Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα 3 σενάρια της αναβολής
AP Photo/Jae C. Hong
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα 3 σενάρια της αναβολής

  • A-
  • A+
Οι εναλλακτικοί δρόμοι που επεξεργάζονται η ΔΟΕ και η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο για να μη χαθεί τελείως το ολυμπιακό ραντεβού.

Μπορεί η προχθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μη μιλάει ρητά για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και να θέτει ένα περιθώριο τεσσάρων εβδομάδων στην οποία θα μελετήσει διάφορα σενάρια, όμως θεωρείται πλέον βέβαιο ότι στις 24 Ιουλίου δεν θα ανάψει ο βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο...

Στα προς μελέτη σενάρια δεν περιλαμβάνεται αυτό της ματαίωσης των αγώνων –καταστροφική, ακόμα και ως σκέψη, για όλους τους εμπλεκόμενους: διοργανωτές, ΔΟΕ, αθλητές, χορηγούς, τηλεόραση. Ξεκινώντας από την επτάχρονη προσπάθεια της Ιαπωνίας. Η κυβέρνησή της έχει επενδύσει 6,55 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος των Αγώνων υπολογίζεται στα 23 δισ. ευρώ.

Οι εγχώριοι σπόνσορες έχουν ήδη συνεισφέρει το ποσό των 2,75 δισ. ευρώ προς τους Αγώνες, ενώ εταιρείες όπως η Toyota, Bridgestone, Panasonic και η νοτιοκορεάτικη Samsung έχουν ξεχωριστά αποκλειστικά συμβόλαια με τη ΔΟΕ.

«Μεγάλος παίκτης» είναι και η τηλεόραση, με την Comcast (θυγατρική του αμερικανικού καναλιού NBC) να έχει ήδη καταβάλει 4 δισ. δολάρια για τις τέσσερις διοργανώσεις (Χειμερινούς και Θερινούς Αγώνες από το 2014 έως το 2020), ενώ το NBC πρόσφατα ανακοίνωσε ότι έχει πωλήσει διαφημιστικό χρόνο αξίας 1,15 δισ. δολαρίων για τον καιρό της διοργάνωσης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά τα ποσά; Οτι άπαντες θα κάνουν τα πάντα για να γίνουν οι Αγώνες, αλλά σε διαφορετική ημερομηνία. Πότε;

Ιδού τα τρία επικρατέστερα σενάρια:

Αναβολή μέσα στο 2020: Είτε για τον καιρό που ήταν προγραμματισμένοι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες (25 Αυγούστου - 9 Σεπτεμβρίου) είτε αργότερα, τον Οκτώβριο, όπως είχε συμβεί στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 1964. Στην πρώτη περίπτωση, η διοργάνωση κοντράρει με τα καλαντάρια του ποδοσφαίρου, του τένις και (ίσως) του ΝΒΑ. Αν πάει αργότερα, τον Οκτώβριο, τότε τα προβλήματα θα είναι δύο. Αφενός η τηλεόραση, καθώς θα αρχίζει το αμερικανικό φούτμπολ, μεγάλη ατραξιόν για το NBC. Αφετέρου, ο καιρός, καθώς τον Οκτώβριο υπάρχουν συχνά τυφώνες στην Ιαπωνία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διεξαγωγή των Αγώνων στο 2020 τελεί υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας.

Αναβολή για το 2021: Λύση που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις στην αθλητική κοινότητα, με την αισιοδοξία ότι έως τότε θα έχει αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός με επιτυχία. Από λογιστικής άποψης, το 2021 είναι χρονιά των παγκοσμίων πρωταθλημάτων του στίβου και της κολύμβησης. Είναι δεδομένο όμως ότι οι εν λόγω ομοσπονδίες δεν θα έχουν πρόβλημα να μετακινήσουν τις διοργανώσεις τους αν το ζητήσει η ΔΟΕ, καθώς –σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο– η βιτρίνα αμφότερων των αθλημάτων είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επίσης θα μπορέσουν να διεξαχθούν σωστά όλα τα προολυμπιακά τουρνουά.

Αναβολή για το 2022: A priori δεν υπάρχει πρόβλημα με το Μουντιάλ της χρονιάς εκείνης που θα διεξαχθεί στο Κατάρ τους χειμερινούς μήνες. Ομως υπάρχει πρόβλημα με τους αθλητές. Κατ’ αρχάς, με αυτούς που λόγω ηλικίας θα σταματούσαν την καριέρα τους το 2020 στο Τόκιο και τα δύο επιπλέον χρόνια είναι μεγάλη υπόθεση... Πρέπει επίσης να αναθεωρηθούν όλες οι εξασφαλισμένες προκρίσεις, καθώς είναι παράλογο ένα «εισιτήριο» του 2019 να «εξαργυρωθεί» το 2022 – οπότε μιλάμε για νέα προολυμπιακά τουρνουά για όλους. Πρόβλημα επίσης θα έχει και η επόμενη διοργανώτρια πόλη, το Παρίσι, με την Ολυμπιάδα (το χρονικό διάστημα δηλαδή μεταξύ δύο Αγώνων) να μειώνεται από τέσσερα σε δύο χρόνια. Κάτι που συνεπάγεται δυσχέρεια εξασφάλισης μεγάλων χορηγών...

Και στα τρία σενάρια αναβολής, πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Ιαπωνία. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις (αθλητικές, αλλά και το Ολυμπιακό Χωριό) έχουν παραχωρηθεί με leasing και βάσει συμβολαίων πρέπει να παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους μετά τις 10 Σεπτεμβρίου – δηλαδή μετά τη, βάσει αρχικού σχεδιασμού, λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Πλέον απαιτείται αναδιαπραγμάτευση με επιπρόσθετο κόστος, όπως και νέα deals με τα ξενοδοχεία της πόλης όπου είχαν κλειστεί χιλιάδες δωμάτια για την περίοδο των Αγώνων...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οριστικά το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο
Αναβάλλονται για ένα χρόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, τονίζοντας ότι ήρθε σε συμφωνία με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), προκειμένου να γίνουν το αργότερο το 2021.
Οριστικά το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Πιο απρόβλεπτος δεν γίνεται!
Πριν από επτά χρόνια, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και το Τόκιο υπέγραψε το συμβόλαιο ανάληψης της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για καταστάσεις σαν την τωρινή πανδημία...
Πιο απρόβλεπτος δεν γίνεται!
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Τέλος στους πειραματισμούς
Mετά από συσκέψεις για να αποφασιστεί το προφανές, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021.
Τέλος στους πειραματισμούς
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Τόκιο 2021: από Μάρτη... καλοκαίρι
Οταν αποφασίστηκε να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο λόγω του κορονοϊού, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μίλησε για πιθανή διοργάνωσή τους στην περίοδο της άνοιξης.
Τόκιο 2021: από Μάρτη... καλοκαίρι
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Σφίγγοντας το ζωνάρι
Από την ημέρα που η επιδημία του κορονοϊού έβαλε «λουκέτο» στα γήπεδα και ανέστειλε κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι...
Σφίγγοντας το ζωνάρι
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Μετά τον κορονοϊό... οι ισχνές αγελάδες
Εχει περάσει ήδη ένας μήνας από την... εισβολή του κορονοϊού στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Στη διάρκεια του μήνα αυτού, οι ιθύνοντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου συσκέπτονται και πονοκεφαλιάζουν.
Μετά τον κορονοϊό... οι ισχνές αγελάδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας