Ενα χθεσινό δημοσίευμα της λονδρέζικης εφημερίδας The Times έφερε ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και το αν θα «επιζήσουν» της πανδημίας. Η διοργάνωση ήταν να διεξαχθεί πέρυσι το καλοκαίρι, όμως μετατέθηκε για το 2021, από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέλη της ιαπωνικής κυβέρνησης σε ιδιωτικές συζητήσεις τους έχουν ήδη φτάσει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αποφασίσουν την οριστική ματαίωσή τους. Οπως τονίζει η αγγλική εφημερίδα, επικαλούμενη υπουργό του κυβερνώντος συνασπισμού που δεν κατονομάζεται, στόχος της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι πλέον να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του 2032 με απευθείας ανάθεση – κάτι που πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει, στηριζόμενοι στη συμπάθεια με την οποία θα αντιμετωπίσει η διεθνής αθλητική κοινότητα την Ιαπωνία και την απέλπιδα προσπάθειά της εδώ και έναν χρόνο να διατηρήσει ζωντανούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέσω πανδημίας.
Το εν λόγω δημοσίευμα αναπαράχθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δεν διασταυρώθηκε από άλλη πηγή, όμως προκάλεσε σάλο. Και τόσο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και οι διοργανωτές του Τόκιο έτρεξαν να απαντήσουν. Χθες ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Μανάμπου Σακάι, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες και μάλιστα χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το ότι μια τέτοια εφημερίδα τυπώνει «ανυπόστατες ιστορίες για εντυπωσιασμό». Η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιούρικο Κόικε, υποστήριξε ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις περί αναβολής ή καθυστέρησης έναρξης των Αγώνων και ότι θα προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία προς τους Times.
Η ΔΟΕ παρέπεμψε στις δηλώσεις του Τόμας Μπαχ την περασμένη εβδομάδα – πολύ προσεκτικά διατυπωμένες, είναι η αλήθεια: «Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου στο Τόκιο. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει σχέδιο Β και γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε για να είναι η διοργάνωση ασφαλής και επιτυχημένη».
Βέβαια υπάρχει και η φωνή της λογικής, αυτή του Ντικ Πάουντ, του μακροβιότερου μέλους της ΔΟΕ: «Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για τη διεξαγωγή τους όσο υπάρχει ο... ελέφαντας στο δωμάτιο, δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού». Και κάπου εδώ εντοπίζεται η αλήθεια...
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα υπόσχεται ότι η διοργάνωση θα γίνει και θα αποτελέσει «μήνυμα ελπίδας και ζωής για την υφήλιο». Ομως έχει αυξηθεί κατακόρυφα –σε επίπεδο άνω του 80%– ο αριθμός των Ιαπώνων πολιτών που επιθυμούν τη ματαίωση ή την καθυστέρηση στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το αρνητικό αίσθημα των ντόπιων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο Τόκιο, που έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, αλλά και στον αργό ρυθμό του εμβολιασμού. Θεωρούν ότι, ακόμα κι αν στους επόμενους μήνες τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού, η μαζική έλευση 15.400 αθλητών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, συν δεκάδες χιλιάδες συνοδών, επισήμων, κριτών και διαιτητών, δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων από όλα τα σημεία της Γης, θα οδηγήσει σε νέο κύμα πανδημίας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για όσους επιθυμούν να πάνε στην Ιαπωνία. Αν οι Αγώνες γίνουν, τότε αυτοί οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν από τον Μάρτιο κιόλας, όταν και ξεκινούν διάφορα test events που παράλληλα αποτελούν και προολυμπιακά τουρνουά πρόκρισης. Και, για το ιαπωνικό κοινό, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο άφιξης στη χώρα των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού που ήδη έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.
Η απόφαση για την τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν πρέπει να ληφθεί άμεσα μεν, αλλά θεωρείται κλειδί η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Τότε είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία, ενώ τότε επίσης έχουν υποχρέωση οι εθνικές ολυμπιακές επιτροπές να καταβάλουν οικονομικές εγγυήσεις για τη συμμετοχή τους – ήτοι δημιουργείται μια de facto προθεσμία για τους διοργανωτές να έχουν λύσει όλα τα θέματά τους μέχρι τότε.
Η απόφαση ματαίωσης δεν μπορεί να ληφθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ηδη η περσινή αναβολή πρόσθεσε πολλά εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό των Αγώνων που πληρώνει το Τόκιο και ο οποίος πλέον ανέρχεται στα 25 δισ. δολάρια – με συνεχείς ανοδικές τάσεις. Η «λυπητερή» θα αυξηθεί περαιτέρω, για να καλύψει τα σημαντικά έξοδα της ειδικής προστασίας από τον κορονοϊό για τους αθλητές και τα υπόλοιπα άτομα της διοργάνωσης: τεστ, εμβόλια, ειδικά σημεία ελέγχου, συνεργεία απολύμανσης για όλους τους χώρους των Ολυμπιακών Αγώνων, ειδικό νοσηλευτικό προσωπικό...
Εξίσου ζοφερή θα είναι η κατάσταση για τους Ιάπωνες και στην περίπτωση που δεν γίνει η διοργάνωση. Σε καιρό πανδημίας, είναι απίθανο να υπάρχουν ρήτρες ματαίωσης στα ασφαλιστικά συμβόλαια ώστε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Και αν υπάρχουν, οι όροι είναι μάλλον αστείοι ώστε να υπάρξει σοβαρή αποζημίωση.
Μια πιθανή απόφαση ματαίωσης θα έχει έντονο οικονομικό αντίκτυπο και σε εκατοντάδες εθνικές ολυμπιακές επιτροπές και αθλητικές ομοσπονδίες, διεθνείς και εγχώριες, γιατί στη συντριπτική τους πλειονότητα εξαρτώνται αποκλειστικά από τα χρήματα που «γεννούν» οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε αυτόν πρέπει να αποταθούν τόσο η ΔΟΕ όσο και οι διοργανωτές για επίσημη γνώμη, καθώς αυτή τη στιγμή καμία από τις δύο δεν θέλει να πει πρώτη το «δεν γίνονται». Αν ο ΠΟΥ επίσημα τεθεί υπέρ της ματαίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, θεωρώντας τους μια κάτι παραπάνω από πιθανή «υγειονομική βόμβα», τότε η ΔΟΕ θα είναι αυτόματα καλυμμένη απέναντι στα τηλεοπτικά δίκτυα και δεν θα υποχρεούνται ούτε η ίδια ούτε οι διοργανωτές να τα αποζημιώσουν για τη ζημία τους.
Αυτό είναι το άμεσο άγχος των «αθανάτων» και των διοργανωτών – το οικονομικό. Και περνάει σε δεύτερη μοίρα ίσως η πιο σημαντική παράμετρος: τι θα σημάνει για τους αθλητές πιθανή ματαίωση των Αγώνων που θα ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων τόσα χρόνια ιδρώτα και μια ολυμπιακή προετοιμασία τόσο δύσκολη εν μέσω κορονοϊού...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας