«Το μετάλλιο θεωρώ πως είναι εφικτό παρά τον εξουθενωτικό συναγωνισμό» καθόρισε με το «καλημέρα» η Μιλένα Κοντού ως κοινό στόχο με το alter ego της στο σκάφος και την κωπηλασία, τη Ζωή Φίτσιου. Η 18χρονη πρωτοετής φοιτήτρια Ιατρικής στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών παρέα με την πιο έμπειρη συμπαίκτριά της, όμως, παρά το νεαρό της ηλικίας της, μας υποχρέωσε ν’ ακούμε με προσήλωση τα λόγια της. Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά τον καθορισμό του στόχου, όμως ξέχωρα απ’ αυτό είχαμε την εντύπωση πως συνομιλούσαμε με μια ώριμη, φιλοσοφημένη ασκήτρια και όχι με αθλήτρια!
Οπως τόνισε και η ίδια, «αν σκεφτείτε πως 300 μέρες τον χρόνο είμαστε μαζί με τη Ζωή, ασκούμενες στον αλληλοσεβασμό, δεν απέχει από την πραγματικότητα ο χαρακτηρισμός σας. Υπάρχει αφοσίωση στον στόχο».
Είναι νησιώτισσα και η καταγωγή από το μεγάλο νησί της Λέσβου παραπέμπει σε εξοικείωση με τα κουπιά. Δεν αρκεί όμως ώστε να εξηγήσει την αποφασιστικότητά της. Η κωπηλασία, κυριολεκτικά και μεταφορικά (με την έννοια της δύσκολης συγκυρίας στην καθημερινότητα), είναι φανερό πως είναι στη συνείδησή της.
«Στο σκάφος του δικού μας τύπου οι κωπηλάτισσες κρατάμε από δύο κουπιά, απαιτείται δύναμη, αντοχή, συγχρονισμός, εκρηκτικότητα. Ολα όσα πρέπει να διαθέτει κάθε αθλητής υψηλών απαιτήσεων. Ο αγώνας θα διαρκέσει εφτά λεπτά, η δύναμη προηγείται και θα ακολουθεί την τακτική. Με εκρηκτικό ξεκίνημα στο πρώτο λεπτό, μόλις αρχίζει ο αγώνας δηλαδή, όλες θα προσπαθήσουμε να φύγουμε μπροστά. Θα ακολουθήσουν πέντε λεπτά τακτικής και νέα υπερπροσπάθεια στο τελευταίο λεπτό για να φτάσουμε στην επιτυχία. Μόλις σας ανέλυσα το κοινό σχέδιο όλων των πληρωμάτων. Το πρώτο με το έκτο έχουν διαφορά μόλις ενός λεπτού στον τερματισμό, καταλαβαίνετε λοιπόν τον σκληρό συναγωνισμό. Οι ίδιες δυσκολίες με τη σκληρή προετοιμασία έγιναν κίνητρα. Στο Παρίσι ξέρουμε τι θέλουμε! Το μετάλλιο δεν είναι εύκολος στόχος, αλλά είναι εφικτός».
● Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναμφίβολα απαιτείται μια υπέρβαση…
Ετσι ακριβώς! Αλλά απαιτείται και προσωπική σχέση με το άθλημα. Να ξέρετε πως είναι υπέρβαση επειδή έχουμε περάσει δύσκολα. Ψυχοσωματικά φτάσαμε στα όριά μας για να πάμε στο Παρίσι. Το 2021, όταν είδα τον Ντούσκο να κάνει δικό του το χρυσό, έκλαιγα! Ηταν η εποχή που μόλις είχα αρχίσει την κωπηλασία. Στο όνομα της ίδιας αφοσιωμένης προσπάθειας θέλουμε να δώσουμε με τη διάκρισή μας χαρά σε πολύ κόσμο. Αυτός είναι ο σωστός καθορισμός της επιτυχίας που κυνηγάμε και τώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχουν μηνύματα από και προς πολύ κόσμο μετά από μια τέτοια επιτυχία. Το ξέρουμε, θέλουμε να το πετύχουμε και έχουμε δουλέψει πάρα πολύ στην προπόνηση.
● Μα νομίζω πάντοτε έτσι εκτελούμε τις δύσκολες αποστολές…
Η διαδρομή, η προσπάθεια για πρόκριση είναι πιο δύσκολη από την ίδια τη συμμετοχή στο Παρίσι!
● Υπάρχουν πληρώματα-φαβορί;
Ναι, οι Αγγλίδες και οι Ρουμάνες.
● Γνωρίζετε τη θαλάσσια έκταση όπου θα γίνει η κωπηλασία;
Ναι, είναι η ίδια περιοχή όπου έγινε πρόσφατα μια διεθνής διοργάνωση, 20 λεπτά με το τρένο από το Παρίσι. Η περιοχή βγάζει πολύ αέρα. Ισως έτσι, με πολύ αέρα δηλαδή, να αγωνιστούμε. Αλλά είμαστε προετοιμασμένες και γι’ αυτό το ενδεχόμενο.
● Αυτονόητος και ο συγχρονισμός με το άλλο μέλος του πληρώματος…
Με τη Ζωή είχαμε το ίδιο όνειρο, τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διαφωνήσαμε, λύσαμε τις διαφορές μας ώστε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε. Τώρα πια υπερβαίνουμε τον επαγγελματισμό και δημιουργούμε ισχυρούς μεταξύ μας δεσμούς. Πολύ σημαντικό αυτό και επειδή η κωπηλασία σε αυτό το επίπεδο την ώρα της προσπάθειας ίσως κρύβει το απρόοπτο…
● Κάπως έτσι προτείνετε, μεταξύ άλλων, και μιας στάση ζωής για όλους μας.
Ισως… Εγώ αναγνωρίζω πως για μένα, μια 18χρονη με αποστολή ζωής την ενασχόληση με την Ιατρική, όλα αυτά δηλαδή η προσπάθεια, η εναντίωση στις κακές στιγμές, η συνύπαρξη με την άλλη κοπέλα στο σκάφος, είναι η κατάλληλη προετοιμασία για την έξοδο μου στην κοινωνία.
● Η έκφραση «τραβάω κουπί» ούτως ή άλλως χρησιμοποιείται απ’ όλους μας σε καθημερινές δυσκολίες. Οπότε θα θέλαμε οδηγίες προς… ναυτιλλομένους της καθημερινής ζωής από μια αληθινή κωπηλάτισσα.
Χρειάζεται υπομονή και στόχος σε κάθε εποχή, άρα και στην αληθινά δύσκολη εποχή που ζούμε. Η ζωή δεν περιμένει!
● Οι σπουδές, κατ’ ανάγκη, οφείλουν να περιμένουν όμως…
Ναι, είμαι, και παραμένω λόγω της αθλητικής δραστηριότητας, στο πρώτο έτος της Ιατρικής, όμως έχω διάθεση να γίνω γιατρός.
● Είναι ασχολία συμβατή με τον χαρακτήρα σου;
Ναι, από μικρή ήμουν πάντα συμπονετική. Το να βοηθώ όσους έχουν ανάγκη ήταν και παραμένει η κύρια θέλησή μου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας