Το 2022, εν όψει του ποδηλατικού γύρου της Ελλάδας, είχαμε μιλήσει μαζί του όταν του ανατέθηκε, από την πολιτική αρχή του αθλητισμού, ο ρόλος πρεσβευτή της διοργάνωσης και, όταν ολοκληρώσαμε τη συζήτηση, τον είχαμε ευχαριστήσει, επειδή «ο τρόπος με τον οποίο μιλάς - νιώθεις εσύ για την Ελλάδα μακάρι να παραδειγμάτιζε την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας μας», όπως του είχαμε πει… «Το εύχομαι!», είχε απαντήσει και είχαμε δώσει ραντεβού «ως πολίτες του κόσμου και όχι ως δημοσιογράφος και ποδηλάτης!» για τον επόμενο χρόνο (2023), όπως, λόγω του πνεύματος αμοιβαιότητας, είχαμε καθορίσει τις παρουσίες μας. Την περσινή χρονιά είχε προαναγγείλει, τότε, ως καταληκτική περίοδο της «άθλησης-ελευθερίας». Ετσι έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα την ποδηλασία. Δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από την ενεργό δράση, ευτυχώς για τους φίλους του ποδηλάτου, γενικότερα του αθλητισμού.
Ο, 39χρονος πλέον, Αγγλος Μαρκ Κάβεντις θεωρείται από τις πλέον συμβολικές μορφές γενικότερα της παγκόσμιας αθλητικής κοινωνίας. Εβαλε τελεία και παύλα στη ζηλευτή πορεία του με τις δύο ρόδες έναν χρόνο μετά, την προηγούμενη Κυριακή, στη Σιγκαπούρη, ως συνήθως νικητής. «Δεν θα μπορούσε παρά μόνο η πρώτη θέση να υπογράψει παρόμοια πορεία στον αθλητισμό!», του είπαμε πριν του ζητήσουμε να ξετυλίξει το κουβάρι των αναμνήσεων. Πριν τον καλέσουμε «αν είναι δυνατόν, λίγες μέρες μετά την επίσημη αποχώρηση, να εξιχνιάσετε τα συναισθήματά σας!». Γέλασε:
«Μ’ αρέσει η έκφραση! Αλήθεια, όσο κι αν προετοίμαζα τον εαυτό μου, τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια, για τη στιγμή του “αντίο”, οφείλω να πω ότι δεν έχω συνειδητοποιήσει το τέλος και, καλά το είπατε, πρέπει “να εξιχνιάσω” σκέψεις, συναισθήματα, επιρροές της πορείας μου με το ποδήλατο. Είκοσι χρόνια ποδηλασίας!».
● Θα βοηθήσουμε στην… εξιχνίαση! Το ποδήλατο δεν παρέχει τις τυπικές συνθήκες ασφάλειας, πρόληψης άλλων μέσων μεταφοράς… Τι ζητάει, λοιπόν, η ίδια ιδιαιτερότητα;
Το ποδήλατο σου ζητά ν’ ανταποκριθείς, να εκτιμήσεις την αίσθηση ελευθερίας που σου παρέχει. Επίσης, συνομιλία με τον εαυτό σου, δυνατότητα ν’ ανακαλύψεις δυνάμεις, σωματικές και πνευματικές, κυρίως όταν η πορεία δεν είναι η αναμενόμενη… Και χρειάζεται να βρεις λύσεις, για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από αναπάντεχη τροπή της πορείας πάνω στο ποδήλατο, πόσω μάλλον με τους ρυθμούς του ανταγωνισμού που ζητά από εσένα ο πρωταθλητισμός στο ψηλό, διεθνές επίπεδο, όπως αυτό που έτρεχα εγώ. Το ποδήλατο, βέβαια, δεν σου ζητά μόνο τρόπους αυτοπροστασίας για να γλιτώσεις, για παράδειγμα, ένα ατύχημα, σου ζητά κάτι εξίσου δύσκολο αλλά παράλληλα και γοητευτικό: τρόπους να γιορτάσεις αυτή την ξεχωριστή αίσθηση ελευθερίας, πόσω μάλλον όταν φτάνεις πρώτος στον τερματισμό...
● Νιώθεις πως…
Εχεις αγκαλιάσει όλο τον κόσμο! Πριν τερματίσεις, πολλές φορές με δύσκολες -ίσως απειλητικές-, απρόσμενες καιρικές συνθήκες, όταν έχεις διανύσει διαδρομές με ιδιαίτερη μορφολογία στο έδαφος, σε φυσικό περίγυρο με εικόνες που εναλλάσσονται… Δάσος, χωράφια, ίσως θάλασσα, μετά αστικό περιβάλλον με κόσμο δίπλα σου να παροτρύνει… Κι εσύ να προσπαθείς να συντονίσεις τις δυνάμεις σου με τον θόρυβο, τις ιαχές, τα χειροκροτήματα, τις διαφορετικές εικόνες μπροστά και δίπλα σου, όταν τρέχεις. Τόσα σε καλούν να αποσπαστείς, αλλά εσύ οφείλεις να τηρείς ευλαβικά την αυτοσυγκέντρωση…
● Μάθημα ζωής!
Ακριβώς, η ποδηλασία, γενικότερα ο αθλητισμός είναι μικρογραφίες - αντανακλάσεις της καθημερινότητας!
● Ο Γύρος της Γαλλίας είναι για την ποδηλασία ό,τι είναι για το ποδόσφαιρο το Μαρακανά ή το Γουέμπλεϊ;
Με κριτήριο την ιστορικότητα της διαδρομής, τις δυσκολίες της, ναι, είναι!
Χρυσαφένιες πεταλιές!
Ας μην απορείτε με την έμπνευση των απαντήσεών του… Αναπόφευκτα τη γεννά ο ελκυστικός, λοιπόν, περίγυρος των 54 νικών του σε ετάπ μεγάλων ποδηλατικών γύρων, σε τέσσερις ηπείρους, το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο στο Ρίο (2016), τα τρία παγκόσμια πρωταθλήματα στο Madison (2005, 2008, 2015), οι 35 (περισσότερες από κάθε άλλον!) νίκες του στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας. Να γιατί, προ ημερών, στη Σιγκαπούρη φόρεσε το νούμερο «35» στη φανέλα του.
Toυ μηνύσαμε «μπράβο, ευχαριστούμε για την αίσθηση νίκης - ελευθερίας πάνω στο ποδήλατο»! Ισως και για ν’ ανταποδώσουμε όσα μας είχε πει τότε για την Ελλάδα: «Μοναδικός τόπος, ελκυστικό, πολύμορφο φυσικό περιβάλλον, παντού αίσθηση - ανάμνηση πολιτισμού, φως! Η Ελλάδα σου παρέχει την ανάγκη να σεβαστείς τη ζωή…».
Η ευρύτητα της σκέψης του βρίσκει εξήγηση και στην καταγωγή του. Πατρίδα του, το νησί Μαν, αυτοδιοικούμενος «τόπος με θρύλους αιώνων να παραμένουν ζωντανοί», στη θάλασσα-φυσικό σύνορο Μεγάλης Βρετανίας-Ιρλανδίας…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας