• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 30.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 29.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.4°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 27.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.8°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.5°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.0°C
  0 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δώστε χώρο σε δημιουργικές φωνές»

 • A-
 • A+
Επαναπατρισμός της πασαδόρου Αθηνάς Παπαφωτίου με το «τριφύλλι». Πολύπειρη, ισχυρή προσωπικότητα

Πασαδόρος είναι μόνο εντός γηπέδου. Η συζήτηση με την 32χρονη Αθηνά Παπαφωτίου βεβαίωσε πως μιλά λες και δεν... πασάρει, αλλά με σταθερή διατύπωση και επιχειρήματα, θαρρείς πως όταν εκφράζεται με λέξεις συνώνυμες αυτοπεποίθησης... καρφώνει δυνατά πάνω απ’ το φιλέ του βόλεϊ. Οπως αρμόζει όχι μόνο σε πολύπειρη παίκτρια αλλά σε απόφοιτη Παιδαγωγικής Ακαδημίας και κάτοχο ΜΒΑ Οικονομικών όπως η ίδια.

Πέρασμα από Στουτγάρδη (2014-15, κυπελλούχος), Μιλούζ (2015-17), Ιμόκο Κονελιάνο (2017-18, πρωταθλήτρια), Λοτζ (2018), επάνοδος στη Μιλούζ (2018-19, αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια και καλύτερη πασαδόρος του γαλλικού πρωταθλήματος), Φιλοτράνο (2019-20) και κατάληξη της ευρωπαϊκής εμπειρίας επίσης στη Στουτγάρδη (2020-21). Επαναπατρίστηκε στο γνώριμο περιβάλλον του Παναθηναϊκού, κλήθηκε να αναλογιστεί το κίνητρο της παρουσίας σε τέσσερις (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία) χώρες στην αρχή του διαλόγου-ποταμός που ακολούθησε:

«Εφυγα πριν από επτά χρόνια επειδή ζητούσα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και καλύτερες οικονομικές συνθήκες από τις γνωστές, πιεστικές στην Ελλάδα την ίδια εποχή, ώστε να διοχετεύσω ενέργεια και στόχους. Το βόλεϊ, όταν ζητά την αφοσίωσή σου, έχει και επαγγελματική ιδιότητα ως δραστηριότητα, άρα, μαζί με την αναζήτηση νέων παραστάσεων σε άλλο κοινωνικό περίγυρο, ήταν εύλογη απόφαση. Η απόκτηση σημαντικών εμπειριών σε τέσσερις χώρες δικαίωσε την απόφασή μου, μιλώ χωρίς την παραμικρή διάθεση να ωραιοποιήσω τις κοινωνίες του εξωτερικού όπου έζησα και έπαιξα. Ανοργάνωτες ομάδες, γενικότερα ατέλειες βρήκα και στο εξωτερικό, μην εξιδανικεύουμε λοιπόν όσα συμβαίνουν εκτός των συνόρων μας».

• Σωστά. Αυτό δεν αναιρεί βέβαια την κοινωνική ανεπάρκειά μας.

«Οταν πήγα στη Στουτγάρδη την ίδια εποχή, έλεγαν γύρω μου «ζητάτε από εμάς τους ξένους να σας βοηθήσουμε επειδή εσείς οι Ελληνες δεν είστε εργατικός λαός». Απάντησα σε πολλές περιπτώσεις όπως έπρεπε επειδή αυτό δεν είναι αλήθεια. Το πρόβλημά μας δεν είναι η απουσία εργατικότητας, όπως λένε, αλλά το χαοτικό κράτος μας, χωρίς συνθήκες πρόνοιας, συνθήκες που δεν μας επιτρέπουν οι ίδιες να είμαστε συνεπείς. Κάθε πολίτης, εδώ και στο εξωτερικό, υποχρεώνεται από το πλαίσιο όπου δρα και αλληλεπιδρά. Οι συγκρίσεις που έκανα με το εξωτερικό με βεβαίωσαν πως επειδή ζούμε σε ανοργάνωτο κράτος έχουμε αναπτύξει δεξιότητες προσαρμογής και διαχείρισης αναπάντεχων καταστάσεων. Αλλά δεν υπάρχει γόνιμο έδαφος ώστε να αξιοποιήσουμε τις ίδιες ικανότητες. Βεβαίωσα, επίσης, με τη σύγκριση αυτό που ήξερα, πως δηλαδή η ελληνική κοινωνία δεν δίνει δυνατότητες στις δημιουργικές φωνές της».

• Πάγια συνθήκη! Η ακριβή, πολύχρονη εμπειρία στο εξωτερικό πώς μεταφράζεται σε πρόταση προς τον πολιτικό υπεύθυνο του αθλητισμού;

«Αν υποτεθεί πως με καλούσε, πριν του προτείνω, θα του θύμιζα πως ο αθλητισμός έχει παιδαγωγική ιδιότητα. Για να τονίσω την ανάγκη ασχολίας καταρτισμένων προπονητών με τα παιδιά που αθλούνται. Υπάρχουν βέβαια και ικανοί προπονητές με κατάρτιση στη χώρα μας, όπως επίσης και άλλοι, εμπειρικοί προπονητές σε κάθε επίπεδο, χωρίς να έχει ελεγχθεί η γνώση, η γενικότερη επάρκειά τους. Αναλαμβάνουν να διδάξουν αθλητισμό και να διαμορφώσουν προσωπικότητα σε παιδιά ή να προπονήσουν ακόμη και ενήλικες. Οσοι έχουμε γνώση αυτής της πραγματικότητας οφείλουμε να επιμείνουμε στην ίδια διατύπωση, να τονίζουμε τη σημασία της. Ιδιαίτερα για τις συνθήκες προσέγγισης των παιδιών που αθλούνται, επειδή οι άνθρωποι που τα περιβάλλουν έχουν στα χέρια τους παιδιά, νέους που είναι οι πολίτες τού αύριο ύστερα από χρόνια που δοκίμασαν τις αντοχές της κοινωνίας μας και των μελών της. Αρα είναι σημαντικό ποιοι βρίσκονται δίπλα στα παιδιά της εποχής μας. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο στον αθλητισμό αλλά σε κάθε χώρο. «Ακούστε με προσοχή και ενεργοποιήστε τις δημιουργικές παρουσίες» είναι η καίρια διατύπωση προς εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις».

Αναπόφευκτα, η αναφορά στην επάνοδό της με το «τριφύλλι», γενικότερα στο ελληνικό βόλεϊ, ήταν συμπληρωματική της ενεργειακής συζήτησης που προηγήθηκε:

«Επανέρχομαι στον Παναθηναϊκό και αντιλαμβάνομαι τη νέα προοπτική της ομάδας επειδή νέα στελέχη έχουν τα ηνία στα χέρια τους, δημιουργείται ομάδα με τις αναγκαίες προϋποθέσεις που ανέφερα πριν για κάθε άλλο χώρο της δημόσιας ζωής. Η Εθνική γυναικών -την υπηρέτησα και η παρουσία μου έκανε τον κύκλο της- έχει ταλέντο και ωριμότητα, η πρόκριση στο Ευρωπαϊκό είναι στο χέρι της. Οσο για το φετινό πρωτάθλημα, με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ να εμφανίζονται φιλόδοξοι, αναμένεται ανταγωνιστικό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Προσβάσιμες θέσεις υπάρχουν...αλλά ομάδες, διοργανωτές τις κρύβουν!»
Ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του ΟΑΚΑ, Θανάσης Σπέρτος, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν προβλεπόμενες θέσεις για θεατές με κινητικά προβλήματα και ότι την ευθύνη πρόσβασης σε αυτές έχουν οι ομάδες που...
«Προσβάσιμες θέσεις υπάρχουν...αλλά ομάδες, διοργανωτές τις κρύβουν!»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Απειλητικό διαγώνιο καρφί (και για την ανάπτυξη)...
Σημαντικές μεταγραφές στο βόλεϊ, ετοιμάζονται κι άλλες. Με τη βοήθεια του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, κατανοήσαμε πως «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι».
Απειλητικό διαγώνιο καρφί (και για την ανάπτυξη)...
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Η ατομική ικανότητα υπηρέτησε το σύνολο»
Θανάσης Πρωτοψάλτης, το... ακραίο όπλο του Παναθηναϊκού για την κατάκτηση του πρωταθλήματος βόλεϊ. Με άλμα-απογείωση στο φιλέ, με λόγια-σύνεση στον διάλογο με την «Εφ.Συν.»
«Η ατομική ικανότητα υπηρέτησε το σύνολο»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Υπηρέτης δύο... αφεντάδων
Ο προπονητής βόλεϊ Δημήτρης Ανδρεόπουλος, με παράλληλη πορεία σε εθνική ομάδα και Παναθηναϊκό, νοσταλγεί «αίγλη», νοιάζεται για παίκτες-πολίτες του αύριο.
Υπηρέτης δύο... αφεντάδων
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Ισως το φθινόπωρο ο ιός να είναι αλλού»
Τολμηρό κορίτσι η Ολγα Στράντζαλη. Η διεθνής παίκτρια του βόλεϊ πήρε μεταγραφή για το… στόμα του λύκου, σε ομάδα της βόρειας Ιταλίας. Αναγνωρίζει το ρίσκο, δεν φοβάται, προτείνει για το αύριο
«Ισως το φθινόπωρο ο ιός να είναι αλλού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας