Το περασμένο καλοκαίρι, η πυγμάχος Ιμάν Κέλιφ έγινε η πρώτη Αλγερινή γυναίκα μποξέρ στην ιστορία που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ωστόσο λίγους μήνες μετά τους Ολυμπιακούς του Παρισιού, η Κελίφ ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες κατηγορίες εναντίον της από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA). Κατηγορίες που φέρεται να πυροδοτήθηκαν από το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύεται σε τρανς αθλητές να μετέχουν σε γυναικείες αθλητικές διοργανώσεις. Το διάταγμα που υπογράφηκε στις 5 Φεβρουαρίου, επικρίθηκε ιδιαίτερα από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσεις και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημειώνεται πάντως ότι η Κελίφ δεν είναι τρανς αλλά μια γυναίκα που δικαίως αγωνίζεται εδώ και χρόνια με άλλες γυναίκες.
Ειδικότερα, η Αλγερινή πυγμάχος –η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης για εβδομάδες για το φύλο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες– κατήγγειλε νέες «ψευδείς» κατηγορίες από την IBA, η οποία αγωνίζεται ενάντια στην παρουσία της Κελίφ στη γυναικεία κατηγορία. Η IBA αποκλείστηκε από το Ολυμπιακό κίνημα, αλλά αμφισβήτησε το δικαίωμα της Κελίφ και της Ταϊβανέζας Λιν Γιου-τινγκ να αγωνιστούν στην κατηγορία γυναικών στους Ολυμπιακούς το 2024. Ανακοίνωσε νομική επίθεση κατά της ΔΟΕ τη Δευτέρα.
Η IBA έχει «προβάλει για άλλη μια φορά αβάσιμες κατηγορίες που είναι ψευδείς και προσβλητικές», έγραψε η Ιμάνι Κελίφ σε δήλωσή της που δημοσιεύτηκε στο Instagram το βράδυ της Τρίτης.
«Η ομάδα μου εξετάζει προσεκτικά την κατάσταση και θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματά μου και οι αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού γίνονται σεβαστά. Μένω εδώ και δεν πάω πουθενά. Θα παλέψω στο ρινγκ, θα παλέψω στα γήπεδα και θα παλέψω στην κοινή γνώμη έως ότου η αλήθεια είναι αναμφισβήτητη», συμπλήρωσε.
Η Ιμάνι Κελίφ υπενθύμισε ότι είχε ήδη να αντιμετωπίσει «αντιξοότητες» στο παρελθόν. Αλλά «πολέμησα ενάντια σε κάθε οπισθοδρόμηση, κάθε ψευδή κατηγορία, κάθε προσπάθεια να με διαγράψουν. Και κέρδισα», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται «με τιμή και ακεραιότητα».
Τι ισχυρίζεται η IBA
Η IBA, με επικεφαλής τον Ρώσο Ουμάρ Κρέμεβ, δήλωσε ότι «υποβάλλει καταγγελία στον Ελβετό γενικό εισαγγελέα», Στέφαν Μπλάτερ, και προετοιμάζει «παρόμοιες καταγγελίες» με τους γενικούς εισαγγελείς της Γαλλίας και των ΗΠΑ.
Οκτώ μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η IBA αισθάνεται ενισχυμένη στην επίθεση της, με το διάταγμα του Τραμπ. Ούτε η Ιμάνι Κελίφ ούτε η Λιν Γιου -τινγκ είναι τρανς, αλλά η οργάνωση είπε ότι το κείμενο «αποδεικνύει ότι η IBA έχει μείνει σταθερή, προστατεύοντας σωστά τις γυναίκες μποξέρ από τον αθέμιτο ανταγωνισμό».
Η IBA υποστηρίζει ότι, «σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, κάθε ενέργεια ή αδράνεια που ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων σε έναν αγώνα αξίζει έρευνας και μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για ποινική δίωξη». Η διοργάνωση ισχυρίζεται ότι απέκλεισε τις δύο αθλήτριες, που πάντα αγωνίζονταν στη γυναικεία κατηγορία, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 επειδή φέρουν χρωμοσώματα XY: απόδειξη αρρενωπότητας, επιμένει η IBA.
→ Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ χαιρέτισε το διάταγμα του Τραμπ, ενώ ζήτησε να δημιουργηθεί μια «ανοιχτή κατηγορία αθλημάτων». Όπως ανέφερε η εισηγήτρια για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, Ριμ Αλσαλέμ, «αυτό το διάταγμα στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών σε χώρους που τους προορίζονται, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού, έχουν σημασία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας