Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα και δεν το κρύβει. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Δεν αποκλείεται να μην την είχε επισκεφτεί καν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ρώσος είναι ο άνθρωπος και απλά βρήκε «στέγη» στη χώρα μας, μετά τη νέα απαγόρευση συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόσο σε αυτόν όσο και σε άλλους συμπατριώτες του.
Ο 32χρονος Κουρουγκλίεφ δεν έχει ελληνικά γονίδια στο αίμα του, όμως έχει αναμφίβολα τα παλαιστικά. Γεννημένος στο Νταγκεστάν, επηρεάστηκε πολύ από τον θείο του, τον Μαγκομέντ Κουρουγκλίεφ, ο οποίος το 2005 πήρε χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πάλης, στα 84 κιλά. Ο ανιψιός τον ξεπέρασε, κατακτώντας χάλκινο (στα 86 κιλά) σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο νέος ολυμπιονίκης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το άθλημα το 2001, δηλαδή σε ηλικία 9 ετών. Βέβαια, πιο ζεστά το πήρε στα 16 του, όταν άρχισε να συμμετέχει σε αγώνες, με διακρίσεις σε πρωταθλήματα νέων και εφήβων.
Μέχρι την Παρασκευή, κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήταν το 2017, όταν με τη φανέλα της Ρωσίας κατέκτησε το Ευρωπαϊκό. Σε αγώνα κόντρα στον -επίσης Ρώσο, αλλά αγωνιζόμενο με τη στολή του Αζερμπαϊτζάν- Αλεξάντερ Γκόστιεφ, πήρε τη νίκη, παρότι από το πρώτο κιόλας λεπτό έπαιζε με ανοιγμένη μύτη.
Το 2023, κατέκτησε ξανά την κορυφή της Ευρώπης στην κατηγορία του, ως μέλος της Εθνικής Ελλάδας πια, ενώ τώρα ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη.
Μην ξεχνάμε πως ο Νταουρέν ξεκίνησε την Πέμπτη τις προσπάθειές του. Στον πρώτο γύρο νίκησε με 11-0 τον Αντριαν Ράμος από το Πουέρτο Ρίκο, ενώ αμέσως μετά έχασε με 9-4 από τον Χασάν. Ομως, ο Ιρανός πήγε στον τελικό της κατηγορίας και έτσι ο «γαλανόλευκος» αθλητής είχε το δικαίωμα στα ρεπεσάζ της Παρασκευής. Στον πρώτο αγώνα εκείνης της μέρας νίκησε εύκολα τον Τζέιντεν Αλεξάντερ με 10-0 και στον αγώνα του (δεύτερου) χάλκινου μεταλλίου, επικράτησε με 5-4 του Ναζέμ Αμίν.
«Για να σας πω την αλήθεια, εγώ δεν ήρθα στο Παρίσι γι’ αυτό το μετάλλιο, αλλά για το χρυσό», δήλωσε ο Κουρουγκλίεφ και πρόσθεσε: «Παρ’ όλα αυτά, ο Θεός μού έδωσε αυτή τη διάκριση. Σας ευχαριστώ όλους, ειδικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Βρούτση. Θέλω να ευχαριστήσω ακόμα τους προπονητές μου και όλους τους Ελληνες φιλάθλους και θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή: Θα ήθελα κυρίως οι νέοι άνθρωποι να πηγαίνουν στα γυμναστήρια. Κι εγώ έτσι ξεκίνησα κάποτε και είδατε πού βρίσκομαι τώρα».
Απ’ ό,τι φάνηκε επίσης, η φετινή διάκριση άνοιξε την όρεξη του Νταουρέν, που υποσχέθηκε ότι το χρυσό μετάλλιο θα έρθει στο Λος Αντζελες το 2028.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας