Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πανδημία της αυτοκάθαρσης
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πανδημία της αυτοκάθαρσης

  • A-
  • A+
Ο ΕΣΑΚΕ περιμένει να δει πόσες ομάδες τελικά θα δηλώσουν συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα και μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ψάχνει να βρει σανίδα σωτηρίας. Η απουσία του Ολυμπιακού, η αποχώρηση Γιαννακόπουλου και η πτώση των ισχυρών της Θεσσαλονίκης θεμελιώδη προβλήματα της Λίγκας, που προσπαθεί να θεραπεύσει τις πληγές της.

Σε δέκα μέρες, δηλαδή στις 30 Ιουνίου, οι ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα μπάσκετ για τη σεζόν 2020-21, θα περάσουν από τον πρώτο «σταθμό ελέγχου» στην πορεία για την ανάνηψη της Λίγκας, η οποία διέκοψε βίαια τη σεζόν 2019-20 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν τον φάκελό τους στη νέα ανεξάρτητη επιτροπή αδειοδότησης που θεσπίστηκε από τον ΕΣΑΚΕ με σκοπό να ελέγχει αν οι ΚΑΕ καλύπτουν τις νέες προϋποθέσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα και να κάνει τις εισηγήσεις της στην ΕΕΑ (Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού), η οποία εκδίδει τα τελικά πιστοποιητικά.

Οι προϋποθέσεις έγιναν πιο αυστηρές και ο πήχης των απαιτήσεων ανέβηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στο ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται.

Πιο χαρακτηριστική από αυτές είναι ότι κάθε ομάδα θα πρέπει πλέον να καταθέσει εγγυητική επιταγή ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, αντί για τις 60 χιλιάδες που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Η προσαύξηση των 140 χιλιάδων θα πηγαίνει σε έναν λογαριασμό ειδικού σκοπού για να χρησιμοποιείται σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας και τον Ιανουάριο θα επιστρέφεται προς χρήση στην εκάστοτε ομάδα.

Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως επίσης και ακόμη μια δέσμη -μεταξύ των οποίων ο ορισμός του minimum (συνολικού) μπάτζετ στις 800 χιλιάδες ευρώ και της ελάχιστης χωρητικότητας του γηπέδου στις 1.200 θέσεις- ήδη λειτούργησαν αποτρεπτικά για 2 από τις 16 ομάδες που είχαν δικαίωμα να παίξουν τη νέα σεζόν στην Α1, με βάση τον χάρτη που διαμορφώθηκε εξαιτίας της διακοπής -δηλαδή την απόφαση του ΕΣΑΚΕ να μην υποβιβαστεί κανείς και της ΕΟΚ να προβιβαστούν από την Α2 οι 2 ομάδες (Χαρίλαος Τρικούπης και Διαγόρας Δρυοπιδέων) που προηγούνταν στη βαθμολογία τη δεδομένη στιγμή.

Οι ιδιοκτήτες του Ρέθυμνου (Ζομπανάκης) και του Ηφαιστου Λήμνου (Παντελής Μπούμπουρας), παρ’ ότι σε αγωνιστικό επίπεδο κάθε άλλο παρά πρόβλημα αντιμετώπισαν, εκτίμησαν ότι με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εποχής δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και αποφάσισαν να αποσύρουν τη συμμετοχή τους, έστω και αν αυτό σημαίνει τον άμεσο υποβιβασμό τους στη Β’ Εθνική (αυτό αποφάσισε η ΕΟΚ).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έχει ενδιαφέρον να περιμένει κανείς να μάθει αν τον δρόμο τους θα ακολουθήσει και κάποια άλλη ή κάποιες άλλες από τις 14 ομάδες που έχουν απομείνει. Με άλλα λόγια, να προκύψει ο τελικός αριθμός των κλαμπ που θα σταθούν στην αφετηρία, με δεδομένο ότι φέτος δεν προβλέπεται αναπλήρωση των θέσεων που θα μείνουν κενές.

Για παράδειγμα, οι πληροφορίες λένε ότι ο Διαγόρας Δρυοπιδέων (καταγωγή από την Κύθνο και έδρα το Αιγάλεω), πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ακολουθήσει, την ίδια ώρα που ο Χαρίλαος Τρικούπης (έδρα το Μεσολόγγι) εκδήλωσε την επιθυμία να επιχειρήσει να περπατήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του στα μπασκετικά σαλόνια, αξιοποιώντας την ιστορική δυνατότητα που εξασφάλισε διατηρώντας από την αρχή την πρώτη θέση στην Α2.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΕΣΑΚΕ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια «αυτοκάθαρσης», ώστε να απαλλαγεί από δυσάρεστα φαινόμενα του παρελθόντος. Να απομακρύνει ομάδες που δεν θα ανταποκρίνονται στους όρους λειτουργίας ενός υγιούς επαγγελματικού οργανισμού.

Ουσιαστικά, επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης του προϊόντος του, το οποίο στο παρελθόν, εξαιτίας της ελαστικότητας που παρατηρήθηκε στην τήρηση των κανονισμών, αλλά και λόγω των εγωιστικών συμπεριφορών των «αιωνίων», έχασε μέρος της αξιοπιστίας του, της δυναμικής του και της αξίας που είχε στην αγορά. Επιπλέον θέλει να πετύχει να ορίζει εκείνος τους παρατηρητές Διαιτησίας, μια παράμετρος που έχει εξελιχθεί σε πεδίο διαρκών αντιπαραθέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Βέβαια, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Υπάρχουν πολλά, ζωτικής σημασίας, εμπόδια στην προσπάθεια ανάκαμψης και μεγαλύτερων οικονομικών διεκδικήσεων. Από τη μία, είναι η πανδημία του κορονοϊού, που ήρθε να προστεθεί στην κρίση της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει ένα σκληρό περιβάλλον για τις χορηγίες και τη διαφήμιση.

Από την άλλη, ήταν τα εσωτερικά προβλήματα που εκδηλώνονταν διαρκώς με την αέναη κόντρα Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην απόφαση για οικειοθελή υποβιβασμό στην Α2 εις ένδειξη διαμαρτυρίας για δυσλειτουργίες ειδικά σε θέματα διαιτησίας (ΚΕΔ).

Επιπλέον μπορούμε να υπογραμμίσουμε και την πτώση της δυναμικότητας ισχυρών brand name όπως ο ΠΑΟΚ και ο Αρης (τη στιγμή της διακοπής ήταν στις δύο τελευταίες θέσεις που αν δεν τις απέφευγαν θα έπεφταν στην Α2). Μέσα σε όλα ήρθε και η απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό (χαμηλώνει το μπάτζετ) για να... δέσει το γλυκό.

Ανεξάρτητα λοιπόν με τον αριθμό των ομάδων που τελικά θα παίξουν στην Α1, αυτή τη στιγμή και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, η Λίγκα έχει βάλει στόχο να διατηρήσει τους χορηγούς της και να κάνει μια προσπάθεια να πετύχει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια, να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό συμβόλαιο από την ΕΡΤ (η Cosmote TV αφήνει Παναθηναϊκό και ΑΕΚ) η οποία μοιάζει με λύση-μονόδρομος.

Από την άλλη, το κρατικό κανάλι δεν δείχνει διατεθειμένο να κάνει τόσο υψηλή προσφορά για ένα πρωτάθλημα από το οποίο λείπει ο Ολυμπιακός (θεσμικά έχει αποκοπεί κάθε μονοπάτι επιστροφής του, αλλά ούτε κι εκείνος την επιθυμεί) και ο Παναθηναϊκός κατέβασε ταχύτητα ενώ παράλληλα έχει θέσει βέτο ότι «αν γυρίσει ο Ολυμπιακός με πραξικοπηματικό τρόπο», θα αποχωρήσει εκείνος.

Ο σχεδιασμός λέει ότι το τζάμπολ προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο και είναι δεδομένο ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε να μην ξεκινήσει με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με την παρουσία κόσμου σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν εκείνη την εποχή για όλους τους κλειστούς χώρους.

Τέλος, είναι προφανές ότι σημαντικό ρόλο στις άμεσες ή τις απώτερες εξελίξεις, ειδικά στο θέμα του Ολυμπιακού, θα παίξει και το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΕΟΚ, η οποία είναι η προϊσταμένη αρχή του μπάσκετ στην Ελλάδα και η σύνδεσή της με το επαγγελματικό πρωτάθλημα (εκτός των άλλων ελέγχει τη διαιτησία) αυτονόητη.

Αυτό σημαίνει ότι για να περάσει οποιαδήποτε τροποποίηση στο νομικό πλαίσιο του μπάσκετ θα πρέπει εκείνη να την εγκρίνει και να την εισηγηθεί στον υφυπουργό Αθλητισμού.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Το μπάσκετ αναστενάζει
Αναμονή για πλέι οφ, ταυτοποιήθηκαν πέντε οπαδοί του Ολυμπιακού, εισαγγελέας ερευνά το ματς Πανιώνιος - Χολαργός και μετά τον τελικό Κυπέλλου ο Πιτίνο συνεχίζει να ανακαλύπτει... την αθλητική Ελλάδα.
Το μπάσκετ αναστενάζει
ΜΠΑΣΚΕΤ
«Πετάει» ο Παναθηναϊκός, τρόμαξε ο Ολυμπιακός
Νίκησαν οι τέσσερις γηπεδούχοι στην πρεμιέρα των πλέι οφ της Α1. Ο ΠΑΟΚ λύγισε την ΑΕΚ και ο Προμηθέας το Λαύριο με αντεπίθεση στο τέλος. Ο Παναθηναϊκός (Παππάς 16) συνέχισε την αήττητη προέλασή του διαλύοντας...
«Πετάει» ο Παναθηναϊκός, τρόμαξε ο Ολυμπιακός
ΜΠΑΣΚΕΤ
Προβάδισμα για ΠΑΟΚ, εύκολα ο Παναθηναϊκός
Χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες, ο Παναθηναϊκός έκανε επίδειξη της ανωτερότητάς του κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου. Από την πλευρά του, ο ΠΑΟΚ αξιοποίησε το πλεονέκτημα της έδρας και επικράτησε της ΑΕΚ με...
Προβάδισμα για ΠΑΟΚ, εύκολα ο Παναθηναϊκός
ΜΠΑΣΚΕΤ
ΑΕΚάρα, «γονάτισε» Ολυμπιακό & παράδοση
Υστερα από 13 ολόκληρα χρόνια και 26 σερί ήττες σε όλες τις φάσεις του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ κατάφερε να δαμάσει τον Ολυμπιακό και να βάλει τέλος στην αρνητική παράδοση. Στην επάνοδο του Ντράγκαν Σάκοτα στον...
ΑΕΚάρα, «γονάτισε» Ολυμπιακό & παράδοση
ΜΠΑΣΚΕΤ
Φάνηκε η διαφορά
Ο Ολυμπιακός νίκησε άνετα την ΑΕΚ με 78-67 και έμεινε μόνος αήττητος στην Α1. Είκοσι μέρες έξω ο Βασιλειάδης • Ο Παναθηναϊκός συναντιέται με τον Απόλλωνα Πατρών και κλείνει την 8η αγωνιστική. Ο Τσάβι Πασκουάλ...
Φάνηκε η διαφορά
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο τίτλος των εντυπώσεων
​Για πολλούς και διάφορους λόγους, το φετινό πρωτάθλημα της Superleague, που ξεκινάει σήμερα με καθυστέρηση δύο αγωνιστικών, προμηνύεται ως το πιο αμφίρροπο των τελευταίων χρόνων. Παρακολουθώντας τα γεγονότα...
Ο τίτλος των εντυπώσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας