• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 28.1°C
  3 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 28.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 29.4°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.2°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.2°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 26.1°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπηρέτης δύο... αφεντάδων

 • A-
 • A+
Ο προπονητής βόλεϊ Δημήτρης Ανδρεόπουλος, με παράλληλη πορεία σε εθνική ομάδα και Παναθηναϊκό, νοσταλγεί «αίγλη», νοιάζεται για παίκτες-πολίτες του αύριο.

Ως παίκτης (1983-1999) ήταν συνώνυμος της θέσης του πασαδόρου στο βόλεϊ, άρα υποχρεωμένος να έχει μάτια και στην... πλάτη του, ώστε να δίνει την τελική πάσα-προϋπόθεση επιτυχίας στον συμπαίκτη-συνεργάτη. Δεν γράψαμε τυχαία τις προηγούμενες λέξεις. Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος υπήρξε κυριολεκτικά τότε και μεταφορικά σήμερα συνειδητοποιημένος πασαδόρος. Δηλαδή πάροχος ευκαιριών διάκρισης προς τον συμπαίκτη-συνάνθρωπο. Δεν εξιδανικεύουμε την παρουσία, πόσο μάλλον την αποστολή του.

Απλά, ύστερα από τρεις δεκαετίες γνωριμίας με τον 57χρονο Κορίνθιο, προπονητή, παράλληλα, της Εθνικής Βόλεϊ και του Παναθηναϊκού, βεβαιώνουμε για τη θέλησή του, όπως έκανε και ως πασαδόρος όταν έπαιζε επίσης εναλλάξ στις δυο ομάδες που προπονεί σήμερα, να ενδιαφέρεται, αν όχι να αγωνιά, για τις ιδιότητες, πόσο μάλλον τις επιρροές της παρουσίας του στο γήπεδο. Σαν, κατά Μολιέρο, «υπηρέτης δύο αφεντάδων».

● Η ίδια αίσθηση της, αγωνιστικής και μη, πραγματικότητας είναι έμφυτη ή επίκτητη;

Κυρίως ήταν αναπόφευκτη, έτσι έμαθα να σκέπτομαι από μικρός, πόσο μάλλον μεγαλωμένος στην επαρχία όπου η αμοιβαιότητα αναπτύσσεται ευκολότερα σε σύγκριση με τα μεγάλα αστικά κέντρα… Επίσης, ο αθλητισμός γενικότερα και το βόλεϊ ειδικότερα, επειδή υποχρεώνει την εξάσκηση στη συνεργασία λόγω της μορφής του ως παιχνίδι και των κανονισμών του, ανέπτυξαν τη διάθεσή μου να επιδιώκω και να εκτιμώ την αξία της συνεργασίας.

● Αρχή από τον «Παλαίμωνα Κορίνθου», σύλλογος που επιβιώνει σήμερα στην πόλη-γενέτειρά σας μόνο ως ομάδα μπάσκετ. Παλαίμων, αρχαία θεότητα, ήρωας της θάλασσας.

Και απεικονίζεται σε αρχαία νομίσματα της Κορίνθου ως παιδί πάνω σε δελφίνι… Οι ομάδες είναι μικρές κοινωνίες, με όλα τα στοιχεία, γενικότερα, της κοινωνίας μας. Μαζί είχαμε συζητήσει και είχα δηλώσει πέρυσι, όταν ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα μετά από πολλά χρόνια, πως εγώ και οι παίκτες δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας και επειδή νιώθαμε υποχρεωμένοι από όσα μας έχει προσφέρει αυτός ο σύλλογος… Το κύρος του, την συμβολή του στην προσωπικότητα, τον χαρακτήρα μας. Σεβασμός είναι τα λόγια μου και θρέφεται από τις «αθλητικές κοινωνίες» όπως τις ονόμασα πριν! Γι’ αυτό, άλλωστε, ο αθλητισμός, όταν υπάρχει με κατάλληλες προϋποθέσεις και πρόσωπα, είναι μέσο κοινωνικής ένταξης για τα παιδιά. Αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία στη δύσκολη εποχή μας, όχι μόνο λόγω πανδημίας… Η εποχή μας ήταν πιεστική πριν και θα συνεχίσει έτσι και μετά από την τωρινή απειλή που εύχομαι, με την υπεύθυνη στάση όλων μας, να λήξει το συντομότερο δυνατό.

● Δεκαέξι χρόνια, 1983-1999, παίκτης του Παναθηναϊκού, από την ίδια χρονιά ώς το 1999, με 204 συμμετοχές, παίκτης της Εθνικής. Ως προπονητής, διαδοχικά, από το 2000 ώς σήμερα, βοηθός στον Παναθηναϊκό ώς το 2004, πρώτος προπονητής στην Εθνική Γυναικών ώς το 2007, επιστροφή στους άνδρες τα έξι επόμενα χρόνια στη Λαμία, έναν χρόνο στη Σύρο και από το 2014 στον Παναθηναϊκό, παράλληλα, από το 2018 ώς σήμερα, με την Εθνική Ανδρών… Το βόλεϊ έχει αλλάξει, όπως τα πάντα γύρω μας.

Ακουσα την πορεία μου και θυμήθηκα πως έχω γιορτάσει πέντε πρωταθλήματα, δυο Κύπελλα ως παίκτης και σημαντικές στιγμές 13 χρόνια με τη φανέλα της Εθνικής σε τέσσερα πανευρωπαϊκά, δυο παγκόσμια πρωταθλήματα και όχι μόνο… Τότε ως παίκτης, τώρα ως προπονητής, είχα και έχω την τιμή της εκπροσώπησης και την αποστολή να προσπαθώ ώστε να δίνω νότες χαράς, ίσως αισιοδοξίας σε όλους τους Ελληνες. Δεν υπερβάλλω… Ιδιότητα και αυτή του αθλητισμού που δεν αμφισβητείται! Η εμπειρία και οι επιρροές αθλητικών επιτυχιών και αποτυχιών, όσες βλέπω στον κόσμο, με έχουν βεβαιώσει γι’ αυτό.

Ναι, το βόλεϊ παγκοσμίως έχει αλλάξει, η ταχύτητα έχει αυξηθεί στο παιχνίδι, όπως άλλωστε σε κάθε άθλημα, όπως άλλωστε και στην κοινή καθημερινότητα εκτός αθλητισμού! Πώς θα μπορούσε ο αθλητισμός να μείνει ανεπηρέαστος; Το ελληνικό βόλεϊ, στα χρόνια που έπαιζα, είχε περισσότερη αίγλη από σήμερα! Επαιζαν παίκτες με παγκόσμια ακτινοβολία, δεν υπάρχουν σήμερα… Βέβαια, ακόμη καλοί ξένοι θέλουν να έρχονται σε ελληνικές ομάδες, ελληνόπουλα-ταλέντα ακόμη υπάρχουν… Το πρωτάθλημα βόλεϊ είναι ανταγωνιστικό, με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Σύρο να είναι δυνατές ομάδες.

● «Ελληνόπουλα ταλέντα»-πολίτες του αύριο που επιχειρούν να διακριθούν σε πιεστική εποχή. Πανδημία τώρα, οικονομική κρίση νωρίτερα.

Βέβαια… Εχω δουλέψει ως προπονητής και στην επαρχία. Βλέπω πως, όπως και στις πόλεις, υπάρχουν ώριμα παιδιά με όραμα αλλά και αγωνία για το μέλλον. Η ευθύνη όσων είμαστε απέναντί τους είναι μεγάλη!

● Μιλά τώρα και ο πατέρας Ανδρεόπουλος, προπονητής του 20χρονου γιου του στον Παναθηναϊκό.

Αναπόφευκτα, είναι ιδιαίτερη συνύπαρξη… Πολλή δουλειά και σχέση προπονητή-παίκτη απαιτούμε και οι δυο από τους εαυτούς μας στο γήπεδο.

● Ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι του βόλεϊ –λιγότερο… κοσμικής, δημοφιλούς αθλητικής οικογένειας από ποδόσφαιρο και μπάσκετ– έχετε ιδιαίτερη σχέση με το παιχνίδι που υπηρετείτε.

Τολμώ να πω ότι είναι «πιο έντιμη, πιο προσωπική» η σχέση του βολεϊμπολίστα με το παιχνίδι σε σύγκριση με ποδόσφαιρο και μπάσκετ… Ευθύνεται και η μορφή του βόλεϊ, η απουσία επαφής με αντίπαλο αλλά και συμπαίκτη, ομαδικό μα και ατομικό άθλημα ταυτόχρονα, σε ωθεί να αναπτύξεις αυτή την ιδιαίτερη σχέση!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Σχέση πατέρα-παιδιών»
«Δίκιο έχεις, στην χώρα μας έχουμε μπερδέψει την αγάπη για την πατρίδα με τον εθνικισμό αλλά γιατί αυτό να μ εμποδίσει ώστε να πω την αλήθεια για την αιτία της απόδοσης και της στάσης ζωής των παικτών μου;»...
«Σχέση πατέρα-παιδιών»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Απειλητικό διαγώνιο καρφί (και για την ανάπτυξη)...
Σημαντικές μεταγραφές στο βόλεϊ, ετοιμάζονται κι άλλες. Με τη βοήθεια του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, κατανοήσαμε πως «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι».
Απειλητικό διαγώνιο καρφί (και για την ανάπτυξη)...
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Η ατομική ικανότητα υπηρέτησε το σύνολο»
Θανάσης Πρωτοψάλτης, το... ακραίο όπλο του Παναθηναϊκού για την κατάκτηση του πρωταθλήματος βόλεϊ. Με άλμα-απογείωση στο φιλέ, με λόγια-σύνεση στον διάλογο με την «Εφ.Συν.»
«Η ατομική ικανότητα υπηρέτησε το σύνολο»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Δώστε χώρο σε δημιουργικές φωνές»
Η συζήτηση με την 32χρονη Αθηνά Παπαφωτίου βεβαίωσε πως μιλά λες και δεν... πασάρει, αλλά με σταθερή διατύπωση και επιχειρήματα, θαρρείς πως όταν εκφράζεται με λέξεις συνώνυμες αυτοπεποίθησης... καρφώνει...
«Δώστε χώρο σε δημιουργικές φωνές»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Ισως το φθινόπωρο ο ιός να είναι αλλού»
Τολμηρό κορίτσι η Ολγα Στράντζαλη. Η διεθνής παίκτρια του βόλεϊ πήρε μεταγραφή για το… στόμα του λύκου, σε ομάδα της βόρειας Ιταλίας. Αναγνωρίζει το ρίσκο, δεν φοβάται, προτείνει για το αύριο
«Ισως το φθινόπωρο ο ιός να είναι αλλού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας