Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ραντεβού στο Τόκιο το 2021
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ραντεβού στο Τόκιο το 2021

  • A-
  • A+
Η καθυστερημένη «ευαισθησία» της ΔΟΕ και ο οργανωτικός Γολγοθάς της Ιαπωνίας μετά την πρώτη αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων στην 124χρονη ιστορία τους.

Την περασμένη Κυριακή, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωνε στον κόσμο ότι ουσιαστικά έδινε στον εαυτό της το περιθώριο τεσσάρων εβδομάδων για να αποφασίσει την ημερομηνία τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο –αν θα ξεκινούσαν βάσει προγράμματος στις 24 Ιουλίου ή θα αναβάλλονταν.

Η ανακοίνωση αυτή άφησε την αθλητική κοινότητα σε limbo. Λες και στις μέρες μας υπάρχουν τέτοια χρονικά περιθώρια... Λες και οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ γνωρίζουν με σιγουριά αυτό που αγνοούν τη δεδομένη στιγμή οι επιστήμονες, οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες του κόσμου αυτού: πότε θα αναχαιτιστεί οριστικά ο COVID-19 και πότε κάθε γωνιά του πλανήτη θα είναι πάλι ασφαλής για ταξίδια και αθλητικές συγκεντρώσεις του μεγέθους των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πέρασαν μόλις λίγες ώρες προτού αρχίσουν να αντιδρούν οι ολυμπιακές επιτροπές και οι αθλητικές ομοσπονδίες διαφόρων χωρών - βαρέων βαρών μάλιστα, όπως ο στίβος και η κολύμβηση των ΗΠΑ, η ολυμπιακή επιτροπή του Καναδά, της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμα και της διοργανώτριας χώρας, της Ιαπωνίας. Αντιδράσεις που όσο περνούσαν οι ώρες αυξάνονταν γεωμετρικά, όπως τα κρούσματα του κορονοϊού.

Και οι αντιδράσεις έφεραν τη... δράση. Μόλις δυο 24ωρα μετά τα περί «απόφασης σε τέσσερις εβδομάδες» ήρθε –επιτέλους- η ανακοίνωση με την αναπόφευκτη απόφαση. Η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο θα λάμψει μεν, αλλά το 2021 –και όχι μετά το καλοκαίρι.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε μίλησε για από κοινού απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο 2020 με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή: «Δεδομένων των τωρινών συνθηκών και για το καλό όλων των αθλητών, προτείναμε την αναβολή για έναν χρόνο, ώστε να γίνουν οι Αγώνες με ασφάλεια».

Παγκόσμιοι πόλεμοι

Η -έστω και καθυστερημένη- ευαισθησία για την υγεία των αθλητών οδήγησε λοιπόν στην πρώτη αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων στην 124χρονη ιστορία τους. Οι διοργανώσεις του 1916, 1940 και 1944 είχαν ματαιωθεί λόγω των Α’ και Β’ Παγκοσμίων Πολέμων. Διοργανώτρια πόλη του 1940 μάλιστα ήταν πάλι το Τόκιο, αλλά με αφορμή τον Σινοϊαπωνικό Πόλεμο η ΔΟΕ είχε αποφασίσει τη μεταφορά των Αγώνων στο Ελσίνκι.

Η εισβολή όμως της Σοβιετικής Ενωσης στη Φινλανδία το 1939 και η γενίκευση του πολέμου στη «γηραιά ήπειρο» είδε το ολυμπιακό όνειρο να σβήνει... έως το 1948. Από τότε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν απαρέγκλιτα κάθε τέσσερα χρόνια.

Επέζησαν πολλών σκοπέλων που αντιμετώπισε –και αντιμετωπίζει ακόμα- ο Ολυμπισμός, με τη μορφή των μαζικών ψυχροπολεμικών μποϊκοτάζ, της τρομοκρατίας, του ντόπινγκ και της διαφθοράς στελεχών της ΔΟΕ. Ομως ο κορονοϊός αποδείχθηκε πολύ ισχυρότερος αντίπαλος. Γιατί διαθέτει δυο βασικά χαρακτηριστικά ενός πολέμου: κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει και τι θα στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές...

Είναι στιγμές που θα περίμενε κανείς σθένος, ευαισθησία και οξυδέρκεια από τους ηγέτες και τους παγκόσμιους οργανισμούς σαν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αντίθετα, όμως, η ΔΟΕ αμέλησε το καθήκον προστασίας των δικών της ανθρώπων, των αθλητών της. Το θυμήθηκε καθυστερημένα, όταν πια διαπίστωσε πως, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορέσει να εισπράξει φέτος τα παχυλά χορηγικά της συμβόλαια.

Οσο για το τι θα στοιχίσει αυτή η αναβολή στην Ιαπωνία που καλείται να φτιάξει πια νέο πλάνο; Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί. Το κόστος είναι ήδη 30 δισ. ευρώ και αναμένεται να ανέβει σημαντικά, αν λάβουμε ως δεδομένη την οικονομική ύφεση που θα ακολουθήσει τον κορονοϊό. Συμβόλαια πρέπει να αναδιαπραγματευτούν σε όλα τα επίπεδα (με χορηγούς, ασφαλιστικές εταιρείες, μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα κ.λπ.), ενώ οργανωτικά προκύπτει Γολγοθάς.

Κρατήσεις

Για παράδειγμα, οι περισσότερες από τις 33 εγκαταστάσεις των Αγώνων είναι νοικιασμένες για την περίοδο των Αγώνων στο 2020, τα διαμερίσματα του Ολυμπιακού Χωριού έχουν ήδη πωληθεί στους νέους τους ιδιοκτήτες από την 1η Οκτωβρίου 2020, 45.000 κρατήσεις σε ξενοδοχεία πρέπει να ακυρωθούν και να κλειστούν ξανά, και 5 εκατ. από τα 7,8 εκατ. εισιτήρια των Αγώνων έχουν ήδη πωληθεί.

Πώς θα είναι άραγε ο κόσμος μας σε έναν χρόνο από τώρα; Μακάρι το σημαντικότερο που θα συζητάμε να είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Αλλιώς, δεν θα έχει νόημα ούτε αυτή η αναβολή...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οριστικά το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο
Αναβάλλονται για ένα χρόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, τονίζοντας ότι ήρθε σε συμφωνία με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), προκειμένου να γίνουν το αργότερο το 2021.
Οριστικά το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Ολοι βάζουν λουκέτο, εκτός από το Τόκιο!
Η ΔΟΕ τονίζει ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για δραστικές αποφάσεις» και ενθαρρύνει τους αθλητές να συνεχίσουν την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού...
Ολοι βάζουν λουκέτο, εκτός από το Τόκιο!
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Απαισιοδοξία στο Τόκιο
Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αναβληθούν για έναν χρόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, λόγω του κορονοϊού, δεν έλυσε αυτόματα τα προβλήματα των διοργανωτών. Το αντίθετο...
Απαισιοδοξία στο Τόκιο
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ολυμπιακοί Αγώνες: όσο δεν ελέγχεται ο κορονοϊός...
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο διαθέτουν πλέον νέα ημερομηνία (23 Ιουλίου-8 Αυγούστου 2021), αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτομάτως έληξε η συζήτηση για το αν θα γίνουν ή όχι.
Ολυμπιακοί Αγώνες: όσο δεν ελέγχεται ο κορονοϊός...
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Τέλος στους πειραματισμούς
Mετά από συσκέψεις για να αποφασιστεί το προφανές, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021.
Τέλος στους πειραματισμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας