Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Διαγαλαξιακή υπερδιέγερση»

Ελενα Χατζηλιάδου

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Διαγαλαξιακή υπερδιέγερση»

  • A-
  • A+

Συχνά κατακτά διεθνείς κορυφές του... ανδροπρεπούς καράτε. Ακόμη κι αν δεν αναρριχάται ώς εκεί, τις προσεγγίζει με συχνότητα-υπόσχεση νεότερων κορυφαίων διακρίσεων. Στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες (Τόκιο 2020) το καράτε θα είναι πρωτοεμφανιζόμενο άθλημα. Αυτό σκεφτήκαμε όταν μάθαμε την, προ ημερών, κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στα +68 κιλά της διοργάνωσης «Πρέμιερ Λιγκ» στη Μαδρίτη. Εκεί πέρυσι (2018), η Ελενα Χατζηλιάδου είχε στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια. Τώρα, έχασε, με κίνηση «γιούκο», πενήντα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Απέναντί της στον τελικό, νικήτρια, η Σοφία Μπερούλτσεβα από το Καζακστάν. Οι καταιγιστικοί αγωνιστικοί ρυθμοί της παγκόσμιας οικογένειας του καράτε εν όψει Τόκιο την υποχρεώνουν να σηκώσει και πάλι, αμέσως, το κεφάλι ώστε να αντικρίσει την επόμενη διοργάνωση -διαβατήριο συμμετοχής στην αθλητική συνύπαρξη-αυτοσκοπό της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Μαθημένη είναι, εκτός σοβαρού όσο και δυσάρεστου απροόπτου, το επόμενο καλοκαίρι θα πάει εκεί. Την αγωνιστική ετοιμότητά της μαρτυρά η γενικότερη συγκρότηση της 26χρονης Μακεδόνισσας. Πτυχιούχος φυσικοθεραπεύτρια, έχει εργαστεί τρία χρόνια (2015–2018) στη Γερμανία αλλά δεν αρκέστηκε εκεί. Με την επάνοδό της στην Ελλάδα, πέρυσι, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα προπονείται εντατικά και δίνει τα φώτα της στη σχολή καράτε και πυγμαχίας της Κατερίνης. Μένει μόνιμα στην πρωτεύουσα της Πιερίας. Παρακινηθήκαμε από τη θαυμαστή ωριμότητά της, παρακαλούσαμε να μην τελειώσει η συζήτηση μαζί της:

«Είμαι ικανοποιημένη, έπιασα πολύ καλή απόδοση, ακολούθησα έξυπνη στρατηγική με μόνη εξαίρεση τον τελικό. Μετά τον ημιτελικό κληρονόμησα τραυματισμούς στον ώμο και στην ποδοκνημική, αυτοί επηρέασαν την απόδοσή μου. Αν ο τελικός είχε γίνει την ίδια μέρα, αμέσως μετά τον ημιτελικό, από κεκτημένη ταχύτητα θα είχα πάρει το χρυσό. Κάθε μήνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, είμαι μέσα στα μετάλλια και αυτοί οι ρυθμοί μου επιτρέπουν να λέω τι θα είχε συμβεί αν, παρά τους τραυματισμούς μου, ο τελικός είχε γίνει την ίδια μέρα με τον ημιτελικό».

• Λόγια περιζήτητης αυτοπεποίθησης.

Κι όμως… Η αυτοπεποίθηση είναι πρόβλημά μου, τη χάνω συχνά! Κι αυτό αφορά κυρίως τον χαρακτήρα μου και όχι την αγωνιστική ικανότητά μου. Προπονητής μου είναι ο πατέρας μου και μου λέει «πρέπει να συνειδητοποιήσεις πόσο μεγάλη αθλήτρια είσαι». Εχει δίκιο…

• Θ’ ανατείλει χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων. Κορυφαία πρόκληση για «μεγάλες αθλήτριες».

Η διάκριση εκεί είναι το μεγαλύτερο όνειρό μου! Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες απαιτεί διαγαλαξιακή πρόκριση, επιτυχία σε κορυφαίες διοργανώσεις που γίνονται αλλεπάλληλα στην εποχή μας. Το καράτε θα εμφανιστεί πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό μόνο του είναι ισχυρό κίνητρο. Οι ρυθμοί απειλούν να σε εξοντώσουν εκτός κι αν έχεις μάθει να τρέφεσαι από τους ίδιους ρυθμούς που έχει καθιερώσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καράτε. Δηλαδή, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων συχνά έχει ορίσει και τρεις(!) διεθνείς διοργανώσεις κάθε μήνα, από τον Σεπτέμβριο του 2018 ώς τον Απρίλιο του 2020, αγώνες-κριτήρια για την πρόκριση. Για να πετύχω την πρόκριση πρέπει να είμαι σε υπερδιέγερση.

• Φοβίζει η λέξη.

Είναι, αλήθεια, πολύ δύσκολο. Ημουν έτοιμη να λυγίσω και την τελευταία στιγμή, με τη βοήθεια της οικογένειάς μου, επανήλθα, ανάρρωσα ψυχολογικά και σωματικά. Δεν υπάρχει εφησυχασμός. Ειδικότερα στο καράτε, γενικότερα στη ζωή.

• Το ίδιο λέει «ειδικότερα και γενικότερα» και ο πιεσμένος συμπολίτης της εποχής μας.

Ναι, έτσι είμαστε όλοι, το βλέπω καθημερινά γύρω μου. Αρκεί να μη μας κυριεύει η απογοήτευση. Ειλικρινά λέω πως καθημερινά, το εννοώ, απογοητεύομαι αλλά αυτή η αρνητική τάση οδηγεί σε αυτοκριτική και συχνότερα σε ανάκαμψη. Αυτό είναι ακόμη ένα δώρο του καράτε. Αυτογνωσία, επιμονή, υπομονή! Ειδικά το καράτε, γενικά οι πολεμικές τέχνες, σου... λένε «μαχητής να είσαι. Επεσες; Σήκω πάλι».

• Ο,τι κι αν λέτε, δεν αλλάζει η κοινή, αμύητη, αίσθηση: «Το καράτε είναι βάρβαρο για μια γυναίκα».

Το ξέρω, αλλά δεν έχουν δίκιο. Η γυναίκα έχει μεγάλη ψυχική δύναμη, το καράτε με βοήθησε να ανακαλύψω τον εαυτό μου. Με ενίσχυσε πνευματικά, ψυχικά· εννοώ τις λέξεις, επειδή με οδηγεί στα όριά μου. Και πέρα από αυτά! Ασφαλές συμπέρασμα ειδικότερα μέσω του καράτε, γενικότερα μέσω του αθλητισμού: Μπορούμε να αντέξουμε τα πάντα.

• Ηχεί επιχείρημα προς ένα παιδί που αναζητά την ένταξή του στον αθλητισμό.

Λέω στο... ίδιο παιδί «ασχολήσου, γενικά, με τον αθλητισμό και θα βρεις τον χώρο, το άθλημα που σου ταιριάζει. Ασχολήσου με τον αθλητισμό, τα οφέλη θα είναι πολλά και θα λειτουργήσουν και ως άμυνά σου στη σύγχρονη ζωή που σε θέλει να βρίσκεσαι εντός της ψηφιακής αποβλάκωσης που βλέπουμε παντού γύρω μας. Το καράτε έχει, είναι, φιλοσοφία: κάθε μέρα ξεπέρασε τον εαυτό σου!». Ας μη φοβίζει αυτό. Πρόκειται για ασφαλή δρόμο συγκρότησης, προσωπικής βελτίωσης και, τι σημαντικό, απόκτησης ικανότητας να αντικρίζεις κατάματα κάθε εμπόδιο. Η αγωνιστική εμπειρία μ’ έχει πείσει πως ο μεγαλύτερος αντίπαλός μου είναι ο εαυτός μου. Αυτό, αν δούμε γύρω μας, ισχύει για όλους μας, το αποδεικνύει η καθημερινότητα στην Ελλάδα τού σήμερα. Αν μου ζητήσετε να αποδείξω αυτό που λέω θα σας μιλήσω για την άρνηση σχετικά με το μέλλον της χώρας μας, για την απαισιόδοξη προοπτική που, συχνά, εμφανίζεται με σχεδιασμένο τρόπο, εύκολα το καταλαβαίνει κανείς. Εγώ αντιστέκομαι σε κάθε απαισιόδοξη προοπτική. Επεσα και ξανασηκώθηκα στη ζωή μου, στην αθλητική πορεία μου. Παρά τη δυσκολία των ημερών, η λύση και πρότασή μου είναι να βρούμε αυτό που κάνει τον καθένα μας χαρούμενο και να το αναπτύξουμε.

• Εχετε νικήσει άνδρα καρατέκα σ’ επίσημο αγώνα;

Εννοείται! Και όχι μόνο σε ένα παιχνίδι. Νίκησα πολύ πιο δυνατούς άνδρες, φαινομενικά πιο δυνατούς από εμένα. Στο καράτε δεν νικά πάντα ο καλύτερος αλλά ο πιο έξυπνος.

• Εκείνος που θα παντρευτείς οφείλει να… φοβάται;

Οχι, να μη φοβάται... Στην προσωπική ζωή είμαι αλλιώς. Ευαίσθητη, τρυφερή και όχι κατ’ ανάγκη επιθετική. Εχω, βέβαια, τη δύναμη ν’ αντιστέκομαι σε δύσκολες καταστάσεις.

• «Γιούκο» λέγεται στο καράτε η κίνηση, μία από τις κινήσεις, που αφοπλίζει τον αντίπαλο. Ποιο δημόσιο πρόσωπο θέλετε να... επαναφέρετε με ένα γιούκο, με άλλη λαβή-κίνηση καράτε στον σωστό δρόμο;

Κάθε δημόσιο πρόσωπο που δεν εκπροσωπεί επάξια τη χώρα μας στον διεθνή χώρο. Το λέω επειδή αυτό, συχνά μ’ επιτυχία, προσπαθώ να κάνω κι εγώ. Δεν θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα για πρόσωπα της δημόσιας ζωής, όπως μου ζητήσατε, θέλω μόνο να εκφράσω τον προβληματισμό μου για την απουσία σεβασμού, από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, στο εθνόσημο και στη θρησκεία μας.

• Παρόμοιοι ασεβείς λένε ότι «το καράτε μάχεται τη θηλυκότητα»...

Οι Σπαρτιάτισσες, οι παρουσίες-πρότυπά μου απ’ την αρχαιότητα, όταν το θηλυκό γένος ήταν υποβαθμισμένο, εκείνες, οι πιο δυναμικές γυναίκες της παγκόσμιας ιστορίας, ξεχώριζαν. Για τον δυναμισμό που δεν καταργούσε τη θηλυκότητά τους. Αυτό απαντώ!

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Θα πληρώνουμε για να προπονούμαστε;»
Προπονείται - κινδυνεύει στο ιδιωτικοποιημένο Κ1 (ΟΑΚΑ). Εισπράττει «παγκόσμιο σχέδιο εξολόθρευσης». Εξασφαλίζει «ισορροπία και αρμονία» από τον δίσκο της. Η Κρίστι Αναγνωστοπούλου δεν ησυχάζει ποτέ.
«Θα πληρώνουμε για να προπονούμαστε;»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Βάδην: Εξερεύνηση στον πληθυντικό!»
Η Ολγα Φιάσκα, νικήτρια και την προηγούμενη Κυριακή στα 20.000 μέτρα βάδην του πανελληνίου πρωταθλήματος Κ-23 της Πάτρας, έχει έφεση στα ακριβά μέταλλα από μικρή.
«Βάδην: Εξερεύνηση στον πληθυντικό!»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»
Η νεράιδα του άλματος εις μήκος είπε προ ημερών πως στο Τόκιο θα πέσει η προσωπική αυλαία. Η «επαναστάτρια» Ρωσίδα Ντάρια Κλίσινα, από τις ΗΠΑ, υπενθύμισε τον κυκεώνα των αναβολικών...
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Χώρα, ανατέλλοντος μεν θανατηφόρου δε, ηλίου...
Χωρίς υπερβολή, φυσική λαίλαπα αυτή την εποχή στο Τόκιο. Νεκροί και ασθενείς από ζέστη και υγρασία! Του χρόνου, ίδια περίοδο, θα γίνουν εκεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Χώρα, ανατέλλοντος μεν θανατηφόρου δε, ηλίου...
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Η άρση βαρών ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου»
Από το Μπατούμι της Γεωργίας η εικόνα της έμοιαζε λες και είναι ικανή να μας σηκώσει όλους ψηλά, στα χέρια της. Η εικόνα της 24χρονης Ελένης Κωνσταντινίδου με δεκάδες κιλά στην μπάρα, η άνοδός της στην κορυφή...
«Η άρση βαρών ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας