Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η Ντόχα; Πιο εύκολος αντίπαλος από τον Οβετ»

Σεμπάστιαν Κόου

AP Photo / Ronald Zak
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η Ντόχα; Πιο εύκολος αντίπαλος από τον Οβετ»

  • A-
  • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συνειδητοποιημένη αστική φυσιογνωμία, όμως αυτός θα μπορέσει άραγε να γίνει έστω και όψιμος... επαναστάτης; Οπου «επανάσταση» η τελική αλλαγή των κριτηρίων συμμετοχής αθλητών και αθλητριών στις κορυφαίες διοργανώσεις παγκόσμιου βεληνεκούς. Η πρόσφατη εμπειρία αθλητών, συνοδών και ξένων θεατών από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στην «πύρινη» Ντόχα του Κατάρ γέννησε κύμα αντιδράσεων κατά του Σεμπάστιαν Κόου και εξελίσσονται αλλά ακόμη δεν έχουν κορυφωθεί οι ίδιες αντιδράσεις για την ισχυρή θέληση του Κόου να στείλει, προφανώς για ισχυρούς προσωπικούς λόγους, όλους μας σε συνθήκες όχι απλά αρνητικές, για την ακρίβεια απειλητικές για αθλητές, γενικότερα για μέλη αποστολών που βρεθήκαμε εκεί» ήταν η δήλωση που λάβαμε από τον Στίβεν Μάγκριν, στέλεχος της ομάδας προπονητών που στήριξαν(;) τους αθλητές από την Αυστραλία.

Η ύπαρξη του προηγούμενου, εντός παρένθεσης, ερωτηματικού έχει τη δική του σημασία. «Με τέτοια ζέστη, με τέτοια αφόρητη υγρασία, έχουμε πει στον εαυτό μας πως δεν μπορούμε να περιμένουμε οδηγίες, ενίσχυση από προπονητές και συνοδούς, επειδή και αυτοί προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ που αποφασίστηκε να έρθουμε για το Παγκόσμιο του στίβου. Σπουδάζουμε την... αυτοπροστασία, ο καθένας μόνος του, λοιπόν, θα προστατεύσει τον εαυτό του» αναφώνησε την τέταρτη μέρα της διοργάνωσης η Αλι Στεν, άλτρια από τη Νορβηγία.

Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου είναι ο Κόου, άλλοτε δρομέας υψηλών απαιτήσεων κυρίως στα 800 μ. και στα 1.500 μ. διεθνών διοργανώσεων, εκείνος, σε χαμηλότερους τόνους πριν και σε λέξεις που παραπέμπουν σε... ομοβροντία τώρα μετά τη λήξη, δέχεται την κύρια κριτική! Η «Εφ.Συν.» ήταν έτοιμη να εισπράξει αγγλικό φλέγμα στη διατύπωση (εκτός από τον καλπασμό του ως δρομέα είναι και αυτό κύριο χαρακτηριστικό της παρουσίας του Κόου). Δεν πέσαμε έξω.

«Η ιδιότητά μου με θέλει ετοιμοπόλεμο, σε διαρκή εγρήγορση. Από τις απαντήσεις μου, αν και όταν κρίνω πως χρειάζεται να δώσω σε όσους διαμαρτύρονται, θα κατανοήσετε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο για την τέλεση της διοργάνωσης στο Κατάρ» ήταν τα λόγια του.

Παράλληλα ακούσαμε τον Τόμας Λέιρι, Αγγλο δημοσιογράφο και επιστήθιο φίλο του Κόου, να μας βεβαιώνει ότι «ο Σεμπάστιαν έχει τις απαντήσεις προς όσους επιχειρούν να εκτονώσουν τη δική τους ανεπάρκεια με επιθέσεις προς τον ίδιο. Αλλωστε για κάθε δυσκολία στη ζωή του, από τον καιρό που έτρεχε ο ίδιος μέχρι σήμερα, απαντά «κανείς αντίπαλος στη ζωή μου δεν είναι πιο δύσκολος από τον... Οβετ! Αυτό ισχύει και με την Ντόχα, την αλήθεια ξεχωριστή γη στο Κατάρ».

Στιβ Οβετ, ο μεγάλος αντίπαλος του Κόου στα 800 μ. και στα 1.500 μ. Μόλις ακούσαμε τις προηγούμενες λέξεις, στη μνήμη μας επέπλευσε η μυθική μονομαχία Κόου - Οβετ το 1980 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας: χρυσό ο Κόου στα 1.500 μ. -αγώνισμα-ειδίκευση του Οβετ, πρώτος ο Οβετ στα 800 μ. παρότι, αντίστοιχα, ο Κόου ήταν... συνώνυμος με το 800άρι. Από τα δίδυμα-μορφές της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στα χαρακώματα

Εκτός από το φλέγμα-γνώρισμα, λοιπόν, της αγγλικής ιδιοσυγκρασίας, ο Σεμπάστιαν Κόου οφείλει να επιστρατεύσει, ακόμη και τώρα που έληξε η διοργάνωση, και δυνατά επιχειρήματα ως απαντήσεις για την επιλογή του Κατάρ ως τόπου τέλεσης. Το λεγόμενο «ranking», ο τρόπος εξασφάλισης των συμμετοχών στις διεθνείς διοργανώσεις, εξακολουθεί να διχάζει.

Οι αθλητές πήγαν τώρα στο Κατάρ με όρια και προσκλήσεις αν και ο Κόου, προφανώς σκεπτόμενος ωφελιμιστικά, ως κοινός πολιτικός, πριν δηλαδή εξασφαλίσει την ανανέωση της παρουσίας του για τέσσερα χρόνια στην προεδρική καρέκλα, είχε προαναγγείλει την αλλαγή των κριτηρίων πρόκρισης, χωρίς αυτή, ακόμη, να έχει γίνει πράξη.

Η εξαγγελία του ήταν πως την πρόκριση στα μεγάλα ραντεβού του στίβου θα κέρδιζαν αθλητές μέσω των πέντε κορυφαίων επιδόσεών τους στους δώδεκα μήνες που προηγούνται της έναρξης, με πρόσθετο κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας κάθε μιας από τις ίδιες διεθνείς διοργανώσεις. Η ίδια καλή επίδοση, δηλαδή, «δεν θα έχει την ίδια ισχύ όταν συμβεί σε διεθνή διοργάνωση με ένα εθνικό πρωτάθλημα στίβου». Η ισχύς κάθε επίδοσης και βέβαια τα οφέλη που θα αποκομίζει από αυτήν ο αθλητής (όπου όφελος η πρόκριση σε μεγάλα, διεθνή ραντεβού του στίβου) θα ήταν αντανάκλαση της σοβαρότητας του βαθμού συναγωνισμού.

Μάθαμε από τον κύκλο του πως ο Κόου θα επιμείνει απέναντι στις πολλές αντιδράσεις εκ μέρους εθνικών οικογενειών του στίβου παγκοσμίως που γέννησε η αρχική εξαγγελία της ίδιας διαδικασίας. Θυμίζουμε, επίσης, πως του καταλογίζεται ρατσιστικό φρόνημα με αφορμή τον αποκλεισμό της Κάστερ Σεμένια, θέμα που έφτασε ώς το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Αλλά ακόμη κι αν η Σεμένια, ως μονάδα, φάνταζε εύκολο θύμα του, ο Κόου επίσης έβαλε και πάλι στην... κατάψυξη των Ρώσους ως εκείνους που «έχουν βιομηχανία ντόπινγκ και πρέπει να καταπολεμηθεί».

Ο... εξυγιαντής Κόου, όμως, καταγγέλλεται για δυο μέτρα και δυο σταθμά! Οι Ρώσοι-εύκολα θύματα την πλήρωσαν, ενώ ο Αμερικανός δρομέας Κρίστιαν Κόλμαν, παρά τους τρεις επιβαρυντικούς ελέγχους ντόπινγκ, μετείχε ανενόχλητος...

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Αν υψώσεις τα χέρια…»
Όταν είχε κάνει δικό του το χάλκινο μετάλλιο στα 10.000 μέτρα του τελευταίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου, ο Γεμανεμπερχάν Κρίπα είχε χαρακτηρίσει την αδυναμία του να νικήσει «χρήσιμη επειδή κάθε ήττα...
«Αν υψώσεις τα χέρια…»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Αγάπη δεν σημαίνει ζητωκραυγές...»
Αθλήτρια! Εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Πρόκειται για το ασφαλές συμπέρασμα από την επικοινωνία με την 25χρονη Κενυάτισσα Ρουθ Τσέπνγκετιτς, νικήτρια στο μαραθώνιο Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Κατάρ.
«Αγάπη δεν σημαίνει ζητωκραυγές...»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Εποχή να κάνουμε τα λόγια πράξεις!»
Το χρυσό στη σουηδική πόλη Γκέβλε, λοιπόν, ο Μίλτος Τεντόγλου το είχε προαναγγείλει πριν φτάσει στον ευρωπαϊκό Βορρά: «Θα πάω εκεί για να νικήσω! Δεν έχω άλλη σκέψη από την πρώτη θέση!» μας είχε πει… Όπερ και...
«Εποχή να κάνουμε τα λόγια πράξεις!»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Μεγάλος αλλά και αναγκαίος ο κόπος»
Eιρηνιστής, με ασφαλές ορμητήριο του υπομονετικού καλπασμού του στα συμβολικά 42.195 μέτρα προς τον τερματισμό τα... πάθη αλλά και τη φυσική ενέργεια της πατρίδας του. Ο 33χρονος Κενυάτης Ελιούντ Κιπτσόγκε,...
«Μεγάλος αλλά και αναγκαίος ο κόπος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας