Η Γαλλία, νούμερο 3 στην παγκόσμια κατάταξη της FIBA, δεν ήταν για τα... δόντια της Εθνικής Γυναικών. Οι «τρικολόρ», παρά τις απουσίες τους, έκαναν επίδειξη ανωτερότητας και επιβλήθηκαν της «γαλανόλευκης» με 92-56 στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Α’ ομίλου του Ευρωμπάσκετ που φιλοξενείται στο ΣΕΦ. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, η Γαλλία, που έχει να παίξει ακόμη με την αδύναμη Ελβετία, έχει εξασφαλίσει την πρωτιά και πλέον από την αυριανή (20.30, ΕΡΤ 2, NS) μονομαχία Ελλάδας-Τουρκίας θα κριθεί η δεύτερη θέση που δίνει την πρόκριση στα νοκ άουτ προημιτελικά.
Οι Γαλλίδες, που προχθές δυσκολεύτηκαν να νικήσουν την Τουρκία, έπαιξαν συγκεντρωμένα και αξιοποίησαν τη διαφορά ποιότητας, όπως εκφράστηκε από την ασφυκτική πίεση που άσκησαν στην ελληνική περιφέρεια. Συν τοις άλλοις, οι παίκτριες του Τουπάν τελείωσαν με 11/17 τρίποντα, ήτοι ποσοστό 64%. Η εθνική ομάδα μας πάλεψε όσο μπορούσε, αλλά κάθε λάθος που έκανε το πλήρωνε με εύκολα καλάθια στην άμυνα.
«Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε από τη διαφορά. Θα πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν τελικό με την Τουρκία. Από ένα σημείο και μετά προσπαθήσαμε να κάνουμε όση συντήρηση δυνάμεων μπορούσαμε», υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Πέτρος Πρέκας, ο οποίος χρησιμοποίησε 11 παίκτριες (δεν έπαιξε μόνο η Νικολοπούλου). Συγκινητική ήταν η προσπάθεια της Σπανού (14 π.) που έπαιξε ώς και πλέι μέικερ, ενώ από τη Γαλλία των περισσότερων εναλλακτικών λύσεων, MVP αναδείχθηκε η Ζανέλ Σαλόν με 17 πόντους
«Μπρα ντε φερ» Αθήνας-Βελιγραδίου
Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε και επίσημα στην Ευρωλίγκα την πρόταση για να φιλοξενηθεί το φάιναλ φορ του 2026 στο ΟΑΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι από χθες που συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο των μετόχων, άνοιξε ο κύκλος της διεκδίκησης που όλα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί σε μονομαχία μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου. Στην ουσία πρόκειται για έναν πλειστηριασμό. Η Αθήνα έχει καταθέσει πρόταση ύψους 9 εκατομμυρίων και το Βελιγράδι, που είχε ξεκινήσει χαμηλότερα, ζήτησε «δικαίωμα» για να επιστρέψει δριμύτερο. Παρεμπιπτόντως, το Αμπου Ντάμπι, που διοργάνωσε το τελευταίο φάιναλ φορ, καραδοκεί πατώντας σε έναν όρο που λέει πως αν η διοργάνωση δεν έχει ανατεθεί σε ευρωπαϊκή πόλη μέχρι το τέλος Ιουλίου, μπορεί να το φιλοξενήσει ξανά.
«Η συνέλευση εξέτασε την τρέχουσα διαδικασία για την ανάθεση της φιλοξενίας για τις διοργανώσεις του φάιναλ φορ της EuroLeague του 2026 και του 2027. Οι συζητήσεις με τις υποψήφιες πόλεις προχωρούν και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σύντομα» ήταν η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωλίγκα, μετά το τέλος του Δ.Σ.
Είναι δεδομένο ότι η πρόταση για την Αθήνα υποστηρίζεται από τον Παναθηναϊκό, που βάζει το γήπεδο το οποίο του έχει εκχωρηθεί. Αλλωστε, χωρίς τη δική του άδεια δεν θα μπορούσε να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία η κυβέρνηση. Από την άλλη ο Ολυμπιακός σε πολλές, μεμονωμένες αναφορές έχει εκφράσει την αντίθεσή του και προτιμά Βελιγράδι.
Σε άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, το Δ.Σ., ύστερα από πρόταση της Μακάμπι, συζήτησε την αυστηροποίηση του πλαισίου των αξιόποινων πράξεων και συνεπώς τις τιμωρίες παραγόντων εν όψει της νέας σεζόν. Είτε αυτές συντελούνται μέσα στη σεζόν είτε στο φάιναλ φορ. Η ανάγκη αυτή προέκυψε με αφορμή τη συμπεριφορά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο Αμπου Ντάμπι και όχι μόνο. Το ποινολόγιο θα περιλαμβάνει ακόμη και αφαίρεση νικών, ανάλογα με τη σοβαρότητα κάθε κατάστασης!
Σε οικονομικό επίπεδο, οι πιο σημαντικές οικονομικές αποφάσεις είναι ότι αυξήθηκε το ελάχιστο μπάτζετ από τα 8 στα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ελίτ συμβόλαια ακριβών παικτών (άνω των 3 εκατ.) που μπορούν να εξαιρεθούν από το μπάτζετ της ομάδας ανεβαίνουν από δύο σε τρία.
Επίσης με ανακούφιση πληροφορήθηκαν όλες οι ομάδες ότι καταργείται ο μικρός τελικός του φάιναλ φορ που γινόταν πριν από τον μεγάλο. Αυτό σημαίνει ότι με το φετινό Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός έκλεισε ο κύκλος του... χορού των πονεμένων.
Τέλος, με βάση την αύξηση των ομάδων από 18 σε 20, αποφασίστηκε ότι η νέα σεζόν θα ξεκινήσει με «διαβολοβδομάδα» στις 30 Σεπτεμβρίου. Συνολικά οι «διπλές εβδομάδες» θα είναι δέκα, ώστε η κανονική περίοδος να ολοκληρωθεί στις 17 Απριλίου. Με βάση το πρόγραμμα, η Ευρωλίγκα αφήνει στη FIBA ημερομηνίες μόνο για τα παράθυρα του Νοεμβρίου (24 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου). Το φάιναλ φορ θα διεξαχθεί στις 22-24 Μαΐου του 2026.
●Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ξεκινάει τη διαδικασία για την κατασκευή ενός μπασκετικού μουσείου στο ΟΑΚΑ. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι αυτό θα κατασκευαστεί έξω από το κλειστό του μπάσκετ, δίπλα από το κολυμβητήριο. Ηδη έχει συμφωνήσει με την ιταλική κατασκευαστική εταιρεία Camerana&Partners, η οποία μεταξύ άλλων έχει οικοδομήσει το ποδοσφαιρικό μουσείο της Γιουβέντους. Ο αρχιτέκτονάς της, Μπενετέτο Καμεράνα, έχει επιμεληθεί και κάποιες εκθέσεις του μουσείου της Ferrari στο Μαρανέλο.
●Η FIBA αποφάσισε να αναθέσει στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Κύπελλο U17 του 2028.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας