Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολυμπιακό «μπλόκο» στην Ινδία 

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ | AP Photo/Jae C. Hong

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολυμπιακό «μπλόκο» στην Ινδία 

  • A-
  • A+
Η ινδοπακιστανική διαμάχη με αφορμή το Κασμίρ και η επιχειρηματική συνείδηση των γνωστών «αθανάτων» πρωταγωνιστούν και πάλι, ενόψη της αναμενόμενης υποψηφιότητας της Βομβάης για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032.

Σχόλιο μας θα εγκαινιάσει το ρεπορτάζ από την Ινδία και τους κύκλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για τα κλιμακούμενα πυρά κατά της Ινδίας: η ασιατική χώρα, ναι μεν ιδιαίτερος τόπος, κοιτίδα πολιτισμού, χώρα - υποβολέας κοσμοθεωρίας και στάσης ζωής, δεν έχει το κοσμικό φρόνημα που απαιτείται, ώστε να τη σεβαστούν οι επιχειρηματίες ισχυρού άρα και αποδοτικού αθλητικού θεάματος (σ.σ: πέρα από την προσωπική σχέση της Ελλάδας μαζί τους και έτσι καθορίζονται οι -πλέον- σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες). 

Ως γνωστόν η Βομβάη αναμένεται να καταθέσει την υποψηφιότητά της για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032 (σ.σ: τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι προ ημερών επειδή πλέον παραμένει αμφίβολο αν θα λάβει σάρκα και οστά η πρόθεσή της). Γιατί; Η, εσχάτως πυροδοτημένη, ινδοπακιστανική διαμάχη με αφορμή το Κασμίρ είχε και αθλητικές παρενέργειες.

Πριν από 12 ημέρες, οι Ινδοί έκλεισαν τα σύνορά τους και δεν εξέδωσαν βίζα σε δυο Πακιστανούς αθλητές της σκοποβολής! Οι αθλητές ήθελαν να μετάσχουν σε διεθνή διοργάνωση του Νέου Δελχί («Παγκόσμιο Κύπελλο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής») υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας του αθλήματος. 

Η αιτία τού «απαγορεύεται η είσοδός σας» που άκουσαν ήταν, λίγες μέρες νωρίτερα, η επίθεση αυτοκτονίας κατά Ινδών αστυνομικών στο διεκδικούμενο από τις δυο χώρες έδαφος του Κασμίρ. Ηταν, πάντως, μια από τις πλέον... ανώδυνες επιπτώσεις του ίδιου «πύρινου» συμβάντος.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι «το Εκτελεστικό Γραφείο μας αποφάσισε την αναστολή όλων των συζητήσεων με την Ινδική Ολυμπιακή Επιτροπή και την κυβέρνηση της χώρας ενόψει πιθανών μελλοντικών αιτήσεων φιλοξενίας ξένων αθλητών» και παράλληλα ζήτησε «σαφείς γραπτές εγγυήσεις από την ινδική κυβέρνηση ώστε να επιτραπεί πάλι στο έδαφος της είσοδος συμμετεχόντων σε διοργανώσεις αθλητών, σύμφωνα προς τον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη». 

Συστάσεις

Ώς τότε; Για την ακρίβεια, ώς τη στιγμή που θα κριθούν επαρκείς οι εξηγήσεις εκ μέρους των Ινδών, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι «συνιστάται στις διεθνείς ομοσπονδίες των αθλημάτων να μην αναθέτουν ούτε να διοργανώνουν αθλητικά γεγονότα στην Ινδία εν αναμονή της παροχής των προαναφερθεισών εξηγήσεων και εγγυήσεων». Κοινώς, αποκλεισμός!

Οπως υπαγορεύει η κοινή λογική οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, εκτός από το αθλητικό πρόσχημά τους, λειτουργούν και ως αφορμή οικονομικής τόνωσης κάθε τοπικής κοινωνίας - οικοδέσποινας των ίδιων διοργανώσεων. Κοινώς, οικονομική ελπίδα, ανεξάρτητα από τα ερεθίσματα κοινωνικοποίησης (σ.σ: πόσο μάλλον κοινωνίας με ξένους) που παρέχουν κυρίως σε νέους πολίτες. 

Επίσης, η ΔΟΕ τόνισε: «η άρνηση εισόδου των αθλητών από το Πακιστάν καταστρατηγεί τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη, ιδιαιτέρως τις αρχές περί "μη ύπαρξης διακρίσεων", καθώς και τη θέση της ΔΟΕ, συνολικά του ολυμπιακού κινήματος, πως η μεταχείριση των αθλητών και των αθλητικών αποστολών στα διεθνή αθλητικά γεγονότα οφείλει να γίνεται χωρίς μορφές διάκρισης ή, πολιτικής παρέμβασης από τη διοργανώτρια χώρα». 

«Λόγια του αέρα» είπατε; Σωστά. Η τυπολάτρισσα ΔΟΕ, ουσιαστικά πολιτικός φορέας με πρόσχημα τον αθλητισμό, κατά... συνείδηση προστάζει, σε όλες τις εποχές, με παρόμοια διατύπωση-γέννημα του κοσμικού φρονήματος της τη νουθεσία «ησυχάστε» και εμμέσως πλην σαφώς την απειλή «κινδυνεύει η δική σας πιθανότητα, ως διοργανωτές, να βάλετε (δίπλα στη δική της... τεράστια παλάμη) το δάχτυλο στο μέλι των κερδών από κάθε διοργάνωση, κι αν όχι των κερδών, σίγουρα στο μέλι των προσωπικών αμοιβών από την συμμετοχή σε ποικιλόμορφους φορείς κάθε ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων». 

Εξηγήσεις 

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και όχι μόνο αναζήτησαν αντιδράσεις και από μέλη της ίδιας πακιστανικής αποστολής. Ο Μουσταφά Μπασίρ, αθλητής σκοποβολής, ένας από τους δυο αποκλεισμένους σκοπευτές, δέχτηκε, μέσω της πακιστανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, -και- το δικό μας ερέθισμα. «Η γνωστή ΔΟΕ», ακούσαμε από τον περίγυρό του.

Ο ίδιος, μάλλον συναινετικός και όχι επιθετικός όπως του... επιτρέπει ο αποκλεισμός της πατρίδας του, προχώρησε σε παραίνεση προς την ταπεινότητα της γενέτειράς του: «Υποθέτω-ελπίζω να δοθούν οι απαραίτητες, διευκρινιστικές, εξηγήσεις. Ως τότε, πάντα, το Πακιστάν οφείλει να μην πάψει να σκέπτεται, να σχεδιάζει το καλύτερο». 

Αν, βέβαια, επιβληθούν κυρώσεις στην Ινδία πλήττεται και άλλη προοπτική. Θυμίζουμε πως η Ινδία, μέσω κυβερνητικών παραγόντων, έχει εκφράσει, από πέρυσι, τη θέληση να διεκδικήσει τόσο τους Ολυμπιακούς και Παρολυμπιακούς Αγώνες του 2032, όσο και εκείνους των Νέων (2026) αλλά και τους Πανασιατικούς του 2030. 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ραντεβού στο Τόκιο το 2021
Η καθυστερημένη «ευαισθησία» της ΔΟΕ και ο οργανωτικός Γολγοθάς της Ιαπωνίας μετά την πρώτη αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων στην 124χρονη ιστορία τους.
Ραντεβού στο Τόκιο το 2021
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οριστικά το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο
Αναβάλλονται για ένα χρόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, τονίζοντας ότι ήρθε σε συμφωνία με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), προκειμένου να γίνουν το αργότερο το 2021.
Οριστικά το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Πλαστικός αθλητικός παράδεισος... Τόκιο!
«Ολυμπιακοί Αγώνες 2020». Επικοινωνήσαμε με το Τόκιο, αρχικά μελαγχολήσαμε για τη δική μας πραγματικότητα, αλλά και αναθαρρήσαμε πως ίσως η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα... πιαστεί απ' τα μαλλιά της και...
Πλαστικός αθλητικός παράδεισος... Τόκιο!
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μια «συνωμοσία άθεων γυναικών» ή άνανδρων ανδρών;
Το... ατόπημα δύο γυναικών να μπουν για προσευχή στον ναό της θεïκής οντότητας-εργένη των ινδουιστών έσπειρε ένταση τις τελευταίες μέρες στην Ινδία. Η γυναίκα, υποτιμημένο ον στη χώρα, περιμένει την απόφαση...
Μια «συνωμοσία άθεων γυναικών» ή άνανδρων ανδρών;
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Η σκληρή ζωή των ΑμΕΑ
Στον απόηχο των επιτυχιών των αθλητών με κινητικά και άλλα σωματικά προβλήματα στο Ρίο, δυστυχώς τίποτε δεν βεβαιώνει ότι το μαύρο τοπίο στη σκληρή ζωή αυτών των ανθρώπων θα φωτιστεί! Ο καθημερινός τους αγώνας...
Η σκληρή ζωή των ΑμΕΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας