Με αρχιτέκτονα τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο οποίος έκανε μαεστρικό κοουτσάρισμα, η Φενέρμπαχτσε αιχμαλώτισε μέσα στο ΟΑΚΑ τον διπρόσωπο Παναθηναϊκό με 71-58, έκανε το 1-0 και του πήρε με το «καλησπέρα» το πλεονέκτημα έδρας μέσα από τα χέρια του.
Μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη νίκη που παίρνει από την παλιά του ομάδα μέσα στην Αθήνα ο «Ζοτς» ύστερα από 7 ήττες σε ισάριθμα ματς, εκ των οποίων οι 4 τελευταίες ως τεχνικός της Φενέρ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Σέρβος τεχνικός στον πάγκο της τουρκικής ομάδας δεν έχει γνωρίσει ακόμη την ήττα σε ματς πλέι οφ, αφού πέρσι απέκλεισε τη Ρεάλ και πρόπερσι τη Μακάμπι με 3-0. Παρεμπιπτόντως όλα τα χρόνια που κοουτσάρει στην Ευρωλίγκα, έχει γνωρίσει τον αποκλεισμό μόλις μία φορά ως προπονητής του Παναθηναϊκού από την Ταού με 3-1.
«Αυτό ήταν μόνο το 1-0. Τώρα το δεύτερο παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο» υπογράμμισε ο «Ζοτς», που αυτή τη φορά χειροκροτήθηκε με μέτρο και παρά τον μεγάλο θρίαμβο πήγε στα αποδυτήρια ανέκφραστος.
Πλέον η σειρά απέκτησε φαβορί, την πρωταθλήτρια Τουρκίας, και ο Παναθηναϊκός το πρώτο που έχει να κάνει είναι να ανασυνταχθεί και να νικήσει το αυριανό (21.00, NS2) εντός έδρας ματς για να ισοφαρίσει, ώστε να πάει την άλλη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για να παίξει τα ρέστα του.
Η συμμετοχή του 58χρονου τεχνικού ήταν καταλυτική, με δεδομένο ότι οι κινήσεις του ήταν εκείνες που στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξαν άρδην την εικόνα του αγώνα. Κι εκεί που ο Παναθηναϊκός είχε πάρει μια διαφορά 16 πόντων (44-28 στο 21’ ), δείχνοντας να έχει καλή ψυχολογία και το πάνω χέρι, όχι μόνο τον βραχυκύκλωσε, αλλά έδωσε στην ομάδα του τη δυνατότητα να κάνει παρέλαση.
Το σχήμα με τους τρεις κοντούς (Σλούκα, Μπογκντάνοβιτς και Ντίξον) και κυρίως τους «δίδυμους πύργους» μαζί (Βέσελι - Ούντοχ) λειτούργησε τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.
Ο Μπογκντάνοβιτς (24 π. με 5/6 τρίπ.) πήρε «φωτιά», ο Σλούκας (άποντος, αλλά με 5 ασίστ και 6 ριμπάουντ) οργάνωσε μαεστρικά, οι Βέσελι και Ούντοχ άρχισαν να παίζουν... βόλεϊ κάτω από το καλάθι και το δίδυμο Κάλιντιτς (16 με 4/6 τρ.) και Ντίξον (13 με 3/5) έδωσε τη χαριστική βολή.
Στην αντίπερα όχθη ο Παναθηναϊκός, παρουσία 20 χιλιάδων οπαδών του (ανάμεσα στους οποίους ο Μάικ Μπατίστ και ο Γιώργος Παπαγιάννης, που αποθεώθηκαν), παρότι στο πρώτο ημίχρονο με τη βοήθεια των Ρίβερς (16 π.) και Τζέιμς (14 π.) είχε βρει ρυθμό, στο δεύτερο ημίχρονο «έχασε τα αυγά και τα καλάθια».
Στο διάστημα αυτό ο αγνώριστος «εξάστερος» σκόραρε με το ζόρι 16 πόντους (αρνητικό ρεκόρ) κι αυτούς με ατομικές προσπάθειες. Ο δε Πασκουάλ μπερδεύτηκε στη διαχείριση του σαφώς βαθύτερου ρόστερ του, δεν βρήκε απαντήσεις στις κινήσεις του απέναντι πάγκου κι από ένα σημείο και μετά το παιχνίδι πήρε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το καλύτερο διάστημα, στην β’ περίοδο, το «τριφύλλι» το έκανε με τη δεύτερη πεντάδα του, αφού ούτε ο Σίνγκλετον ούτε ο Γκιστ μπόρεσαν ποτέ να μπουν στο παιχνίδι. Και για ακόμη μία φορά αποδείχτηκε ότι τα ματς της κανονικής περιόδου με εκείνα των πλέι οφ είναι τελείως διαφορετικά.
Στο άλλο χθεσινό ματς, στη Μόσχα η ΤΣΣΚΑ (Τεόντοσιτς 22, ΝτεΚολό 17) μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά λύγισε με 98-90 τη μαχητική Μπασκόνια (Λάρκιν 17) και έκανε το 1-0.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας