Διθύραμβοι ακούγονται στην οικογένεια του βόλεϊ για τις αφίξεις... υψηλών προσώπων σε ομάδες - πρωταγωνίστριες. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ήδη ενισχύθηκαν με γνωστούς ξένους, εμφανιζόμενους ως συνήθως σαν μεσσίες, παράλληλα ο ΠΑΟΚ, μόλις αποσαφηνίσει τη στελέχωσή του και ο Φοίνικας Σύρου μόλις (και αν) φουσκώσει περισσότερο το πορτοφόλι του για μεταγραφές, αναμένεται και εκείνοι να ενισχυθούν. Εκτός σοβαρού, όσο και ευχάριστου, απροόπτου, όχι με προώθηση ταλέντων από τα σπλάχνα τους, αλλά μόνο με «έτοιμους» παίκτες από το εξωτερικό; Αναζητήσαμε την αγωνιστική εμβέλεια των νέων αφίξεων και πρόκειται αλήθεια για καθιερωμένους παίκτες, ασχέτως αν θα σταθούν μπροστά από το φιλέ για να δικαιώσουν το βιογραφικό τους ή απλά για να κολλήσουν τα τελευταία ένσημα.
Οι πληροφορίες υπογράφουν την αξία τους, η εμπειρία υπαγορεύει τις αμφιβολίες που μόλις διαβάσατε.
Στον πρωταθλητή Παναθηναϊκό, ο 33χρονος ακραίος, ύψους 2.02 μ., Γίρι Κόβαρ, πολιτογραφημένος Ιταλός με τσέχικες ρίζες, κουράστηκε (σχήμα λόγου) να σηκώνει κούπες στην Ιταλία: Τέσσερα πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, δύο σούπερ καπ, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα παγκόσμιο συλλόγων ως παίκτης των Τρεβίζο, Λορέτο, Βερόνα και, κυρίως, της, ισχυρότερης όλων, ομάδας Ματσεράτα Τσιβιτάνοβα. Ο γεννημένος στο Ζλιν της Τσεχίας γιος τού Πετρ και της Μιλάντα, γονέων που άφησαν και αυτοί στο παρελθόν τη σφραγίδα τους ως παίκτες βόλεϊ στη γενέτειρά τους, είναι γνωστός στην Ιταλία ως «παίκτης-οικονομία»! Δεν παίρνει πολλές επιθέσεις (50%), αλλά κυρίως αυτές που καθορίζουν την εξέλιξη των παιχνιδιών.
«Τριφύλλι» θα φορέσει και ο 32χρονος (1.96 μ.) Κουβανός διαγώνιος Φερνάντο Ερνάντεζ, με την προοπτική να ενισχύσει την επιθετική ισχύ. Δεύτερος στο φετινό Τσάλεντς Καπ ως παίκτης της τουρκικής Χάλκμπανκ, στέλεχος της Εθνικής (δεύτερος με το εθνόσημο της Κούβας στα Παγκόσμια πρωταθλήματα 2009 και 2013). Ταξιδευτής! Είχε παίξει και σε ομάδες της Ιαπωνίας και της Ιταλίας, πριν πάει στην Τουρκία.
Στον Ολυμπιακό αναδεικνύουν την απόκτηση του Ιταλού πασαδόρου Ντράγκαν Τράβιτσα και του Σλοβένου διαγώνιου Τόνσεκ Στέρν. Υπό τις οδηγίες του Ιταλού προπονητή Αλμπέρτο Τζουλιάνι, θα αλλάξει ρότα η έσχατη ταπεινότητα του, συνήθως φιλόδοξου, Ολυμπιακού; Ο 36χρονος (ύψους 2 μ.) Τράβιτσα έχει πολλά να θυμάται: Εκτός από πρωταθλήματα, με την Εθνική Ιταλίας τρίτος σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2012) και Παγκόσμιο Λιγκ (2013), δεύτερος σε Πανευρωπαϊκά (2013, 2014).
Ο Στερν (27χρονος, ύψους 2 μ.) έρχεται στον Πειραιά ως το απειλητικό διαγώνιο καρφί. Με την Εθνική Σλοβενίας, δύο ασημένια μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2019, 2021), χρυσό στο Τσάλεντζ Κάπ (2019), γιόρτασε και πρωτάθλημα Ιταλίας (2017), εκεί όπου φόρεσε τη φανέλα ουκ ολίγων ομάδων (Πιατσέντσα, Βερόνα, Πάντοβα). «Εχω με το βόλεϊ βαθιά προσωπική σχέση, είναι παιχνίδι με ιδιαίτερο μαγνητισμό», είναι η πιο γνωστή δήλωσή του.
Εξορθολογιστείτε
● Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, εσύ ως μέλος της γενιάς (1987) που έβαλε, μέσω της Εθνικής ομάδας, το βόλεϊ στα σπίτια μας, εσύ που έχεις παίξει και στους δύο «αιώνιους», συμμερίζεσαι τις... ζητωκραυγές για τις νέες αφίξεις σε Αθήνα, Πειραιά; Μπορούν ΠΑΟΚ, Φοίνικας να κάνουν ανάλογες κινήσεις;
Μου δίνετε τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσω πως κακώς έχει περάσει η αίσθηση πως Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν φέρει στην Ελλάδα τον... Μέσι και τον Ρονάλντο του παγκόσμιου βόλεϊ. Δεν είναι έτσι. Οι νέοι παίκτες τους είναι έμπειροι, έχουν αξία, αλλά το ελληνικό βόλεϊ δεν έχει τη δυνατότητα να φέρει στη χώρα μας τους καλύτερους. Οι παίκτες που αναφέρατε είναι καλύτεροι από τους ξένους των προηγούμενων χρόνων, αλλά δεν είναι πρώτα βιολιά. Βεβαίως, η παρουσία τους θα ανανεώσει το ενδιαφέρον, αλλά ως εκεί. Παρατηρώ διαρκώς το βόλεϊ σε διεθνές επίπεδο και ξέρω τι λέω. Και τα κορυφαία ονόματα δεν έρχονται στην Ελλάδα, επειδή δεν τους προσελκύουν οι συνθήκες του πρωταθλήματός μας, το επίπεδό του. Λείπουν τα χρήματα. Στελέχη υπάρχουν σε ομάδες που θα μπορούσαν να δουλέψουν για βελτίωση των συνθηκών. Αλλά χωρίς χρήματα».
● Κυρίως το ποδόσφαιρο αλλά και το μπάσκετ στη χώρα μας πάσχουν από τους αποκλεισμούς νέων Ελλήνων που έχουν ταλέντο, αλλά δεν βρίσκουν θέση στις ομάδες μας. Στο βόλεϊ;
Τα κοριτσάκια έρχονται μαζικά στο βόλεϊ, τα αγοράκια προτιμούν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, αυτό ισχύει πάντα ως φυσική τάση τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προωθούνται τα ταλέντα, έστω και λίγα, όσα υπάρχουν σε ομάδες βόλεϊ. Ανάλογα και τα ποσά, λοιπόν, στο βόλεϊ.
● Στην πρόσφατη πρόταση «ας συμφωνήσουμε, τέσσερις Ελληνες μόνιμα στις ενδεκάδες των ομάδων μας» είπαν «όχι» όλες οι λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες του ποδοσφαίρου μας.
Δυσάρεστη έκπληξη. Ας καταλάβουν σε κάθε άθλημα πως, όταν προωθούν τα δικά τους ταλαντούχα παιδιά, εκτός από περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να τους φέρει χρήματα αν πάρει μεταγραφή, έχουν εξασφαλίσει και τη δυνατή προσωπική σχέση των παικτών με την ομάδα. Κι αυτή βγαίνει στο γήπεδο...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας