• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.8°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 17.9°C
  0 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.2°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 10.1°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 18.6°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 12.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 19.9°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 18.1°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.9°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  88%
AP PHOTO / JAE C. HONG
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλαστικός αθλητικός παράδεισος... Τόκιο!

 • A-
 • A+

Εκρυβε επιθετικότητα το ερέθισμα-σχόλιο που έλαβε από την «Εφ.συν» ο οργανισμός «Τόκιο 2020». Αναπόφευκτα. Κι αυτό επειδή ναι μεν οι προθέσεις των Ιαπώνων εντός των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων ηχούν εναλλακτικές, ίσως αποδειχθούν ερεθίσματα ικανά να προκαλέσουν παγκόσμια ευαισθητοποίηση με ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά «αλήθεια, η παγκόσμια πραγματικότητα επιτρέπει στον υποψιασμένο πολίτη του σύγχρονου κόσμου να αναρωτηθεί αν εννοείτε τις προθέσεις σας...». Κοινώς, μήπως πρόκειται μόνο για προσπάθεια εντυπωσιασμού, με κοντόφθαλμο στόχο την εμπορική επιτυχία του εγχειρήματος με το αθλητικό πρόσχημα μέσω της αθρόας προσέλκυσης επισκεπτών (και χορηγών βεβαίως) το επόμενο καλοκαίρι στην ιαπωνική πρωτεύουσα; Κοινώς, «εννοείτε τα λόγια σας;».

Το μήνυμά μας στάλθηκε στο στρατηγείο του Τοσίρο Μούτο, διευθυντή του «Τόκιο 2020» και τόσο η επίσημη αντίδραση που λάβαμε όσο και οι ανεπίσημες διατυπώσεις καθ' οδόν προς αυτήν, επιχείρησαν να μας πείσουν πως «οι Ιάπωνες εννοούμε τα λόγια μας». Μακάρι. 

«Η ιαπωνική, πάντα, ήταν μια συνειδητοποιημένη κοινωνία και ως τέτοια αναγνωρίζει ανεπάρκειες, μα και γνωρίζει τρόπους να πετύχει την απάντηση σε κάθε κακό. Ετσι και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να το πετύχουμε, θα χρειαστούμε τη συνεργασία όλων σας, είτε έρθετε του χρόνου στη διοργάνωση είτε θελήσετε να λάβετε το μήνυμά μας και να το κάνετε πράξη και στάση ζωής στην καθημερινότητά σας σε όλο τον κόσμο. Σας περιμένουμε» ήταν η επίσημη αντίδραση που έφθασε στα χέρια μας.

Τι ετοιμάζουν οι Ιάπωνες εντός της κορυφαίας διοργάνωσης του 2020; Ανεξάρτητα από την ίδια πάγια ετοιμότητα κοινωνίας με υψηλά αντανακλαστικά για τα οποία περηφανεύονται, υπάρχει και η, αναπόφευκτη πλέον, τάση αυτοκριτικής. «Οι Ιάπωνες πολίτες είναι δεύτεροι, μετά τους Αμερικανούς των ΗΠΑ, στην κατά κεφαλήν κατανάλωση πλαστικών στον κόσμο», ανέφεραν πρόσφατες καταγραφές οικολογικών οργανώσεων παγκόσμιας εμβέλειας. Ανεξάρτητα, λοιπόν, αν, μελλοντικά, θα θυμόμαστε τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες για τις αθλητικές επιδόσεις, οι Ιάπωνες θέλουν να μας μείνουν αξέχαστοι ως «ικανό ερέθισμα αφύπνισης και αυτοσυνειδησίας για τη μόλυνση του πλανήτη», ακούσαμε από στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας. Ηδη έχουν ξεκινήσει την παροχή ερεθισμάτων προς τους γηγενείς.

Βάθρα, μετάλλια

Από την αρχή του χρόνου, η προσπάθεια εγρήγορσης διατυπώθηκε μέσω επίσημων ιστοσελίδων και κρατικών Μέσων Ενημέρωσης. Εντατικά, τον τελευταίο μήνα, η Οργανωτική Επιτροπή κάλεσε τους πολίτες να προμηθευτούν «ικανό αριθμό ειδικών συσκευασιών στα σπίτια, όπου θα συγκεντρώνονται τα οικιακά πλαστικά απορρίμματα, και τις ίδιες, γεμάτες πλέον, συσκευασίες να τις τοποθετείτε σε αλυσίδες προκαθορισμένων καταστημάτων, απ' όπου θα τις περισυλλέγουν εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές».

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει περισυλλογή πλαστικών από τη θάλασσα: «Φιλοδοξούμε, ιδιαίτερα στις Κυριακές μας, να... ρέει ένα ευεργετικό ποτάμι συμπολιτών που θα φτάνει ώς τις θάλασσές, μας ώστε να τις βοηθήσει να αναπνέουν καλύτερα», ακούσαμε από το Τόκιο. Συλλογή πλαστικών από τη θάλασσα είναι ο στόχος. Τα ίδια πλαστικά διαφορετικής προέλευσης θα τα παραλάβει «εταιρεία ειδών προσωπικής υγιεινής», που έχει υπογράψει σχετικό συμβόλαιο συνεργασίας με τους διοικητικούς υπεύθυνους της διοργάνωσης και από αυτά θα κατασκευάσει τα βάθρα όπου θα απονεμηθούν τα μετάλλια.

«Δεν θα απαιτηθούν περισσότεροι από 50 τόνοι πλαστικών για την κατασκευή 100 βάθρων», είναι ο υπολογισμός, άρα φαντάζει εφικτός στόχος. Επιχείρημα είναι και η ήδη υπαρκτή, σχετική ευαισθητοποίηση φοιτητικών κοινοτήτων, γενικότερα σχολείων κάθε βαθμίδας. «Ωστε τα παιδιά τού σήμερα και πολίτες τού αύριο να λάβουμε ερεθίσματα-κίνητρα για διαφορετική λογική στην καθημερινότητα του μέλλοντος», είπε τη Δευτέρα στην ιαπωνική τηλεόραση 19χρονος φοιτητής της Νομικής.

Βάθρα όπου θα ανέβουν οι τρεις πρώτοι νικητές/τριες ώστε να επιβραβευτούν για την επιτυχία τους με ισάριθμα μετάλλια. Και τα μετάλλια θα κατασκευαστούν από ανακυκλώσιμα υλικά. «Εκτός από τα βάθρα και τα μετάλλια, σκεπτόμαστε ποια άλλα σταθερά δεδομένα των Ολυμπιακών Αγώνων με εξασφαλισμένη τη διεθνή απήχηση μπορούν να κατασκευαστούν με τα ίδια ή άλλα ανακυκλώσιμα υλικά», ήταν η τελευταία δήλωση του Τοσίρο Μούτο. «Ποτέ, πλέον, στα σκουπίδια κάθε ηλεκτρονική συσκευή που δεν χρειάζεστε, αλλά στις ειδικές συσκευασίες που μπορείτε να βρείτε παντού».

Φονιάδες των λαών, καπνιστές!

Ηδη, ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Οργανωτικής Επιτροπής ενημερώνει «τους αθλητές(!) και τους επισκέπτες της Ιαπωνίας των Ολυμπιακών Αγώνων» πως «στη χώρα μας απαγορεύεται η χρήση κάνναβης».

Ενα τσιγαράκι; Ούτε! Μήνες τώρα, η Οργανωτική Επιτροπή έχει ανακοινώσει πως το κάπνισμα, ακόμη και ηλεκτρονικών τσιγάρων, δεν θα επιτρέπεται. Σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Υ.Γ.: Εν όψει εθνικών εκλογών μας, φιλικό μήνυμα-απαίτηση προς τους πολιτικούς μας, κάθε χρώματος: Αν θέλετε να πείσετε πως εννοείτε τα λόγια σας, τότε, επιτέλους, εφαρμόστε, απαρέγκλιτα τον ισχύοντα αντικαπνιστικό νόμο σε κοινόχρηστους χώρους και όπου αλλού προβλέπεται. Αλλά, ξέχασα, πώς να αντέξεις το πολιτικό κόστος; Εκατομμύρια καπνιστές ίσον εκατομμύρια ψήφοι, πώς να τα... βάλεις μαζί τους; Ντροπή νιώσαμε και πάλι για την εγχώρια ανεξέλεγκτη πραγματικότητα μέσω της επικοινωνίας -και- με την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
2020: φουτουριστικό και «πράσινο» Τόκιο
Η Ιαπωνία εδώ και χρόνια έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία στον κόσμο της τεχνολογίας. Ομως οι επιστήμονες της χώρας του «Ανατέλλοντος Ηλίου» ετοιμάζουν τη μεγάλη αντεπίθεσή τους. Και η πλατφόρμα τους θα είναι οι...
2020: φουτουριστικό και «πράσινο» Τόκιο
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Φωνές βοώντων…
Λες και όσοι ακολούθησαν την ειρηνική επανάσταση της Σιμόν Μπάϊλς απλά περίμεναν ικανή αφορμή ώστε να ξεχειλίσει από μέσα τους η βαθύτερη, ανάλογη με της Αμερικανίδας γυμνάστριας, σκέψη…
Φωνές βοώντων…
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Πρόκριση της εθνικής πόλο στους «8» με νίκη-θρίλερ
Δύσκολη ήταν η νίκη της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης επί της Ιαπωνίας  (10-9) στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ωστόσο της εξασφάλισε μαθηματικά την πρόκριση.
Πρόκριση της εθνικής πόλο στους «8» με νίκη-θρίλερ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Χάθηκε στη... μετάδοση η ελληνική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Καθυστερημένα αντανακλαστικά έχει επιδείξει η ΕΡΤ ήδη δύο φορές από την έναρξη των Αγώνων του Τόκιο, με τη δημόσια τηλεόραση να ξεφεύγει από τον «κακό» εαυτό της μόνο στο... τένις. Στη βουλή το θέμα.
Χάθηκε στη... μετάδοση η ελληνική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Παράπονο Πετρούνια: «Κάποιοι ξύπνησαν για να με δουν»
Δεν έκρυψε την απογοήτευσή του ο χρυσός ολυμπιονίκης για την ενδεχομένως ελλιπή οργάνωση που στέρησε από τους δέκτες της ΕΡΤ τη ζωντανή μετάδοση της καταπληκτικής του εμφάνισης και της πρόκρισή του στον τελικό.
Παράπονο Πετρούνια: «Κάποιοι ξύπνησαν για να με δουν»
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Πρόβαρε το χρυσό ο Πετρούνιας, αλλά η ΕΡΤ μετέδιδε κανόε καγιάκ
Ως άλλος «Μπαρίσνικοφ» των κρίκων, ο Έλληνας πρωταθλητής συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους συμμετέχοντες (15.333), αφήνοντας πίσω του τον Κινέζο, Λου Γιανγκ με 15.300 βαθμούς. 
Πρόβαρε το χρυσό ο Πετρούνιας, αλλά η ΕΡΤ μετέδιδε κανόε καγιάκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας