότερα, η Ιστορία ξαναγράφεται διαφορετικά και νομίζω ότι είναι πραγματικά μια ωραία νότα ελπίδας», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Αρνό Τανκερέ. «Σήμερα, για να επιτρέψουμε σε αυτούς τους πρόσφυγες αθλητές να βρεθούν στην Μπαγιέ και να περπατήσουν στην Ιστορία, για να δουν ότι μόλις πριν από 80 χρόνια αυτή η πόλη ήταν εντελώς καταπιεσμένη, λοιπόν, νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο μάθημα ζωής. Είναι ένα μεγάλο μάθημα για την ελπίδα»…

Η ΔΟΕ αποκάλυψε την πρώτη της ομάδα προσφύγων για τους Αγώνες του Ρίο 2016 με 10 αθλητές, για να ευαισθητοποιήσει τον πλανήτη για το θέμα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονταν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και αλλού ξεφεύγοντας από τις συγκρούσεις, τη φρίκη και τη φτώχεια.

Η ομάδα που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, που διεξήχθησαν το 2021 λόγω της πανδημίας του Covid-19, ήταν ήδη σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από την ομάδα του Ρίο, με 29 αθλητές. Ομως η ομάδα στο Παρίσι είναι η μεγαλύτερη.

Την τιμητική της είχε χθες το πρωί η Ολυμπιακή Ομάδα των Προσφύγων, όταν η λαμπαδηδρομία έλαβε χώρα μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό. Αρκετοί νυν και πρώην αθλητές της ομάδας κράτησαν τη δάδα, όπως και η επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής των Προσφύγων, Μασόμαχ Αλί Ζάρα (αριστερά). | AP Photo/David Goldman, Pool

Ο ένας σημαιοφόρος, Γιάχα Αλ Γκοτάνι, από τη Συρία, θα αγωνιστεί στο τάε κβον ντο. Ασχολήθηκε με το άθλημα μόνο όταν βρέθηκε σε καταυλισμό προσφύγων στην Ιορδανία και λέει: «Είναι υπέροχο συναίσθημα που γνωρίζω ότι εκπροσωπώ πολλούς ανθρώπους που έχουν περάσει την ίδια εμπειρία με εμένα» και προσθέτει: «Στέλνουμε ένα μήνυμα ελπίδας. Πάντα υπάρχει ελπίδα στο πάθος».

Πλήθος αθλητών βγήκε στους εξωτερικούς χώρους του Χωριού για να χειροκροτήσει τους συναθλητές, αλλά και τους υπόλοιπους που έγιναν λαμπαδηδρόμοι. Τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, τον παλιό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αλλά και τον επίτροπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι. | AP Photo

Το Ολυμπιακό Ιδρυμα Προσφύγων ιδρύθηκε το 2017 και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα κίνημα ώστε οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί βίαια από τις πατρίδες τους, να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του αθλητισμού όπου κι αν βρίσκονται. Με στόχο να μπορεί ο αθλητισμός να υιοθετηθεί, σε όλα τα επίπεδα, ως εργαλείο υποστήριξης των προσφύγων απανταχού της Γης. Η λειτουργία του έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σχεδόν 400.000 νέων ανθρώπων στον ασφαλή αθλητισμό, περισσότερους από 1.600 προπονητές και νέους από 11 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Στο Παρίσι, η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων πρόκειται να αγωνιστεί για πρώτη φορά με το δικό της ομαδικό έμβλημα: ένα σύμβολο ενότητας που φέρνει κοντά διάφορους αθλητές και δίνει στην ομάδα τη δική της μοναδική ταυτότητα.

Το έμβλημα της ομάδας με τον σχεδιασμό από βέλη αντιπροσωπεύει τις διαφορετικές γωνιές του κόσμου και τα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που εκπροσωπούν οι αθλητές, ενώ στο κέντρο του έχει μια καρδιά που αντιπροσωπεύει το αίσθημα του ανήκειν.

Το μήνυμα είναι δεδομένο ότι θα περάσει στον κόσμο, μακάρι να έρθουν διακρίσεις και μετάλλια. Ετσι, για να το χαρούν περισσότερο…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Δεν φοβόμαστε, δεν ντρεπόμαστε, είμαστε περήφανοι»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας