Η αποστολή στους 17ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ήταν μια από τις καλύτερες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Με το χρυσό μετάλλιο της Αλεξάνδρας Σταματοπούλου στα 50 μ. ύπτιο (S4), η συγκομιδή έφτασε στα 13 μετάλλια συνολικά, ανεβάζοντας την Ελλάδα στην 32η θέση του πίνακα μεταλλίων. Μάλιστα, την έφερε 19 θέσεις ψηλότερα από αυτήν που είχε καταλάβει στους Αγώνες του 2021 στο Τόκιο.
Και μάλιστα μέσα σε σκληρό ανταγωνισμό, αφού καταγράφηκαν συνολικά 419 παγκόσμια και παραολυμπιακά ρεκόρ, τα περισσότερα που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία των Αγώνων.
Με βάση τα δικά της δεδομένα, η Ελλάδα παρουσίασε 37 αθλητές και αθλήτριες, τρεις συνοδούς και θύμισε κάτι από την Αθήνα του 2004 των 20 μεταλλίων (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα), αλλά ως διοργανώτρια χώρα τότε, και από το Πεκίνο του 2008 των 24 μεταλλίων (5-9-10), που παραμένει η κορυφαία από άποψη συγκομιδής. Θυμίζουμε ότι τότε ο «Ελληνας Μάικλ Φελπς», όπως τον αποκάλεσαν οι Αμερικανοί, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, μόνος του κέρδισε έξι μετάλλια!
Από το Παρίσι, λοιπόν, η «γαλανόλευκη» αποστολή επέστρεψε με 13 μετάλλια: 3 χρυσά, 3 αργυρά και 7 χάλκινα σε 5 αθλήματα. Ανάμεσά τους ήταν έξι που ανέβηκαν πρώτη φορά στο βάθρο, ενώ πρέπει να προσθέσουμε 35 πλασαρίσματα στην πρώτη 8άδα και 30 παρουσίες σε τελικούς.
Ιστορία έγραψαν:
● Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης (με ramp operator την Κατερίνα Πατρώνη), ο οποίος ανέβηκε στο βάθρο για 5η συνεχόμενη διοργάνωση, «σπάζοντας» την ισοπαλία των τεσσάρων με τον Πύρρο Δήμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
● Ο Νάσος Γκαβέλας (φωτ. – με guide τον Γιάννη Νυφαντόπουλο) έγινε ο πρώτος Ελληνας δρομέας Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών που κάνει το back to back διατηρώντας τον τίτλο του, κάτι που έχουν πετύχει μόνο οι Πύρρος Δήμας, Κάχι Κακιασβίλι και Μίλτος Τεντόγλου σε Ολυμπιακούς και οι θρυλικοί κολυμβητές μας Χαράλαμπος Ταϊγανίδης και Χρήστος Ταμπαξής στους Παραολυμπιακούς. Και ο Νάσος είναι μόλις 24 ετών...
● Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης έγινε ο πρώτος αθλητής στίβου που κατακτά δύο μετάλλια με το ένα να είναι χρυσό, στην ίδια διοργάνωση. Το δεύτερο ήταν αργυρό.
● Η Χριστίνα Γκέντζου, με το χάλκινο που κέρδισε στο τάε κβον ντο έγινε η μικρότερη σε ηλικία αθλήτρια που το καταφέρνει στην ελληνική ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων. Γεννημένη στις 26 Ιουλίου 2005, πήρε το μετάλλιο σε ηλικία 19 ετών και 35 ημερών! Και η δεύτερη μικρότερη ήταν σε αυτήν την αποστολή καθώς η Λήδα Μανθοπούλου κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στα 100μ σε ηλικία 19 ετών και 78 ημερών.
● Το άθλημα του τάε κβον ντο έκανε πρεμιέρα σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και η Ελλάδα έκανε το 2/2, αφού, εκτός από την Γκέντζου (65 κ.), συμμετείχε και η Ελένη Παπασταματοπούλου (+65 κ.).
● Παράλληλα, ο Θανάσης Κωνσταντινίδης σε ηλικία 54 ετών και 128 ημερών έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία Ελληνας αθλητής που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες!
● Η Δώρα Πασχαλίδου κέρδισε στο τζούντο το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, όπως σημείωσε και η IPC (Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή), το επίτευγμά της είναι ακόμα σπουδαιότερο, καθώς τόσο η ίδια όσο και ο προπονητής της (παραολυμπιονίκης και ίδιος), Θεόκλητος Παπαχρήστος, έχουν ολική απώλεια όρασης.
● Ο Σωτήρης Γαλόγαυρος έγινε ο πρώτος Ελληνας αθλητής που συμμετέχει σε τελικό σκοποβολής Παραολυμπιακών Αγώνων.
● Η Αρετή Αραβέλα Σπυρίδου σε ηλικία 12 ετών και 192 ημερών έγινε η μικρότερη σε ηλικία αθλήτρια που έχει συμμετάσχει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Οπως σημειώνει η Παραολυμπιακή Επιτροπή στην ιστοσελίδα της, από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και μετά, όποιος είναι σημαιοφόρος στην Τελετή Εναρξης των Αγώνων κερδίζει και μετάλλιο. Θυμίζοντας το 2004 στην Αθήνα τον Κωνσταντίνο Φύκα [αργυρό μετάλλιο 50 μ. ελεύθερο (S8) κολύμβηση], το 2008 στο Πεκίνο τον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη [2 χρυσά μετάλλια 100 μ. ελεύθερο/ύπτιο (S13), 3 αργυρά μετάλλια 50 μ. ελεύθερο (S13), 100 μ. πεταλούδα (S13), 200 μ. μεικτή (SM13) και 1 χάλκινο 400 μ. ελεύθερο (S13) κολύμβηση], το 2012 στο Λονδίνο τον Χρήστο Ταμπαξή [αργυρό μετάλλιο 50 μ. ύπτιο (S1) κολύμβηση], το 2016 στο Ρίο τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη [αργυρό μετάλλιο ατομικό (BC3) μπότσια], το 2021 στο Τόκιο τον Θανάση Κωνσταντινίδη [αργυρό μετάλλιο κορίνα (F32) στίβος] και την Αννα Ντέντα [χάλκινο μετάλλιο στο μεικτό ζευγαριών (BC3) μπότσια μαζί με Γρηγόρη Πολυχρονίδη και Αναστασία Πυργιώτη]. Στο Παρίσι ήρθε η σειρά του Μανώλη Στεφανουδάκη [χάλκινο ακοντισμός (F54) στίβος] και της Θεοδώρας Πασχαλίδου [χάλκινο 70κ (J1) τζούντο] να συνεχίσουν το σερί.
Τα μετάλλια της Ελλάδας στους 17ους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ήταν:
3 χρυσά
●Νάσος Γκαβέλας (με guide Γιάννη Νυφαντόπουλο) – 100 μ. (Τ11) στίβος
●Θανάσης Κωνσταντινίδης σφαιροβολία (F32) στίβος
●Αλεξάνδρα Σταματοπούλου 50 μέτρα ύπτιο (S4) κολύμβηση
3 αργυρά
●Θανάσης Κωνσταντινίδης κορίνα (F32) στίβος
●Αντώνης Τσαπατάκης 100 μ. πρόσθιο (SB4) – κολύμβηση
●Λήδα Μανθοπούλου 100 μ. (Τ38) στίβος
7 χάλκινα
●Γρηγόρης Πολυχρονίδης ατομικό (BC3) μπότσια
●Λάζαρος Στεφανίδης σφαιροβολία (F32) στίβος
●Κωνσταντίνος Τζούνης δισκοβολία (F56) στίβος
●Μανώλης Στεφανουδάκης ακοντισμός (F54) στίβος
●Θεοδώρα Πασχαλίδου 70 κ. (J1) τζούντο
●Χριστίνα Γκέντζου 65 κ. (Κ44) τάε κβον ντο
●Ελένη Παπασταματοπούλου +65 κ. (Κ44) τάε κβον ντο
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας